Her overtar Thor Gjermund Eriksen «medienorges viktigste jobb»

– Vi er gode i dag, men oppgaven vår er å forbedre oss hele tiden, sa Thor Gjermund Eriksen (46) da han overtok jobben til Hans-Tore Bjerkaas (62).

Hans-Tore Bjerkaas som avtroppende, og Thor Gjermund Eriksen som påtroppende K-sjef.

Thor Gjermund Eriksen fikk stor nøkkel og et godt håndtrykk fra avtroppende kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

Foto: Elise Hellem Ratvik / NRK

– Det er overveldende, sa han om mottakelsen og jobben i sine første ord til sine nye medarbeidere.

Både Nytt på Nytt, Ingrid Bjørnov, KORK og Dan Børge var hentet inn for å markere rollebyttet, som ble servert med kake og kaffe i NRK-messa på Marienlyst.

– Vi er gode i dag, men oppgaven vår er å forbedre oss hele tiden, sa den nye kringkastingssjefen Thor Gjermund Eriksen i en intern markering for å hilse ham velkommen, samt takke av Hans-Tore Bjerkaas.

Thor Gjermund Eriksen stiller til nettmøte i kveld.
Send inn dine spørsmål allerede nå!

– Alle har en mening om NRK. Aller føler seg berettiget til å ha en mening om NRK, det vekker engasjement blant folk og det er bra, sier Thor Gjermund Eriksen, som forteller at han skal bli flink til å lytte til folket.

En jobb man ikke kan forberede seg til

Thor Gjermund Eriksen ble mottatt med rosende ord fra NRKs styre og stående applaus fra mange av medarbeiderne han nå blir sjef for.

Han kommer fra stillingen som konsernsjef i Amedia før han i dag ble den åttende kringkastingssjefen. Tiden fra han ble ansatt i desember og fram til i dag har han brukt på forberedelser.

– Jeg har lest meg opp, snakket med folk, og vært en del her på huset. Men denne jobben er egentlig en jobb det ikke går an å forberede seg til, sier Eriksen til NRK.no.

– Må speile et mangfold

Nå går han inn i en spennende tid med et NRK i utvikling. På Kulturnytt tidligere i dag trakk han frem hvilken posisjon NRK har blant barn og eldre.

– Det er viktig at NRK speiler et mangfold. Og at vi når både det unge og eldre publikummet. En av Bjerkaas’ største prestasjoner er at han har fått tak i barn. NRK har i dag en fantastisk posisjon overfor barn, fortalte Eriksen.

I dag står NRK sterkt blant eldre og blant barn. Thor Gjermund Eriksen tror det kan bli tøff konkurranse om målgruppen imellom de eldste og de yngste.

– Konkurransen er knallhard, og med stadig flere aktører kommer konkurransen til å bli enda tøffere. Nøkkelen blir å forstå utviklingen av folks medievaner og vite hvordan man skal gi et godt tilbud til publikum, sier han.

Må forstå medieutviklingen

Den påtroppende kringkastingssjefen nevner NRKs prisvinnende nettspiller som et godt eksempel på at kanalen henger med i svingene.

– For å fortsatt ha den posisjonen NRK har i dag, handler det om en kombinasjon av å ha det beste innholdet, og forstå medieutviklingen, sier Eriksen til NRK.no.

Hans-Tore Bjerkaas, som nå flytter nordover etter seks år i sjefsstolen, tror den største utfordringen blir å opprettholde NRKs status og legitimitet.

– Utfordringen blir å opprettholde NRK som en viktig kringkaster i det norske landskapet. Tilbudet må være attraktivt, slik at publikum er villig til å betale lisens videre, sier Bjerkaas.

Han skal nå skrive en sluttrapport om NRK, før han tar sommerferie. Hva han skal gjøre til høsten, ønsker han ikke å fortelle enda.

Burde vært tryggere

På slutten av Hans-Tore Bjerkaas’ tid som kringkastingssjef fikk han flere kontroversielle saker i fanget. NRK fikk hard kritikk for Dagsrevyens «romfolk-reportasje», hvor viktig informasjon ble holdt tilbake.

At NRK valgte å sende den finske dopingdokumentaren «When heroes lie», ble også sterkt kritisert. Blant annet fra Norges Skiforbund. I etterkant forfattet Hans-Tore Bjerkaas et åpent brev, hvor han blant annet skrev at han burde vært mer aktsom.

Antall fellelser i Pressens Faglige Utvalg har fått mange til å stille spørsmål ved etikkstandarden hos kringkasteren. NRK har rundt 3500 ansatte, og er felt oftere i PFU enn riksavisene og TV 2 til sammen.

– Jeg kunne ønsket at jeg hadde vært tryggere på å følge opp den redaksjonelle ledelsen i organisasjonen. I min tid som kringkastingssjef har jeg vært opptatt av å lage et godt etisk rammeverk, men jeg har vært mindre opptatt av å følge det opp. Det burde jeg hatt mer fokus på, sier Bjerkaas.

Les også: «NRK-etikken ikke for fall»

Kulturstrøm

 • Stargate solgte låtkataloger

  Hitmakerne Tor Hermansen og Mikkel Eriksen har solgt rettighetene til låter de har laget for artister som Rihanna, Katy Perry og Beyoncé, ifølge Billboard. Marte Thorsby i den internasjonale plateselskap-foreningen Ifpi, bekrefter dette overfor DN. Det dreier seg om duoens andeler av en rekke berømte sanger fordelt på to kataloger. Katalogene skal fortsatt forvaltes av Sony/ATV Music Publishing. Kjøpssummen som selskapet Shamrock Capital har gitt, er ikke kjent. Da Stargate flyttet til Los Angeles i 2016, gikk duoen over fra å skrive låter fra A til Å, til å heller lage grunnleggende melodiske skisser, og deretter involvere vokalister, andre musikere og produsenter.

  Stargate
  Foto: Hilde Grande / NRK
 • Kamp mot seksuell trakassering

  Kulturlivet har gått sammen om å formulere etiske retningslinjer for å bekjempe seksuell trakassering, skriver Musikkultur. «Nulltoleranse for seksuell trakassering på våre arbeidsplasser» er hovedbudskapet i retningslinjene, som er laget av 17 institusjoner og organisasjoner fra film-, TV-, spill- og scenekunstbransjen. Les retningslinjene.

 • Russisk regissør for retten

  Kirill Serebrennikov står tiltalt bak lukkede dører onsdag, etter over ett år i husarrest. Serebrennikov er tiltalt for underslag av flere millioner kroner fra den russiske staten. Han sier selv at anklagen er absurd og at pengene gikk til teaterproduksjoner. Serebrennikovs støttespillere mener saken er et forsøk fra myndighetene på å begrense kunstnerisk frihet.

  Kirill Serebrennikov
  Foto: VASILY MAXIMOV / AFP