Mediehus kritiske til statlig TV 2-støtte

Et flertall på Stortinget skal være villige til å gi TV 2 økonomisk støtte mot at de fortsetter med nyhetssendinger. – Det er kort og godt ikke til å tro, sier sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet.

John Arne Markussen

Sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet går hardt ut mot tanken om at TV 2 skal få statlig finansiering.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Som konkurrent i det kommersielle mediemarkedet har han store problemer med å svelge at TV 2 kan få direkte statsstøtte.

Det har tidligere kommet fram at et flertall av stortingspartiene vurderer å inngå en avtale med TV 2 hvor mediehuset får statlig støtte i bytte mot at de fortsetter med daglige nyhetssendinger, samt beholder hovedkontoret i Bergen.

– Ikke til å tro

Torsdag skal kulturkomiteen på Stortinget levere sin innstilling stortingsmeldingen om allmennkringkasting.

– Hvis det viser seg å stemme at flertallet på Stortinget ikke bare ønsker at NRK skal fortsette driften på dagens nivå, men også foreslår en modell som sikrer TV 2s modell, enten via statsbudsjettet eller via en ekstraskatt, så har vi brutt en ny barriere i mediepolitikken. Det er kort og godt ikke til å tro, sier sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet til Kampanje.

TV2-sjef foran TV2-logo

TV 2-sjef Olav Sandnes sa i november at staten må kompensere for kostnadene hvis kanalen skal drive med nyheter.

Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix

Han mener at politikerne er sørgelig bakpå hvis de fortsatt tror at nyhetskampen står mellom NRK og TV 2.

– Å dele ut statsstøtte for å sikre lineære nyhetssendinger fra Bergen gir TV 2 en uholdbar konkurransefordel sammenlignet med andre mediehus som leverer nyheter, sier han, og spår samtidig at dette vil kunne vekke oppsikt hos EFTAs overvåkingsorgan ESA, som skal forhindre konkurransevridning.

Vil også ha støtte

VG-sjef Torry Pedersen er enig med Markussen.

– Jeg skjønner at det er dyrt å lage tv-nyheter, men spørsmålet er om lineære tv-nyheter er framtiden. Det er en stor utfordring at analysen av det som skjer i medielandskapet etter mitt skjønn er for lite utviklet på politisk nivå, sier han til Kampanje.

P4-sjef Trygve Rønningen har varslet at dersom TV 2 ender med å få statsstøtte, vil han kreve at P4 også få det.

– Hvis myndighetene nå sier at de skal støtte opp om kommersiell allmennkringkasting på TV, så må det åpenbart også gjelde på radio, sier Rønningen til Dagens Næringsliv.

– TV 2 er viktig

Parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet utelukker ikke statlig støtte til TV 2.

– Vi er åpne for en statlig finansiering av TV 2 for å opprettholde Nyhetskanalen og tilstedeværelsen i Bergen. TV 2 er en viktig nyhetsformidler og konkurrent til NRK, sier hun til NTB.

Arbeiderpartiets Arild Grande forteller at de mener at fjernsynslisensen må endres, og de vil ha en fortgang i arbeidet.

– Vi drøfter flere modeller for å sikre allmennkringkasting – både NRKs framtid, og at vi også i framtida har en kommersiell allmennkringkaster i Bergen, sier han til NRK.

Kulturstrøm

 • Filmer mer tilgjengelige i 2021

  Warner Bros opplyser torsdag at de i 2021 kommer til å gjøre nye filmer tilgjengelige både på kino og på strømmetjenesten HBO Max samme dag, melder New York Times. Tiltaket innføres etter at kinoer har måttet stenge som følge av pandemien.

  Filmplakat i Hollywood.
  Foto: Valerie Macon / AFP
 • Dialektpris til Victor Sotberg

  YouTubar og programleiar Victor Sotberg frå Steinkjer har vunne Dialektprisen 2020. Prisen blir kvart år delt ut av Norsk Målungdom. – Det betyr heilt sjukt mykje for meg. Ikkje berre fordi eg er veldig stolt over mi trønderske dialekt, men fordi eg er glad i dialektar sånn generelt, seier 29-åringen til Norsk Målungdom.

  Victor Sotberg debuterer som artist med BlimE-låta 2020
  Foto: Svend Even Hærra / NRK
 • Operaen strømmer gratis i desember

  Den Norske Opera & Ballett får ikke ha publikum i salen, men strømmer opera, ballett og konsertopplevelser gratis fra lørdag 12. desember med premiere på Barberen i Sevilla.