Mediehus kritiske til statlig TV 2-støtte

Et flertall på Stortinget skal være villige til å gi TV 2 økonomisk støtte mot at de fortsetter med nyhetssendinger. – Det er kort og godt ikke til å tro, sier sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet.

John Arne Markussen

Sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet går hardt ut mot tanken om at TV 2 skal få statlig finansiering.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Som konkurrent i det kommersielle mediemarkedet har han store problemer med å svelge at TV 2 kan få direkte statsstøtte.

Det har tidligere kommet fram at et flertall av stortingspartiene vurderer å inngå en avtale med TV 2 hvor mediehuset får statlig støtte i bytte mot at de fortsetter med daglige nyhetssendinger, samt beholder hovedkontoret i Bergen.

– Ikke til å tro

Torsdag skal kulturkomiteen på Stortinget levere sin innstilling stortingsmeldingen om allmennkringkasting.

– Hvis det viser seg å stemme at flertallet på Stortinget ikke bare ønsker at NRK skal fortsette driften på dagens nivå, men også foreslår en modell som sikrer TV 2s modell, enten via statsbudsjettet eller via en ekstraskatt, så har vi brutt en ny barriere i mediepolitikken. Det er kort og godt ikke til å tro, sier sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet til Kampanje.

TV2-sjef foran TV2-logo

TV 2-sjef Olav Sandnes sa i november at staten må kompensere for kostnadene hvis kanalen skal drive med nyheter.

Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix

Han mener at politikerne er sørgelig bakpå hvis de fortsatt tror at nyhetskampen står mellom NRK og TV 2.

– Å dele ut statsstøtte for å sikre lineære nyhetssendinger fra Bergen gir TV 2 en uholdbar konkurransefordel sammenlignet med andre mediehus som leverer nyheter, sier han, og spår samtidig at dette vil kunne vekke oppsikt hos EFTAs overvåkingsorgan ESA, som skal forhindre konkurransevridning.

Vil også ha støtte

VG-sjef Torry Pedersen er enig med Markussen.

– Jeg skjønner at det er dyrt å lage tv-nyheter, men spørsmålet er om lineære tv-nyheter er framtiden. Det er en stor utfordring at analysen av det som skjer i medielandskapet etter mitt skjønn er for lite utviklet på politisk nivå, sier han til Kampanje.

P4-sjef Trygve Rønningen har varslet at dersom TV 2 ender med å få statsstøtte, vil han kreve at P4 også få det.

– Hvis myndighetene nå sier at de skal støtte opp om kommersiell allmennkringkasting på TV, så må det åpenbart også gjelde på radio, sier Rønningen til Dagens Næringsliv.

– TV 2 er viktig

Parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet utelukker ikke statlig støtte til TV 2.

– Vi er åpne for en statlig finansiering av TV 2 for å opprettholde Nyhetskanalen og tilstedeværelsen i Bergen. TV 2 er en viktig nyhetsformidler og konkurrent til NRK, sier hun til NTB.

Arbeiderpartiets Arild Grande forteller at de mener at fjernsynslisensen må endres, og de vil ha en fortgang i arbeidet.

– Vi drøfter flere modeller for å sikre allmennkringkasting – både NRKs framtid, og at vi også i framtida har en kommersiell allmennkringkaster i Bergen, sier han til NRK.

Kulturstrøm

 • Britene dropper folkets røst i MGP

  Storbritannia har ikke vunnet Eurovision Song Contest siden 1997. (Katrina and the Waves, bildet). Det er ti år siden de ble topp ti. Nå har BBC bestemt seg for å skrote ordningen med å la publikum stemme fram vinnerlåten. I stedet ber de plateselskapet BMG om å plukke ut både sang og artist til neste års finale i Rotterdam, skriver The Guardian

  Katrina and the Waves
  Foto: MICHAEL URBAN / REUTERS
 • Utsetter Schwittersutstilling

  Utstillinga med bilder av både Kurt Schwitters og sønnen Ernst Schwitters, som skulle åpne på Romsdalsmuseet torsdag 19.september er utsatt i ett år.
  Ifølge Schwitters-kjenner Karin Hellandsjø ble utstillingen stoppet av budsjettmessige årsaker. Nå jobbes det videre med å forberede en ny utstilling til neste år der Romsdalsmuseet henter inn bilder fra blant annet Sprengelmuseet i Hannover som er Kurt Schwitters hjemby i Tyskland.

 • Svenska Akademien i gang

  Etter flere år med skandaler er Svenska Akademien klar for å gyve løs på arbeidet med å bestemme hvem som skal vinne årets nobelpris i litteratur. For første gang på 30 år er Akademien nå fulltallig. På dagsordenen står blant annet høstens nobelpriser i litteratur. I år skal det kåres to vinnere, og Nobelkomiteen skal legge fram sin innstilling for Akademien 10. oktober (NTB).