Normal

Medieeksperter: Overrasket om TV 2 ikke vil være allmennkringkaster

Vil TV 2 fortsatt forplikte seg til å lage nyheter, norsk TV-drama og programmer for barn og unge? Det får vi vite i morgen.

TV 2-skilt ved kontoret på Nøstet i Bergen

Vil TV2 fortsatt være allmennkringkaster?

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Lørdag går fristen for å søke om å få være kommersiell allmennkringkaster ut.

Det betyr at vi får vite om TV 2 har søkt om å fortsette å være Norges allmennkringkaster nummer to sammen med NRK. Eller om det er noen andre som har søkt om å få være det.

Å være en kommersiell allmennkringkaster betyr at kanalen skal levere en vanlig TV-kanal og en digital tjeneste hvor de forplikter seg til å lage daglige nyheter, programmer for barn og unge og norsk TV-drama.

– Voldssomt overrasket om TV 2 ikke søker

Knut Kristian Hauger, Kampanje

Redaktør i Kampanje Knut Kristian Hauger

Foto: Kampanje

Redaktør i Kampanje.com Knut Kristian Hauger tror TV 2 kommer til å søke nå.

– Jeg blir voldsomt overrasket hvis ikke TV 2 søker. Denne gangen fristes det med friske penger, og jeg tror TV 2 finner det attraktivt.

Han sier at med unntak av i år, har TV 2 alltid hatt en avtale med Staten der kanalens programtilbud og tilstedeværelse i Bergen har vært kompensert med både nasjonalt reklamemonopol og mer penger fra distributørene.

TV 2 ville ha bedre vilkår

I fjor valgte TV 2 å ikke søke om å få være kommersiell allmennkringkaster fordi de ville ha kompensert for noe av kostnadene med å være det.

I den nåværende utlysningen får den som blir valgt ut til å være allmennkringkaster en økonomisk kompensasjon inntil 135 millioner kroner i året i 5 år.

– Det blir spennende å se om Kulturdepartementet denne gangen lykkes i å få noen til å søke på den nye tv-avtalen om kommersiell allmennkringkasting. Det klarte de ikke sist. Nå legger de nesten 700 millioner kroner på bordet.

Han tror TV 2 er alene om å søke.

– ​Det har vært spekulert i både Schibsted, TV3- og P4-eier MTG foruten TV 2 selv. Men om det blir flere enn TV 2 er høyst tvilsomt. Jeg tror verken Schibsted eller MTG velger å søke. Det vil kreve for store investeringer. Det blir kulturminister Linda Helleland og TV 2-sjef, Olav Sandnes, som må lande dette.

Kommunikasjonssjef Line Vee Hanum i MTG sier til NRK at de ikke vil opplyse om de har søkt, før søknadsfristen går ut lørdag.

TV-seerne vil merke det om TV 2 ikke søker

Professor i medievitenskap ved UIO, Gunn Enli er enig med Hauger.

– Jeg forventer at TV 2 er eneste søker. De søker kun om selskapet finner det lønnsomt å søke. Spenningen ligger i om det er en fremtid i ordningen med kommersiell allmennkringkasting.

Hun sier seerne vil merke det dersom TV 2s status som allmennkringkaster opphører.

– NRK vil dermed stå alene som allmennkanal med nyheter, underholding og sport.

TV 2 har per i dag ikke statsstøtte, men er sikret full distribusjon til hele landet gjennom sin avtale med staten. De ønsker ikke å kommentere saken før søknadsfristen har gått ut.

Regjeringen ønsker å inngå avtale om kommersiell allmennkringkasting før nyttår.

Kulturstrøm

 • Kulturprofil for retten i Sverige

  I dag starter rettsaken mot mannen svenske medier fortsatt kaller «kulturprofilen», men som her i Norge for lengst er identifisert som Jean-Claude Arnault, gift med et av medlemmene i Svenska Akademien. Arnault er tiltalt for voldtekt og saken har utløst krise for Nobels litteraturpris.

  Jean-Claude Arnault
  Foto: HENRIK MONTGOMERY / AFP
 • Var Bernt og Erling eit par?

  Manusforfattaren for «Sesame Street» Mark Saltzman har letta på sløret til Queerty, og seier at han alltid tenkte på dei to dukkene som eit par. No svarer derimot organisasjonen «Sesame Workshop», som står bak Barne TV-serien, at Bernt og Erling berre er venner, og at dei ikkje har nokon seksuell legning.

  Bernt og Erling
  Foto: Beth A. Keiser / AP