NRK Meny
Normal

Medieeksperter: Overrasket om TV 2 ikke vil være allmennkringkaster

Vil TV 2 fortsatt forplikte seg til å lage nyheter, norsk TV-drama og programmer for barn og unge? Det får vi vite i morgen.

TV 2-skilt ved kontoret på Nøstet i Bergen

Vil TV2 fortsatt være allmennkringkaster?

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Lørdag går fristen for å søke om å få være kommersiell allmennkringkaster ut.

Det betyr at vi får vite om TV 2 har søkt om å fortsette å være Norges allmennkringkaster nummer to sammen med NRK. Eller om det er noen andre som har søkt om å få være det.

Å være en kommersiell allmennkringkaster betyr at kanalen skal levere en vanlig TV-kanal og en digital tjeneste hvor de forplikter seg til å lage daglige nyheter, programmer for barn og unge og norsk TV-drama.

– Voldssomt overrasket om TV 2 ikke søker

Knut Kristian Hauger, Kampanje

Redaktør i Kampanje Knut Kristian Hauger

Foto: Kampanje

Redaktør i Kampanje.com Knut Kristian Hauger tror TV 2 kommer til å søke nå.

– Jeg blir voldsomt overrasket hvis ikke TV 2 søker. Denne gangen fristes det med friske penger, og jeg tror TV 2 finner det attraktivt.

Han sier at med unntak av i år, har TV 2 alltid hatt en avtale med Staten der kanalens programtilbud og tilstedeværelse i Bergen har vært kompensert med både nasjonalt reklamemonopol og mer penger fra distributørene.

TV 2 ville ha bedre vilkår

I fjor valgte TV 2 å ikke søke om å få være kommersiell allmennkringkaster fordi de ville ha kompensert for noe av kostnadene med å være det.

I den nåværende utlysningen får den som blir valgt ut til å være allmennkringkaster en økonomisk kompensasjon inntil 135 millioner kroner i året i 5 år.

– Det blir spennende å se om Kulturdepartementet denne gangen lykkes i å få noen til å søke på den nye tv-avtalen om kommersiell allmennkringkasting. Det klarte de ikke sist. Nå legger de nesten 700 millioner kroner på bordet.

Han tror TV 2 er alene om å søke.

– ​Det har vært spekulert i både Schibsted, TV3- og P4-eier MTG foruten TV 2 selv. Men om det blir flere enn TV 2 er høyst tvilsomt. Jeg tror verken Schibsted eller MTG velger å søke. Det vil kreve for store investeringer. Det blir kulturminister Linda Helleland og TV 2-sjef, Olav Sandnes, som må lande dette.

Kommunikasjonssjef Line Vee Hanum i MTG sier til NRK at de ikke vil opplyse om de har søkt, før søknadsfristen går ut lørdag.

TV-seerne vil merke det om TV 2 ikke søker

Professor i medievitenskap ved UIO, Gunn Enli er enig med Hauger.

– Jeg forventer at TV 2 er eneste søker. De søker kun om selskapet finner det lønnsomt å søke. Spenningen ligger i om det er en fremtid i ordningen med kommersiell allmennkringkasting.

Hun sier seerne vil merke det dersom TV 2s status som allmennkringkaster opphører.

– NRK vil dermed stå alene som allmennkanal med nyheter, underholding og sport.

TV 2 har per i dag ikke statsstøtte, men er sikret full distribusjon til hele landet gjennom sin avtale med staten. De ønsker ikke å kommentere saken før søknadsfristen har gått ut.

Regjeringen ønsker å inngå avtale om kommersiell allmennkringkasting før nyttår.

Kulturstrøm