Damen bak Rosetten Gårdsbutikk og gårdsmeieriet Den blinde ku på Ås i Akershus, påstår også at utålmodighet kombinert med tilfeldigheter har ført henne dit hun er i dag.
Sølvsuper-gjesten i NRK P1 søndag 1. mai, Inger S Rosenfeld, ville nemlig helst bli lege. Ett fattig poeng, sammen med interessen for gårdsbruk, dyr og ysting drev henne mot en annen kurs.
Minner fra onkelens meieri i Snertingdal ga Inger S Rosenfeld lyst og interesse for osteproduksjon. (Foto: Haakon D. Blaauw )
I samtalen med programleder Haakon D Blaauw forteller gründeren åpent og humoristisk om veien til internasjonal suksess. Ikke i sin villeste fantasi hadde hun drømt om at hun en dag ville eksportere egenprodusert camembert til Camembertens hjemland, Frankrike, eller oppnå internasjonal heder for ost på en internasjonal matmesse med 3500 deltakere i New York.
Hun og hennes produkter var både kjent og godtatt i utlandet før norske forbrukere fikk tilgang til disse. Det forteller også noe om hvordan hverdagen kan være for norske gründere, mener hun.
Gnålte i ett år om ku
Inger S Rosenfeld drev sammen med familien både salat-og grønnsakproduksjon. Da denne begynte å gå litt dårligere kom et barndomsbilde frem: Minner om onkelens ostemeieri i Snertingdal. Så lærte hun seg å melke og å yste, planla et meieri og fikk til slutt dette.
På gårdsbutikken Rosetten selger Inger S Rosenfeld sine oster og andre produkter fra gården. (Foto: Haakon D Blaauw)
For å få realisert sine tanker og planer, måtte hun også ha ei ku og i ett år gnålte hun om kua. Hun påvirket absolutt alle i familien, for hun ville starte meieri og gårdsbutikk.
Under feiringen av hennes 50-års dag, kom døtrene leiende med hennes største ønske. Gaven hadde imidlertid et handicap som 50-åringen umiddelbart snudde til sin fordel. Kua Melissa, var blind på det ene øyet noe som førte til merkenavnet Den blinde ku. Fødselsdagsgaven brakte med seg både en god historie og en ny og spennende hverdag.
Eget meieri
Fra nå av skulle hverdagen også bli mer spennende enn Inger S Rosenfeld hadde trodd. Rykte om hennes oster nådde blant annet amerikanske oste-agenter som ville kjøpe langt mer enn det hun kunne produsere. Et nedlagt meieri i Vikedal i Ryfylke ble redningen og med 82 lokale melkeleverandører som aksjonærer kom driften i god gang. Fire ganger i året eksporteres det nå ost til USA derfra.
Inger S Rosenfeld har fått internasjonal oppmerksom og heder for sine oster. (Foto: Haakon D Blaauw)
- Suksessen har kostet. Det har vært mange våkenetter med økonomisk uro og fire ukers ferie har jeg bare kunnet se langt etter. Både uro og motgang har gitt meg styrke og jeg har lært masse, sier Inger S Rosenfeld.
I et stort drivhus formet som en rosett, vokser det tropiske vekster. Her samles folk til gjestebud og andre arrangementer.(Foto: Haakon D Blaauw)
Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.
NRK P1 Søndag 1. mai kl. 07.03: Sølvsuper