Hopp til innhold

Viktig å ivareta barna

- Vi ville gjøre noe på ungers oppvekst og virkelighet. Og skolen er en av de viktigste arenaene i ungenes liv, sier Cathrine Wik som er redaksjonsleder for serien Lærerne.

- Skolen er et slags hemmelig univers vi sender ungene våre til hver dag. Uten at vi egentlig vet hvordan virkeligheten for barna våre er der, sier hun.

Se i nett-TV: Lærerne 1:5

Les også: - Dette er norsk skole

Cathrine Wik og Nader Izadpanah

Serieskaperene, Cathrine Wik og Nader Izadpanah

Foto: Lena-Christin Kalle

Slippe kontrollen

Etter å ha kontaktet 16 skoler i Oslo, fikk featureredaksjonen i NRKs Dokumentar og Samfunnsavdeling grønt lys fra Årvoll barneskole.

- Vi var opptatt av å finne en representativ skole med en modig rektor som ville slippe oss inn, sier serieproducer Nader Izadpanah.

Han mener at mange skoler kan oppleve det som vanskelig å slippe inn et dokumentarteam på skolen, og skryter av rektoren ved Årvoll skole.

- Det koster å vise styrke og svakheter, og det kan være utfordrende å slippe kontrollen, sier produceren av "Lærerne".

Lukket univers

- Det er ingen som vet hva som foregår i en klasseromssituasjon. Ingen andre enn elevene og læreren. Serien forsøker å fange skolehverdagen på en ekte måte, lover serieskaperene.

- Hva var de største utfordringene i produksjonen av serien?

- Det har vært å ivareta barna gjennom hele prosessen. Vekte det sånn at det blir et sannferdig bilde.

Alle barna som får et navn i serien har sett den på forhånd. Og foreldrene har også godkjent at barnas skoleatferd vises for hele Norge.

- Men hensikten med serien er å vise hvordan lærerne jobber, sier Wik.

Lærerne
Foto: NRK

Ingen iscenesettelse

- Dokumentarserier som utgir seg for å gjenspeile virkeligheten er ofte iscensatt. I hvilken grad gjelder det deres serie?

- Lærerne og skolen sier at serien tegner et riktig bilde. Serien er ikke iscenesatt. Vi har f.eks ikke tatt scener om igjen. Dette er "puritistisk" dokumentar.

Wik og Izadpanah mener det er viktig å skape tillit og åpenhet for å oppnå et godt samarbeid. Gjennom felles forståelse ble produksjonen av serien et godt samarbeid mellom NRK og Årvoll skole.

Serieskaperene håper "Lærerne" kan åpne opp for gode debatter om hverdagen for lærere og elever i den norske skolen.

- Vi er veldig spente på reaksjonene, sier Wik og Izadpanah.

Står bak flere serier

Dokumentarteamet står bak dokumentarseriene "Jordmødre" og "UT" som har vært sendt på NRK tidligere.

Les mer og se om igjen: Jordmødrene

Se hele serien: UT

Kulturstrøm

 • Også Nederland sier nei til TikTok

  Nederlandske embetsmenn vil snart ikke lenger få bruke den kinesiskeide appen TikTok på jobbtelefonene sine. Det opplyste det nederlandske innenriksdepartementet tirsdag, etter lignende avgjørelser fra andre europeiske land, deriblant Norge.

  TikTok
 • Justisdepartementet fraråder TikTok på tjenestetelefoner

  Justis- og beredskapsdepartementet fraråder Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner i departementene etter en vurdering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

  – Jeg støtter NSMs vurdering. Derfor kommer Justis- og beredskapsdepartementet i dag til å sende brev til alle departementer der vi fraråder å ha Tiktok og Telegram på tjenesteenheter. Dersom det er tjenstlig behov for å ha disse appene, bør det være på en egen enhet som ikke er tilknyttet virksomhetens digitale systemer, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), i en pressemelding.

  Hun mottok NSMs vurdering mandag.

  Tiktok er kinesisk-eid. Meldingstjenesten Telegram var opprinnelig russisk, men har nå sitt hovedkontor i Dubai.

  TikTok
  Foto: LOIC VENANCE / AFP