Hopp til innhold

Viktig å ivareta barna

- Vi ville gjøre noe på ungers oppvekst og virkelighet. Og skolen er en av de viktigste arenaene i ungenes liv, sier Cathrine Wik som er redaksjonsleder for serien Lærerne.

- Skolen er et slags hemmelig univers vi sender ungene våre til hver dag. Uten at vi egentlig vet hvordan virkeligheten for barna våre er der, sier hun.

Se i nett-TV: Lærerne 1:5

Les også: - Dette er norsk skole

Cathrine Wik og Nader Izadpanah

Serieskaperene, Cathrine Wik og Nader Izadpanah

Foto: Lena-Christin Kalle

Slippe kontrollen

Etter å ha kontaktet 16 skoler i Oslo, fikk featureredaksjonen i NRKs Dokumentar og Samfunnsavdeling grønt lys fra Årvoll barneskole.

- Vi var opptatt av å finne en representativ skole med en modig rektor som ville slippe oss inn, sier serieproducer Nader Izadpanah.

Han mener at mange skoler kan oppleve det som vanskelig å slippe inn et dokumentarteam på skolen, og skryter av rektoren ved Årvoll skole.

- Det koster å vise styrke og svakheter, og det kan være utfordrende å slippe kontrollen, sier produceren av "Lærerne".

Lukket univers

- Det er ingen som vet hva som foregår i en klasseromssituasjon. Ingen andre enn elevene og læreren. Serien forsøker å fange skolehverdagen på en ekte måte, lover serieskaperene.

- Hva var de største utfordringene i produksjonen av serien?

- Det har vært å ivareta barna gjennom hele prosessen. Vekte det sånn at det blir et sannferdig bilde.

Alle barna som får et navn i serien har sett den på forhånd. Og foreldrene har også godkjent at barnas skoleatferd vises for hele Norge.

- Men hensikten med serien er å vise hvordan lærerne jobber, sier Wik.

Lærerne
Foto: NRK

Ingen iscenesettelse

- Dokumentarserier som utgir seg for å gjenspeile virkeligheten er ofte iscensatt. I hvilken grad gjelder det deres serie?

- Lærerne og skolen sier at serien tegner et riktig bilde. Serien er ikke iscenesatt. Vi har f.eks ikke tatt scener om igjen. Dette er "puritistisk" dokumentar.

Wik og Izadpanah mener det er viktig å skape tillit og åpenhet for å oppnå et godt samarbeid. Gjennom felles forståelse ble produksjonen av serien et godt samarbeid mellom NRK og Årvoll skole.

Serieskaperene håper "Lærerne" kan åpne opp for gode debatter om hverdagen for lærere og elever i den norske skolen.

- Vi er veldig spente på reaksjonene, sier Wik og Izadpanah.

Står bak flere serier

Dokumentarteamet står bak dokumentarseriene "Jordmødre" og "UT" som har vært sendt på NRK tidligere.

Les mer og se om igjen: Jordmødrene

Se hele serien: UT

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP