Med klampen i bånn mot Monte Carlo

Onsdag kl 11 startet det historiske billøpet Rally Monte Carlo Historique.

Rally Monte carlo Historique
Foto: NRK

Fra hele Europa

Interessen for det historiske Rally Monte Carlo er enorm. Over 330 deltagere starter, som man gjorde i gode gamle dager fra fem forskjellige steder i Europa, for så å møtes til dyst i de franske alper. Der står legendariske fartsetapper på programmet. De samme etappene som Henning Solberg og hans kartleser Cato Menkerud og deres VM-konkurrenter kjørte nå i helgen. 20 norske deltagerbiler er med i løpet, og 16 av dem starter sammen med tre utenlandske team fra Scandic KNA i Oslo i dag.

- Jeg er ingen ekspert på Rally Monte Carlo. Men noen tips om forholdene der nede kan jeg nok sende med dem på veien. Nå i helgen var det lite vinter i alpene. Litt bløtt og glatt enkelte steder, men mest tørr asfalt, sier Henning Solberg som ser frem til de to VM-løpene i Sverige og Norge for egen del.

- Det er spådd dårligere vær utover så håper de takler det også, konstanterer Solberg mens minusgradene kryper videre oppover gradestokken. På startstreken i dag står også det danske ekteparet Otto og Britta Kristensen. De har funnet veien hit til Norge.

- Det er veldig fint å starte her fra Norge, selv om det er litt kaldt i dag. Jeg håper varmeapparatet fungerer, men italienske biler er ikke kjent for det, smiller Otto og presser gassen i bånn så vi hører hestekreftene sprute.

Lang ferd

Klokken 11.00 ruller bilene gjennom startportalen utenfor Scandic KNA i Parkveien i Oslo. Fra Oslo går ferden langs E18 mot Askim og over grensen til Sverige ved Ørje og videre til Årjäng. Der tar man sørover mot Göteborg, videre til Helsingborg der man tar båt over til Helsingør i Danmark. Fra Danmark tar deltagerne båt fra Rødbyhavn til Puttgarden i Tyskland. Midt på fredag skal man etter planen være ved Hamburg og sent fredag kveld i Strasbourg. På søndag starter etappene i alpene der man kjører på såkalt idealtid, eller etter en oppgitt gjennomsnittshastighet om man vil. Den kan være tøff nok, og i tillegg kan det være både snø og is på veiene. Først på tirsdag 30. januar er man i mål, og som seg hør og bør er det avslutning i Formel 1-traseen i Monte Carlo.

Se innslagene her:

Rally Monte Carlo Historique del 1

Rally Monte Carlo Historique del 2

Rally Monte Carlo Historique del 3

 

Kulturstrøm

 • Metallica støtter brannofrene i USA

  Heavyrock-bandet Metallica donerer 100.000 dollar (840.000 kroner) til hjelpearbeidet etter dødsbrannene i California, USA. De gjør også en nyinnspilt akustisk støttekonsert tilgjengelig for nedlastning. Alle pengene som kommer inn skal gå til ofre og hjelpearbeidere via organisasjonen «All Within My Hands foundation». Det melder Rolling Stone.

  James Hetfield, Lars Ulrich
  Foto: Owen Sweeney / AP
 • Japaner giftet seg med hologram

  En japansk mann har giftet seg med en dataanimert figur i form av et hologram. Under vielsen var bruden til stede i form av en dukke. Ifølge Reuters har 4000 japanere inngått slike uoffisielle giftermål med datafigurer.

  Laster Twitter-innhold
 • Ni timers orgelmaraton i Stavanger

  Nils Henrik Asheim ble utnevnt til ridder av 1. klasse i høst, og fikk nettopp Nordisk råds musikkpris. I morgen topper han suksess-året med orgelmaraton i Stavanger konserthus.

  Åtte organister skal framføre Olivier Messians samlede verker. Minutt for minutt.