Med hjertet i India

Det første møtet med India var et sjokk. Jeg overnattet i et trangt rom uten aircondition. Inn sivet lukter og lyder, og utenfor var det rautende kyr, menneske-mengder og tutende biler, sier Undis Vatvedt Singh fra Oslo.

Undis og Nico Singh
Foto: Ingri Garberg / NRK

Men det er ikke bare ett India. Hvis du tilhører eliten bor du bak høye murer og uvennlige gjerder, med høy levestandard og flere eiendommer.

30 år gamle Undis Vatvedt Singh fra Oslo er gift med en indisk lokalpolitiker fra en velstående og innflytelsesrik familie. De bor i den nordlige delen av landet, og i mars neste år venter paret barn.

Undis og Nico Singh
Foto: Ingri Garberg / NRK

Undis havnet i India ved en tilfeldighet. Hennes plan var å studere europeisk sikkerhetspolitikk i Brûssel, men i stedet ble det hindi-studier, et av de tjuetalls offisielle språkene i India.

Så pakket hun ryggsekken og dro til India for å praktisere og lære mer av språket.

Noen år senere møtte hun mannen sin, Nico, og det skjedde på den måten slike møter ofte skjer også i Norge, på en hyttetur.

Familien hun er inngiftet i tilhører eliten så Undis og Nico bor stort og flott med egen kokk og 7-8 tjenere i en velregulert by med vakre rekreasjonsområder. Samtidig vet hun at dette er et land der 800 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensen og 35 millioner barn er hjemløse.

-Det som har overrasket meg mest er hvor kald en kan bli i forhold til alle tiggerne. Du setter deg i bilen for å kjøre til store selskaper eller til shopping i fancy butikker mens du vifter bort tiggerne som klynger langs bildørene. Situasjonen er nærmest absurd, og jeg må stadig minne meg selv om at også de er mennesker.

Det er klart det gjør et dypt inntrykk når du innser at du ikke lenger ser alle de fillete og utsultede menneskene, sier Undis som selv har en plan, et prosjekt hun håper å få i gang for å hjelpe sine medsøstre.

Kulturstrøm

  • En film om Norges mest omtalte me too-sak

    «Trond Giske – Makta rår» er en dokumentar som bokstavelig talt kommer nært på en politiker, som med hele sin væremåte og kroppsspråk fremstår som en fyr som opplever seg urettferdig behandlet, skriver Filmpolitiets Marte Hedenstad, og gir filmen terningkast 5.

    Trond Giske foran en rød campingvogn i filmen Makta rår
    Foto: Håvard Bustnes / Storytelling Media, UpNorth
  • Grammy-prisen blir delt ut i april

    Den amerikanske musikkprisen Grammy blir delt ut i Las Vegas 3. april. Det melder The Recording Academy og kringkastaren CBS tysdag. Utdelinga skulle ha vore 31. januar, men blei utsett på grunn av pandemien.