Hopp til innhold

Med hjertet i India

Det første møtet med India var et sjokk. Jeg overnattet i et trangt rom uten aircondition. Inn sivet lukter og lyder, og utenfor var det rautende kyr, menneske-mengder og tutende biler, sier Undis Vatvedt Singh fra Oslo.

Undis og Nico Singh
Foto: Ingri Garberg / NRK

Men det er ikke bare ett India. Hvis du tilhører eliten bor du bak høye murer og uvennlige gjerder, med høy levestandard og flere eiendommer.

30 år gamle Undis Vatvedt Singh fra Oslo er gift med en indisk lokalpolitiker fra en velstående og innflytelsesrik familie. De bor i den nordlige delen av landet, og i mars neste år venter paret barn.

Undis og Nico Singh
Foto: Ingri Garberg / NRK

Undis havnet i India ved en tilfeldighet. Hennes plan var å studere europeisk sikkerhetspolitikk i Brûssel, men i stedet ble det hindi-studier, et av de tjuetalls offisielle språkene i India.

Så pakket hun ryggsekken og dro til India for å praktisere og lære mer av språket.

Noen år senere møtte hun mannen sin, Nico, og det skjedde på den måten slike møter ofte skjer også i Norge, på en hyttetur.

Familien hun er inngiftet i tilhører eliten så Undis og Nico bor stort og flott med egen kokk og 7-8 tjenere i en velregulert by med vakre rekreasjonsområder. Samtidig vet hun at dette er et land der 800 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensen og 35 millioner barn er hjemløse.

-Det som har overrasket meg mest er hvor kald en kan bli i forhold til alle tiggerne. Du setter deg i bilen for å kjøre til store selskaper eller til shopping i fancy butikker mens du vifter bort tiggerne som klynger langs bildørene. Situasjonen er nærmest absurd, og jeg må stadig minne meg selv om at også de er mennesker.

Det er klart det gjør et dypt inntrykk når du innser at du ikke lenger ser alle de fillete og utsultede menneskene, sier Undis som selv har en plan, et prosjekt hun håper å få i gang for å hjelpe sine medsøstre.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.