Med hjertet i India

Det første møtet med India var et sjokk. Jeg overnattet i et trangt rom uten aircondition. Inn sivet lukter og lyder, og utenfor var det rautende kyr, menneske-mengder og tutende biler, sier Undis Vatvedt Singh fra Oslo.

Undis og Nico Singh
Foto: Ingri Garberg / NRK

Men det er ikke bare ett India. Hvis du tilhører eliten bor du bak høye murer og uvennlige gjerder, med høy levestandard og flere eiendommer.

30 år gamle Undis Vatvedt Singh fra Oslo er gift med en indisk lokalpolitiker fra en velstående og innflytelsesrik familie. De bor i den nordlige delen av landet, og i mars neste år venter paret barn.

Undis og Nico Singh
Foto: Ingri Garberg / NRK

Undis havnet i India ved en tilfeldighet. Hennes plan var å studere europeisk sikkerhetspolitikk i Brûssel, men i stedet ble det hindi-studier, et av de tjuetalls offisielle språkene i India.

Så pakket hun ryggsekken og dro til India for å praktisere og lære mer av språket.

Noen år senere møtte hun mannen sin, Nico, og det skjedde på den måten slike møter ofte skjer også i Norge, på en hyttetur.

Familien hun er inngiftet i tilhører eliten så Undis og Nico bor stort og flott med egen kokk og 7-8 tjenere i en velregulert by med vakre rekreasjonsområder. Samtidig vet hun at dette er et land der 800 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensen og 35 millioner barn er hjemløse.

-Det som har overrasket meg mest er hvor kald en kan bli i forhold til alle tiggerne. Du setter deg i bilen for å kjøre til store selskaper eller til shopping i fancy butikker mens du vifter bort tiggerne som klynger langs bildørene. Situasjonen er nærmest absurd, og jeg må stadig minne meg selv om at også de er mennesker.

Det er klart det gjør et dypt inntrykk når du innser at du ikke lenger ser alle de fillete og utsultede menneskene, sier Undis som selv har en plan, et prosjekt hun håper å få i gang for å hjelpe sine medsøstre.

Kulturstrøm

  • Film for den katte- og juleglade

    «En julegave fra gatekatten Bob» er en oppfølger til «En gatekatt ved navn Bob» fra 2016. Som sist er filmen basert på livet til en narkoman gatemusikant som reddes av katten Bob. – Julefeelgood for katteelskere, skriver Filmpolitiet. Terningkast 3.

    BOBS SISTE HOVEDROLLE: Dette ble den siste filmrollen for gatekatten Bob, som dessverre gikk bort sommeren 2020.
    Foto: Another World Entertainment
  • Norsk dokumentarfilm vann gjev pris

    Den norsk-iransk-sveitsiske dokumentarfilmen «Radiograph of a Family», regissert av Firouzeh Khosrovani, vann torsdag kveld hovudprisen på dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam. Dokumentaren vann også prisen for best bruk av arkivmateriale.