NRK Meny
Normal

Med Gud ved sin side

Justin Bieber er i ferd med å finne opp seg selv på nytt. Men skal han klare det er han avhengig av hjelp fra Gud, Jesus og Kanye West.

Justin Bieber

ENGLEBARNET: Det har aldri stått på selvtilliten, har det vel, Justin? Verdens største popstjerne sier likevel at han ikke hadde vært der han er uten hjelp fra oven.

Foto: Walter Bieri / Ap

INSIDE the Metropolitan Museum of Art's COSTUME INSTITUTE Benefit Celebrating the Opening of China: Through the Looking Glass

POPULÆR: Kanye West, Justin Bieber, Kim Kardashian og rumpa hele verden snakket om i flere måneder. Mer sosiale medier-kraft er det vanskelig å dytte inn i ett fotografi.

Foto: BFA / SipaUSA

Torsdag kveld står verdens største popstjerne på scenen på Chateau Neuf.

Jepp, verdens største popstjerne. For selv om Justin Bieber ikke har gitt ut et fullstendig album siden «Believe» i 2012, er det ingen andre i bransjen som kan matche Biebers popstjernestatus.

Denne påstanden ble ytterligere bekreftet da Bieber så sent som for et par dager siden vant fem priser på MTV Europe Music Awards.

Men i 2015 holder det ikke å vinne prisene for «Beste mannlige artist», «Beste verdensomspennende artist» og «beste samarbeidslåt», man skal helst også vinne priser som «Beste look» og «Største fanskare».

Bieber dro selvfølgelig hjem med samtlige priser.

I september fikk han også sin første nummer én på Billboard-lista. «Where Are Ü Now» var ikke bare en superhit, den markerte også et skille i Biebers karriere. Den søte kanadiske popstjerna med boyband-lugg og colgate-smil har blitt voksen.

Nå vil han lage musikk han kan stå inne for i fremtiden. Musikk som viser hvem han er på ordentlig.

Da er det greit å ha folk som Kanye West og Rick Rubin med på laget. Men ifølge Bieber selv er det samarbeidspartneren uten etternavn som er viktigst.

– Jeg kan ikke lene meg på folk, jeg må lene meg på Gud. Det er han jeg må stole på i alle situasjoner, sier Bieber til Complex Magazine.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Oppdaget ved en tilfeldighet

Usher og Justin bieber sammen i 2009

2009: Legg merke til utsnittet på dette bildet. Usher i front, Bieber bak. Fotografen ville nok tenkt annerledes hvis han eller hun visste hvordan det kom til å gå med den unge popstjerna.

Foto: Chris Pizzello / AP

For helt siden han ble oppdaget på Youtube i 2007 har Gud vært Biebers viktigste støttespiller.

Det kan i hvert fall virke som det var Han som var i aksjon da Scooter Braun tilfeldigvis kom over ungguttens Youtube-videoer. Braun var egentlig på jakt etter en annen artist, men så stort potensial i kanadieren. Det endte med at Bieber fikk møte Usher og skrive sin første platekontrakt.

Samme år som debutplata kom ut ble Bieber den første i historien til å få syv låter fra et debutalbum på Billboard Hot 100.

Det virkelige gjennombruddet kom med låten «Baby», som var tidenes mest sette Youtube-video i over to år før Psy kom og ødela festen med Gangnam Style.

Derfra og utover begynte Bieber-snøballen virkelig å rulle. Da den traff Oslo i 2012 ble en hel foreldregenerasjon sittende og måpe mens tusenvis av gale fans flokket til Operataket for å få et glimt av ungpikeidolet.

Som han fortsatt er, og gjerne vil være. Men ikke på samme måte.

Står ikke inne for «Baby»

I et intervju med BBC Radio 1 nylig sa Bieber blant annet at han ikke står inne for den tidligere musikken sin.

– Jeg fikk egentlig aldri lage musikken jeg ville lage. Jeg var jo veldig ung, og hadde folk som fortalte meg hva jeg skulle spille inn. De ga meg låter og slikt, så det var ikke egentlig min musikk, sier Bieber ifølge VG.

Justin Bieber

APESTREKER: Justin Bieber sier i et intervju at han ikke skjønner hva han drev med da han kjøpte apekatten OG Mally, som senere ble konfiskert.

Foto: KEVIN WINTER / Afp/NTB Scanpix

Det er ikke tilfelle med musikken han har sluppet den siste tiden, ei heller med musikken han kommer til å slippe.

Bieber har selvfølgelig en rekke talentfulle samarbeidspartnere, i tillegg til Gud, men han vil ikke lage søt popmusikk lenger. Han vil, og her kommer den mest brukte setninga i moderne popkultur, «finne sin egen greie».

– Det jeg virkelig vil at folk skal se i dette neste kapittelet er ikke bare artisten Justin Bieber. Jeg vil at folk skal se den ekte meg og føle at de kan knytte seg til meg. Jeg har gjort det vanskelig for folk å kunne relatere seg til meg det siste året, med alle greiene jeg har gjort. Ikke bare dårlige greier, ville greier. Det litt sånn, «Du kjøpte en ape, hva driver du med?», sier Bieber til Complex Magazine.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Justin Bieber

BUSTED: Justin Bieber ble arrestert for å kjøre i ruspåvirket tilstand.

Foto: POOL / Reuters

Satt i fengsel

For veien fra barnestjerne til voksen popstjerne har vært full av stokker og steiner det siste året.

Han har hatt flere ublide møter med politiet, han har sittet en natt fengsel, han har gått gjennom et hardt brudd og ja – han kjøpte en ape.

Men nå er alt dette fortid, skal man tro stjerna selv. Nå skal det fokuseres på å gi ut bra musikk. For det trengs, mener Bieber.

– Jeg hører på musikk på radio, men jeg er egentlig ikke noen stor fan av det som foregår i musikk for tiden. Jeg hører det og tenker «Ugh, hvorfor får dette spilletid?» Jeg har så utrolig bra musikk jeg vil dele med verden.

Bieber: – Jeg stoler på at Gud har dette under kontroll

Det er allmenn kjent at Bieber kan velge på øverste hylle når han plukker sine samarbeidspartnere. Men Kanye West, Rick Rubin, Diplo og Skrillex er alle smågutter sammenlignet med den viktigste kraften i Biebers liv.

– Jeg kan ikke lene meg på folk, jeg må lene meg på Gud. Det er han jeg må stole på i alle situasjoner. Da vil forhåpentligvis alle andre forhold i livet mitt blomstre.

For nå vil ikke Bieber prøve å være noe han ikke er lengre. Han vil vise seg fra sin mest sympatiske, ærlige og gudfryktige side.

– Jeg er lei av å ta på meg en maske og lage et show for folk. Jeg må bare være meg selv, og hvis de ikke liker det får det bare være. Jeg går videre. Jeg stoler på at Gud har dette under kontroll.

Justin Bieber

NYE BIEBER: Den nye, voksne, Justin Bieber.

Foto: BOBBY YIP / Reuters/NTB Scanpix

For Bieber-fans som har fulgt 21-åringen over lang tid kommer det kanskje ikke som noen overraskelse at han ser på seg selv som kristen.

Han har blant annet uttalt at han ikke støtter selvbestemt abort, og har følgende å si om Big Bang-teorien:

– Forskning er jo noe som gir mening. Men så tenker jeg: «Vent litt, hva med The Big Bang?» Å tro at et stort smell skal ha skapt alt dette er villere enn å tro at det finnes en gud. Se for deg at du putter masse gull i en eske, rister den, og ut kommer en Rolex. Det er tåpelig når folk begynner å snakke om det. På dette punktet i min karriere vil jeg si at min tro har fått meg dit jeg er i dag, sier Bieber i intervjuet.

For en snau måned siden spilte The Weeknd det vi trodde kom til å bli årets mest eksklusive konsert i Oslo.

Men når Justin Bieber står på scenen i 21.30-draget i kveld er det ingen tvil om at de 950 heldige publikummerne er i ferd med å oppleve verdens største popstjerne.

Are befinner seg i sentrum av det totale kaoset som oppstår, når tenåringsidolet Justin Bieber inntar hovedstaden. Hvordan kan det ha seg at enkelte mennesker nærmest blir dyrket som guder? Hvilken hensikt har det for de som lever seg inn i det? Programleder Are Sende Osen oppsøker miljøer og eksponerer seg for publikum. (2:6)
Den kanadiske popstjernen Justin Bieber holdt gratiskonsert på Operataket i Oslo 30. mai. Det gikk ikke helt etter arrangørenes plan.

Kulturstrøm