Med gravering som lidenskap

Langt unna kjas og mas fra Norges Bank sitter grafiker Sverre Morken og koser seg med lupe, mikroskop og redskaper for å lage frimerker.

gravør
Foto: NRK

I Nittedal har han sitt verksted og her lager han frimerker. En prosess som kan ta mellom 4- 5 uker.

- "Man skal ikke være utø på hånden når man lager frimerker. Det er ingen som banker hardt på døren her", smiler Morken og sliper redskapet han bruker for å gravere i stålplaten.

- " Her inne i Nittedal finner jeg roen. Noen ganger kommer det elg og spiser nedsfallsfrukt og da blir de litt surret i hodet". Tidligere hadde Morken toppetasjen på Norges Bank til disposisjon. Nå har han blitt pensjonist og trives med tilværelsen hjemme i Nittedal.

Laget frimerker i over 30 år

Sverre Morken er født 19. april 1945, og vokste opp på et småbruk i Folldal. Han seilte til Østen og Australia som ung mann. Deretter utdannet han seg som treskjærer og i bokkunstfaget i Oslo.

I Norges Banks seddeltrykkeri har han vært grafiker siden 1972 med ansvar for design og gravering av forsidene på pengesedler. I over 30 år har han gravert frimerker for Posten Norge.

Da løven i riksvåpenet skulle omarbeides for noen år siden, var det Morken som fikk ansvaret for oppgaven. Morken har i løpet av 30 år designet mer enn 150 frimerker. Dette arbeidet har resultert i en rekke internasjonale priser. Blant annet har norske frimerker blitt kåret til verdens vakreste.

Se innslaget hos Morken her: Gravøren

 

Kulturstrøm

 • Enda en norsk roman blir teater

  «Regn» av Stig Holmås blir teaterstykke på Den Nationale Scene. Romanen handler om to brødre som vokser opp i Bergen på 50-tallet og fikk gode anmeldelser da den kom for ti år siden. Forfatteren lover at replikkene blir på tidsriktig dialekt, sier han til Bok365. Apropos dialektdiskusjonen om Stavanger-serien «Lykkeland».

  Regn av Stig Holmås
  Foto: Gyldendal
 • «Lothepus» vann språkpris

  Norsk Målungdom har kåra Leif Einar Lothe til årets vinner av Dialektprisen. – Han nyttar hardingdialekta i alt frå sprengingsoppdrag på bygda til kjendisgalla i byen, seier leiar Fredrik Hope.

  Leif Einar "Lothepus" Lothe
  Foto: Even Norheim Johansen / NRK
 • Norsk motemerke entrer Paris

  Norwegian Rain åpner flaggskipsbutikk i Paris. Fra før har designerne Alexander Helle og T-Michael åpnet tilsvarende i hjembyen Bergen og i Oslo, i tillegg til at de er til stede i butikker i 18 land. – Drømmen vår er blitt virkelighet, 70 meter inn i en blindgate i et smug midt i Paris, sier Helle til Melk & Honning. Nå planlegges også skokolleksjon i samarbeid med Paris-butikken Bonne Guele.