NRK Meny
Normal

Med gravering som lidenskap

Langt unna kjas og mas fra Norges Bank sitter grafiker Sverre Morken og koser seg med lupe, mikroskop og redskaper for å lage frimerker.

gravør
Foto: NRK

I Nittedal har han sitt verksted og her lager han frimerker. En prosess som kan ta mellom 4- 5 uker.

- "Man skal ikke være utø på hånden når man lager frimerker. Det er ingen som banker hardt på døren her", smiler Morken og sliper redskapet han bruker for å gravere i stålplaten.

- " Her inne i Nittedal finner jeg roen. Noen ganger kommer det elg og spiser nedsfallsfrukt og da blir de litt surret i hodet". Tidligere hadde Morken toppetasjen på Norges Bank til disposisjon. Nå har han blitt pensjonist og trives med tilværelsen hjemme i Nittedal.

Laget frimerker i over 30 år

Sverre Morken er født 19. april 1945, og vokste opp på et småbruk i Folldal. Han seilte til Østen og Australia som ung mann. Deretter utdannet han seg som treskjærer og i bokkunstfaget i Oslo.

I Norges Banks seddeltrykkeri har han vært grafiker siden 1972 med ansvar for design og gravering av forsidene på pengesedler. I over 30 år har han gravert frimerker for Posten Norge.

Da løven i riksvåpenet skulle omarbeides for noen år siden, var det Morken som fikk ansvaret for oppgaven. Morken har i løpet av 30 år designet mer enn 150 frimerker. Dette arbeidet har resultert i en rekke internasjonale priser. Blant annet har norske frimerker blitt kåret til verdens vakreste.

Se innslaget hos Morken her: Gravøren