Hopp til innhold

Med flygelet som sparringspartner

Vi kjenner dem best som bandledere, men på sine siste plater er keyboardistene Jon Balke og Bugge Wesseltoft på egen hånd. Men om flygelet duger som soloinstrument er de uenige om.

Bugge Wesseltoft og Jon Balke
Foto: Espen Eriksen / NRK

Jon Balke og Bugge Wesseltoft er to av våre mest profilerte jazzmusikere. Jon Balke har i flere tiår vist vei i integreringen av det arrangerte og improviserte i band som Oslo 13, Magnetic North Orchestra og Batagraf. Bugge Wesseltoft har siden tidlig 90-tall ledet an i utviklingen av electronica-jazzen både gjennom sitt eget band New Conception of Jazz og sitt plateselskap Jazzland.

Alene

På sine soloplater er de alene med flygelet - det vil si nesten i Bugges tilfelle. På plata "IM." spiller han også litt perkusjon, andre brett og elektronikk. Dessuten er Mari Boine gjest på en låt.

Mens Bugge Wesseltoft allerede for ti år siden gav ut soloplata ”It’s Snowing On My Piano” med julesanger, måtte vi vente helt til årets ”Book of Velocities” for å oppleve Jon Balke alene ved flygelet. Hvorfor har det tatt så lang tid Balke?

Jon Balke

Jon Balke ved flygelet

Foto: MIC

Motstand

- Fra starten av har jeg vært i tvil om det var pianist jeg skulle bli. Pianoet har nemlig en del iboende motstand som det har tatt litt tid å komme i en prosess med.

På et piano skapes tonene via mekanikk. Man trykker ned en tangent som overfører kraft til en hammer som igjen setter strengen i bevegelse. Jon Balke misunner andre musikere som er i fysisk kontakt med instrumentert, som kan bende tonen og blande inn luft.

- For det andre bryter hele den veltempererte stemmetradisjonen med hvordan det menneskelige øret oppfatter lyd. Alle akkorder på et piano er egentlig et kompromiss.

Muligheter

Bugge Wesseltoft

Bugge Wesseltoft i kjent stil

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Bugge Wesseltoft er derimot svært begeistret for flygelet:

- Jeg fikk råd til å kjøpe meg et flygel for tre år siden og digger instrumentet. Jeg er oppvokst med synth og el.piano og husker enda sjokket første gang jeg spilte på et ordentlig flygel. Selv om det har begrensinger er det et utrolig rikt instrument, ikke minst dynamisk.

Selv om Bugge allerede for 10 år siden gav ut soloplata "It's Snowing On My Piano" hvor han spilte julesanger alene på et flygel, føler han seg enda i startfasen med å spille piano:

- Jeg jobber meg inn i det flygelet jeg kjøpte for noen år siden og prøver å finne ut av alle klangmulighetene og hvordan en bruker pedaler osv.

Møt de to pianistene og musikken deres i Jazzbasillen

NRK P2 torsdag 25.okt kl 14:03, lørdag 27.okt kl 22:05 og tirsdag 30.okt kl.21:30

NRK JAZZ mandag 29.okt kl 09:03 og 15:03

Programleder: Espen Eriksen

Hør også anmeldelsene av Bugge Wesseltoft og Jon Balkes soloplater:

Anmeldelse av Jon Balke: Book of Velocities

Anmeldelse av Bugge Wesseltoft:IM.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)