Med Edvard Grieg på glattisen

Det var hektisk aktivitet både på og utenfor isen, da Bergen kunstløpklubb gjorde de siste forberedelsene til sitt årlig vårshow.

Vårshowet til Bergen kunstløp
Foto: NRK

Hektisk aktivitet

Det er mye som skal stemme når rundt 200 barn skal vise sine kunster på isen. Fra tidlig formiddag til seine kvelden er det full aktivitet i hallen. Skumle troll som jager over isen og flotte arabiske prinsesser som elegant danser seg rundt på isen er noe av det du kan se i sendingen langfredag.

 

Noen troll fra vårshowet til Bergen Kunstløpklubb
Foto: NRK

Programlederen har ikke har hatt gått på skøyter på flere år, og er mildt sagt  ikke særlig høy i hatten når hun må på isen ilag med alle ungene. Musikken den dundrer ut av høytalerne i stadig raskere tempo, og trollen blir mer og mer nærgående i sin ferd over isen. Et øyeblikk tror jeg at de kommer til å krasje i meg.

 

Trening til vårshowet til Bergen kunstløpklubb
Foto: NRK

Det går ei stund til før jeg skjønner at dette kan de virkelig. Det blir ingen kollisjon. Disse jentene har full kontroll.  

 

Vårshowet til Bergen kunstløpklubb
Foto: NRK

Tusser og troll på isen

Mens utøverne trener for å få koreografien til å sitte, er det hektisk aktivitet i kafeen. Utallige kostymer med tilbehør skal være ferdig til den store dagen. Og det er ingen tvil om at dugnadsånden lever i beste velgående i Bergen kunstløpklubb. En av de mange i arbeid er Margrete Golberg, som er på plass med symaskinen for å få ferdig kostymene til showet.  

 

Bergen kunstøpklubb, sying av kostymer
Foto: NRK

En annen som ivrig holder på med sine arbeidsoppgaver, når Norge Rundt er på besøk, er Rungrudee Ruengsri. Hun har ansvaret for å male kullissene. Tretten store malerier skal skape en stemningsfull ramme for selv kunstløpshowet. 

 

Kulisser skal males til vårshowet
Foto: NRK

 Tema Edvard Grieg

- Edvard Grieg er Norges mest kjente komponister, og Bergens store stolthet. Det var ikke mye å gruble på da vi skulle velge temaet for vårshowet, forteller koreograf Line Kaldestad. Og på isen danset både tusser, troll, og arabiske prinsesser til kjente toner fra Grieg.

 

Vårshowet til Bergen kunstløpklubb
Foto: NRK

Orkester på isen 

Det var ikke bare CD-plater som stod for det musikalske. I år kunne kunstløpklubben stille med et eget orkester på isen. Isorkestret i rett rekkefølge: Cello Kari Brun, fiolin Oda Brun,
Elisabeth Vossgård og Thea Eide

 

Isorkester under vårshowet
Foto: NRK

 Se isdans i Norge Rundt langfredag, klokken 19.45 på NRK 1.

Kulturstrøm

 • Seriemorder på kinotoppen

  Den nye «Halloween»-filmen dro inn 77,5 millioner dollar åpningshelgen. Det holdt til førsteplass på kinotoppen. Filmen har også den beste åpningen for en film med en kvinne på over 55 år i hovedrollen, og rekorden for filmer i denne skrekkserien. «Halloween» er en direkte oppfølger til John Carpenters klassiske film fra 1978 (NTB)

  Jamie Lee Curtis
  Foto: Mario Anzuoni / Reuters/Scanpix
 • Åpen om narkotikamisbruk

  I podkasten «Mandag hele året» om DumDum Boys er programleder Espen Thoresen åpen om sitt eget dopmisbruk når han intervjuer vokalist Kjartan Kristiansen. – Det ville vært urettferdig hvis Kjartan skulle stått igjen alene som misbruker, sier han til Spillerom på NRK Radio. – Jeg var ikke like langt ute som Kjartan, men jeg var også en misbruker. Dette er en subjektiv dokumentar, da må jeg bli med og ta støyten. I rettferdighetens navn.

  Espen Thoresen
  Foto: Marte Solbakken
 • Prisheder for Louis-Dreyfus

  Vi kjenner henne ikke minst som Elaine i «Seinfeld». Julia Louis-Dreyfus' humorkarriere strekker seg over flere tiår, og nå har hun fått en høythengende pris for innsatsen. Komiker, produsent og skuespiller Julia Louis-Dreyfus kan nemlig sette den fine Mark Twain-prisen på peishylla. Prishederen fant sted søndag med en TV-sendt fest på Kennedy Center i Washington, melder TT. – Hun var magisk. Jeg tror ikke serien ville blitt en så stor suksess uten henne, sa Jerry Seinfeld foran søndagens prisheder. (NTB)

  Julia Louis-Dreyfus
  Foto: Owen Sweeney / AP