Hopp til innhold

Starter i Toronto

«Max Manus» får sin internasjonale premiére under filmfestivalen i Toronto i september.

Gregers Gram (Nicolai Cleve Broch), Max Manus (Aksel Hennie) og Gunnar Sønsteby (Knut Joner).
Foto: Erik Aavatsmark / Filmkameratene AS

Toronto internasjonale filmfestival har invitert «Max Manus» til gallaseksjonen under festivalen i september. Dette er første gang en norsk film blir invitert til en slik spesialvisning på festivalen.

SE DOKUMENTARFILM: Max Manus - film og virkelighet

Visningen blir også filmens offisielle internasjonale premiere.

«Max Manus» har tidligere hatt to private visninger for filmbransjen i USA.

I selskap med Coen-brødrene

«Max Manus» er regissert av Joachim Rønning og Espen Sandberg og
produsert av John M. Jakobsen og Sveinung Golimo. De blir med til Toronto sammen med hovedrolleinnehaverne Aksel Hennie og tyske Ken Duken, som spiller Gestapo-mannen Siegfried Wolfgang Fehmer i filmen.

- I løpet av mine 25 år som aktiv filmprodusent har jeg opplevd min andel av suksess og pristildelinger, inklusive nominasjoner til både Oscar og Emmy, men, dette er første gang jeg opplever å få en film i programmet til Toronto internasjonale filmfestival, sier produsent John M. Jakobsen.

Edvard Tallaksen (Mats Eldøen) ble torturert av Gestapo ved Siegfried Fehmer (Ken Duken).

Edvard Tallaksen (Mats Eldøen) ble torturert av Gestapo ved Siegfried Fehmer (Ken Duken).

Foto: Erik Aavatsmark / Filmkameratene AS

Filmfestivalen i Toronto arrangeres i år for 34. gang. Tidligere filmer vist i slike gallapresentasjoner inkluderer Pedro Almodovars «Volver» (2006) og Coen-brødrenes «Burn After Reading» (2008).

- Ekstremt vellaget

Festivalsjef i Toronto, Cameron Bailey, begrunner utvelgelsen av filmen på følgende måte:

- «Max Manus» er en ekstremt vellaget og finstemt film med sterke prestasjoner fra alle de involverte. Det er ingen tvil om at denne filmen leverer varene, og den har også en svært rørende avslutning.

Solgt til 30 land

«Max Manus» er allerede solgt til over 30 land, inklusive blant annet England, Tyskland, Frankrike, Østerrike, Singapore, Kina, Australia, Benelux, Polen, Ungarn, Brasil, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia og Makedonia.

Max Manus (Aksel Hennie)

Max Manus (Aksel Hennie)

Foto: Foto/Copyright: Erik Aavatsmark / Filmkameratene AS
  • Kan «Max Manus» gjøre det bra også internasjonalt? Hva tror du?

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober