Hopp til innhold

Skuer utover havna fra festningen

Statuen av krigshelten Max Manus skal stå på Akershus festning og skue utover havna. Det synes datteren, Mette Manus, er helt riktig.

Max Manus-statue

Per Ung har laget statuen av Max Manus. Den avdukes på Akershus festning 7.juni.

– Først og fremst har vi i familien vært opptatt av at en statue av far ikke måtte skape strid. Det føles helt feil, sier hun.

Se video:

Video Mette Manus om ny plassering av Max Manus-statue

Datteren til Tikken og Max Manus, Mette Manus.

Striden om statuen startet da det ble kjent at den skulle plasseres på Aker brygge og avdukes på frigjøringsdagen 8. mai.

– Historisk løgn

Da reagerte to andre krigshelter, Sverre Kokkin og Leif Kjemperud. De tilhørte Pelle-gruppen, som sto bak en av krigens største sabotasjeaksjoner. De sprengte seks båter og en kran ved Akers Mek. Verksted.

– Det hører ingen steder hjemme å plassere en statue av Max Manus på Aker brygge. Han var ikke med på sabotasjeaksjonene her, sa de to.

Max Manus statue

Per Ungs statue av Max Manus.

Max Manus var en av de mest profilerte motstandsmennene og sabotørene i Norge under andre verdenskrig.

En av de viktigste aksjonene han var med på var den dramatiske sprengningen av det tyske troppetransportskipet «M/S Donau». Skipet ble brukt til å frakte jøder til konsentrasjonsleirene i Europa.

Mens det lå ved Vippetangen, nedenfor festningen, festet sabotasje-gruppen til Max Manus spengladninger på transportskipet. Det gikk siden i luften i Drøbak-sundet.

– Ville vært glad

Max Manus er en statue verdt. Det har det aldri stått strid om. Kritikerne har vært mest opptatt av at plasseringen skal være historisk riktig. Alle synes i dag at en plass på sokkel ved Forsvarsmuseet på Akershus festning er en god idé.

Se video om Max Manus' innsats:

Video Max Manus for alltid stå i nordmenns bevissthet

Se klipp fra Max Manus eventyrlige liv.

– Far hadde aldri forventet en statue av seg selv. Men han ville nok vært glad for å få stå oppe på festningen. Da kan han representere alle de flotte ungdommene som ga livet sitt for Norge under krigen, tror Mette Manus.

– Vil ikke kalle det seier

Sverre Kokkin i Pelle-gruppen vil ikke kalle det en seier at statuen ikke havner på Aker-brygge.

– Men vi er veldig glad for at våre innvendinger ble hørt. Jeg unner selvfølgelig Max Manus en statue, men nå kan kanskje vi i Pelle-gruppen få vårt eget monument, sier Kokkin.

Se video:

Video Sverre Kokkin fornøyd med statue-plassering

Sverre Kokkin var med på sabotasjeaksjonene på det som i dag er Aker brygge.

Ragnar «Pelle» Sollie var kommunist og profesjonell sabotør. Pelle-gruppen var en uavhengig gruppe og tidvis i opposisjon til Milorg.

Høsten 1944 var tyskerne blitt slått av russerne i Finland. Det var om å gjøre å hindre at tyskerne klarte å overføre armeen på over 100 000 mann til kontinentet. Tilbaketrekningen skulle skje gjennom Norge. Skip og jernbane skulle frakte soldatene ut av landet, til nye slagmarker.

Sverre Kokkin og Leif Kjemperud

Sverre Kokkin og Leif Kjemperud på gamle tomter.

Foto: Kjell Herning, NRK

Arbeidere på Akers og Nylands Mekaniske verksteder fraktet sprengstoff i verktøykasser, matpakker og lommer. Om natten 23. november 1944 gikk seks skip og en kran i lufta.

Koster to millioner

Gunnar Sønsteby

Gunnar Sønsteby

Foto: Bondevik, Andreas / SCANPIX

Per Ungs statue av Max Manus avdukes 7. juni, av en annen krigshelt, Gunnar Sønsteby.

– Plasseringen er helt riktig. Jeg synes ikke det er likegyldig hvor en slik statue settes opp. Det bør være historisk riktig. Nå kan Max Manus-statuen se utover skueplassen for en av krigens viktigste sabotasjeaksjoner, sier Gunnar Sønsteby til NRK.no.

Alle er fornøyde, men striden har kostet. Statuen hadde en prislapp på 1,1 millioner kroner. Når den avdukes, er prisen oppe i to millioner kroner.

Se innslaget i Dagsrevyen:

Video Max Manus statue

Striden om Max Manus-statuen er over.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober