Max Manus-stjerner til «Halvbroren»

– Jeg gleder meg til å jobbe med Nicolai igjen, sier Agnes Kittelsen til NRK.no. Stjerneparet fra «Max Manus» møtes igjen når «Halvbroren» blir TV-serie.

cast halvbroren

Regissør Per Olav Sørensen har all god grunn til å være stolt av rollelisten til TV-serien «Halvbroren». Fra venstre: Ola G. Furuseth, Mariann Hole, Marianne Nielsen, Ghita Nørby, Agnes Kittelsen, Frank Kjosås og Nicolai Cleve Broch.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

nicolai cleve broch og ghita nørby intervjues

Det var stort presseoppbud på Grand da rollelisten til TV-serien Halvbroren ble offentliggjort. Her intervjues Nicolai Cleve Broch og Ghita Nørby av Dagsrevyen.

Foto: Tuva Jorfald / NRK
nicolai cleve broch og frank kjosås

Frank Kjosås spiller Fred, selv om han ikke helt stemmer i størrelse. Og han gleder seg særlig til å spille mot forbildet Nicolai Cleve Broch.

Foto: Tuva Jorfald / NRK
Suksessromanen fra 2001 skal nå bli TV-serie i åtte episoder, som kommer på skjermen neste år.

I dag ble rollelisten offentliggjort. Nicolai Cleve Broch er hovedperson og fortellerstemme Barnum, og Agnes Kittelsen spiller hans venninne Viviann.

Videre får vi se Frank Kjosås i rollen som selve halvbroren, Fred, og Ghita Nørby, Marianne Nielsen og Mariann Hole som de tre generasjoner kvinner, henholdsvis Den Gamle, Boletta og Vera. Rollen som Barnums venn Peder har Ola G. Furuseth.

HØR: I NRKs radioarkiv kan du høre «Halvbroren» – med forfatterens kommentarer.

Trodde ikke Cleve Broch passet

Skuespillerne både gleder og gruer seg til å portrettere roller som mange har forestilt seg gjennom bøkene.

– Det er alltid skummelt å spille roller som så mange har et forhold til, men jeg skal finne min Barnum, bli kjent med ham og kose meg med ham, sier Nicolai Cleve Broch til NRK.

Skuespilleren forteller at det var Saabye Christensen som åpnet øynene hans for andre bøker enn «cowboy- og indianerbøker»;

– Jeg leste «Beatles» og «Bly» og ble fan. Å spille i «Halvbroren» er helt i toppetasjen av kult.

Men regissør Per Olav Sørensen hadde i utgangspunktet ikke Cleve Broch i tankene som Barnum.

– Nicolai kom sent inn for jeg trodde ikke at han passet i rollen, men det viste seg gjennom auditionrundene at jeg tok feil, sier regissøren.

Les også: Knallår for Broch

Møt Nicolai Cleve Broch!

– Gleder meg til å jobbe med Nicolai igjen

Nicolai Cleve Broch får for øvrig et gjensyn med Agnes Kittelsen som han også spilte mot i storfilmen «Max Manus».

Kittelsen har jobbet med alle skuespillerne i «Halvbroren» før.

– Jeg synes det er gjort bra og modige valg av skuespillere. Det er en bra miks av kjente og, for mange litt nyere, fjes, og det blir selvfølgelig veldig gøy å jobbe med Nicolai igjen, sier hun til NRK.no.

Kittelsen forteller at hun leste boka da den kom ut, men måtte lese den på ny da hun hørte at den skulle bli TV-serie.

– Jeg hadde veldig lyst til å være med. Jeg har et helt spesielt forhold til Saabye Christensen og synes han gjør fantastiske portretter, sier hun.

Filmpris til Agnes Kittelsen

– Han er egentlig for lav

Frank Kjosås, skuespilleren som gjorde stor suksess som Peter Pan på Det Norske Teatret – og som til stadighet blir minnet på sitt gutteaktige ansikt – skal spille Fred. Selve Halvbroren som forsvinner og som Barnum gjennom serien er på søken etter.

– Han er egentlig for lav, men det skal vi få fikset på, kommenterer regissør Sørensen.

– En av dvergene i «Ringenes Herre» var 1,90, så det går an å jukse, legger han til.

Kjosås selv turte ikke engang håpe på å få være med på laget da han hørte at boka skulle bli TV-serie.

– Jeg tenker alltid at jeg helt sikkert ikke får rollen, så blir jeg ekstra glad hvis jeg da skulle få den, sier han til NRK.no.

Frank Kjosås og Nicolai Cleve Broch har aldri spilt mot hverandre før og førstnevnte klarer ikke legge skjul på at det er litt stas å spille mot Cleve Broch.

– Nicolai er jo et av mine store forbilder, sier han.

Grønn mann flyr høyt

Dansk stjerne får rolle

En av Danmarks mest kjente skuespillere, Ghita Nørby, for nordmenn kjent fra blant annet «Riget», «Matador» og «Arven», skal også spille i NRKs dramatisering av Saabye Christensens bok.

– Jeg gleder meg til å snakke dansknorsk, sier Ghita Nørby spøkefullt til NRK.

– Jeg ville forferdelig gjerne være med, det var ikke tvil i mitt sinn.

Vil du også være med i «Halvbroren»? NRK trenger yngre utgaver av både Nicolai Cleve Broch og Agnes Kittelsen.
Ta kontakt her!

– Litt detektivaktig

8. mai 1945: Vera blir voldtatt på tørkeloftet i gården, og ni måneder senere fødes Fred i en drosje. Fem år senere ser halvbroren Barnum dagens lys. «Halvbroren» følger brødrenes vidt forskjellige oppvekst på 60- og 70-tallet i Oslo.

Manusforfatter Mette Bølstad har lagt listen høyt så manuset skulle bli så tett opp til boka som mulig, forteller hun, men enkelte ting blir naturlig nok tydeligere i TV-serien enn de kanskje er i boka.

– Historien handler jo i grunnen om fedre som forsvinner, og det er litt underliggende i boka, men det fungerer ikke så bra på TV. Her blir det litt mer fokus på Barnum og Viviann som voksne - og så blir Barnums jakt på Fred litt detektivaktig, sier hun til NRK.no.

Bølstad har jobbet med Lars Saabye Christensen før, blant annet på originalhistorien til «Kongen av Bastøy», og forfatteren stolte fullstendig på henne fra han så utkastet til første episode.

– Jeg har jo snakket mye med Lars om enkelte ting, men han slapp faktisk taket helt og lot meg jobbe med det her på egenhånd.

– Og alt i alt føler jeg at jeg har vært veldig tro mot boka.

Les også: Forfatteren kviet seg før han gav fra seg manuscriptet

Les NRK P2s anmeldelse av «Halvbroren» her.

Kulturstrøm

 • Norsk dokumentar om korrupsjon

  «Blue Code of Silence» er en norskprodusert dokumentar om den oppsiktsvekkende korrupsjonen i New York-politiet på 1970-tallet. – Man blir paff av de utrolige avsløringene, skriver en imponert filmanmelder Birger Vestmo. Terningkast 5.

  Fra filmen "Blue Code of silence"
  Foto: Spætt Film
 • Pregløs bigfoot-oppfølger

  – «Familien Bigfoot» har et tydelig budskap om naturvern og farene ved storkapitalens sleske metoder, men det holder ikke med gode intensjoner, skriver Filmpolitiet om den kinoklare barnefilmen. De kaller filmen pregløs og klisjetung. Terningkast 2.

  Fra filmen "Familien Bigfoot"
  Foto: Norsk Filmdistribusjon
 • Flere velger privat begravelse

  Kirkerådet er bekymret for at stadig flere pårørende velger bort kirkelig gravferd. Mange ønsker privat begravelse på grunn av musikken. Avdelingsdirektør Jan Christian Kielland i Kirkerådet sier kirkelig begravelser har hatt en gradvis nedgang siden 1990.