Hopp til innhold

Prisbelønnet minipizza fra Norges yngste kokk!

Fjortenåringen Mattis Gulbrandsen liker å eksperimentere på kjøkkenet, noe som har resultert i at han nå er ute med sin første kokebok. I fjor deltok han i NM i pizzabaking, og kom på tredjeplass med sin egenkomponerte minipizza. Her har du oppskriften:

minipizza
Foto: Ellen Marie Steen / NRK

MINIPIZZA

ca 30 tynne bunner eller 2 store pizzaer

1 pk fersk gjær

3 dl vann

1 ts sukker

250 g hvetemel

250 g durumhvete (hvis du ikke har durumhvete, ta dobbel mengde hvetemel)

1 ts salt

Slik gjør du det:

Varm opp vannet til det blir lunkent og holder 37 grader. Suldre gjæren og han den oppi vannet sammen med sukkeret. Rør om til gjæren har løst seg helt opp i vannet. Hell vannblandingen oppi en bolle med hvetemel, durumhvete og salt. Kna deigen godt i ca 10 minutter. Hvis deigen er litt klissete, heller du over litt mer durumhvete. Hvis du har en kjøkkenmaskin, bruker du gjerne den. Da kan du bruke eltekroken, som ser surrete og ikke akkurat spinkel ut. Deigen skal heve til dobbel størrelse i ca 30 min. Det tar lengre tid uten durumhvete. I mellomtiden er det smart å lage tomatsausen og skjære opp fyllet slik at alt er klart.

Når deigen er ferdig hevet, banker du luften ut av den. Det vil si at du får den til å bli like liten som før du hevet den. Det er bare å få ut sinnet! Del deigen opp i to like store deler, og kjevl ut den ene delen. Husk å ha durumhvete eller hvetemel på benken først. Kjevl ut til den tykkelsen du vil ha. Jeg elsker de tynne bunnene, og oppskriften er beregnet til tynne pizzabunner. Husk på at den hever seg hele tiden, så ta det med i betraktningen. For å lage de runde formene til minipizzaene, trenger du en kopp eller et glass som har en diameter på rundt 10 centimeter. Trykk ned koppen og overfør de runde formene på et smurt stekebrett eller bakepapir.

Herfra kan du gå to veier. Du kan legge på tomatsaus og fyll, og steke dem så lenge som oppskriftene mine forteller deg. du kan også halvsteke bunnene uten fyll i 2-3 minutter på 200 grader. Hvis de er tykke, må de stekes litt lenger. Legg dem i fryseren og ta dem opp når du har lyst på noe godt. Det er greit å lage en stor deig selv om du ikke skal bruke alt med en gang, for du angrer ikke akkurat på at du har pizzabunner i fryseren. Du kan gjerne lage en dobbel deig av dette, når du først er i gang.

PIZZATOMATSAUS

1 hvitløksfedd

2 ss olivenolje

400 g hermetiske hakkede tomater eller 400 g flådde tomater uten væsken fra tomatene

1 ts chiliolivenolje eller 1 ts finhakket chili

2 ts tørket oregano

1 ss tomatpuré

salt og pepper

Slik lager du sausen:

Rens og finhakk hvitløk. Fres den i en panne i ca 1 minutt med olivenolje. Hell over de hermetiske tomatene, chiliolivenoljen, tørket oregano og tomatpuré. La det småputre i ca 5-10 minutter. Smak til med salt og pepper. Hvis du skal lage en enklere tomatsaus, kan du droppe kokeprosessen og heller bare blande alle ingrediensene sammen. Det går også greit å bare bruke hermetiske tomater som en tomatsaus. Det viktigste er at du bruker hermetiske tomater av god kvalitet.

Fjortiskokk lager minipizza

Les mer om Mattis her:

Mattis Gulbrandsen
Foto: Ellen Marie Steen / NRK

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober