NRK Meny
Normal

Mats Eilertsen – RADIO YONDER

Musikalsk konversasjon på høyt nivå.

Mats Eilertsen
Foto: Cees van de Ven

Hør anmeldelsen

Han er underfundig og grenseoverskridende, den gode bassist og bandleder Mats Eilertsen. Etter de obligatoriske studier ved jazzlinja i hjembyen Trondheim har 34-åringen nå skapt sitt eget musikalske univers.

Finsk medspiller

Som medlem av et utall norske grupper, med høy stjerne i Japan og med musikerallianser i England og ikke minst Finland. På Eilertsens ”Radio Yonder” viser den 28-årige trommis Olavi Louhivuori til fulle hvorfor han også er førstevalget til den polske trompetveteranen Tomasz Stanko - makan til integrert og lydhørt trommespill hører man ikke ofte.

Musikalsk konversasjon

Men det er mer å glede seg over på Radio Yonder: Bergensgitaristen Tomas T. Dahl står her fram som en fullmoden kunstner, hørbart Pat Metheny-inspirert, men også med mye mer i gitarkassa. Han leverer flotte soloer, og aller best er han i dialog med saksofonist Tore Brunborg – det dreier seg om musikalsk konversasjon på høyt nivå.

Magi og virtuositet

Ellers er det godt å høre når Brunborg nå byr på hele spektret i sin store musikalitet. Allerede i åpningslåta får vi en storartet solo som spenner fra viskende tenksomhet til de høydramatiske utbrudd, gjennomkontrollert og klokkereint framført. Og når musikken bygger opp til voldsomt kjør, beholder Brunborg allikevel lyrikken og magien i sin virtuositet.

Dristig idé

Mats Eilertsen har selv komponert åtte av stykkene, alle stemningsmessig beslektet og elegant sammenlenket så de samler seg til en nesten symfonisk helhet. Rart da å konstatere at platas største kick for meg allikevel blir ”Hunting High and Low”, tittellåta fra det berømte debutalbumet til gruppa a-ha. Pål Waaktaars komposisjon fra 1985 både løfter og løftes her til de store høyder. En dristig idé, utrolig bra gjennomført og kanskje til ettertanke for alle norske jazzband med repertoartørke.


Mats Eilertsen - RADIO YONDER

Hubro CD2501

  • Tore Brunborg, saksofon
  • Thomas T. Dahl gitar
  • Olavi Louhivuori, trommer
  • Mats Eilertsen, kontrabass

Flere kulturnyheter