Matpakketips og lunsjboller

Du trenger ikke lenger å frykte den svette matpakken på jobb eller skole. I dag vil kokke-Lise vise deg hvordan du kan lage gode og innbydende matpakker!

Barn venter på mat
Foto: Colour box

Lunsjboller

Til ca 12 boller trenger du:

5 dl lunkent vann

1 pk fersk gjær evt. tørrgjær

1 dl olivenolje

2 ts salt

1-2 ts tørket oragano

10 dl hvetemel

6 dl grovbakst eller sammalt hvete

Fyll:

2 gule paprika

2 røde paprika

1 rødløk

2 hvitløkfedd

4 tomater

50 - 100 g pepperoni, salami eller skinke

en håndfull frisk basilikum, kan sløyfes

4 ss olivenolje

salt og pepper

150 g revet ost

Slik gjør du:

Smuldre gjæren i en bakebolle, tilsett vannet og rør til gjæren er oppløst.Ha i mel, salt, oregano og olivenolje, elt deigen til den blir smidig og slipper bollen. Dekk til bollen med plastfolie og la den heve mens du lager fyllet. Rens paprika, løk og hvitløk. Skjær alt i små biter eller strimler. Flå tomatene om du vil, del dem og fjern kjernen.

Skjær tomatkjøttet i mindre biter. Varm olivenolje i en stor stekepanne. Ha i paprika, løk og hvitløk. La det frese til grønnsakene blir myke og har fått litt farge. Rør inn tomater, pepperoni og basilikum. Smak blandingen til med salt og pepper og avkjøl.

Kna deigen godt sammen og kjevl den ut til et rektangel. Fordel fyllet utover deigen. Rull sammen som en rullekake og skjær opp rullen i tykke skiver. Legg skivene nesten inntil hverandre på et stekebrett eller i en langpanne. Dryss over ost og etterhev bollene under klede i ca. 30 minutter.

Steks midt i ovnen ved 210 grader i ca. 35 minutter. Avkjøl på rist

Matpakke tips:

Variasjon er viktig. Bokser med tette lokk i forskjellige størrelser er lurt å ha.Her kommer noen forslag til hva du kan fylle dem med: Rester av middagen kan bli fristenden matpakker. Det meste kan blandes i en omelett eller pastasalat, og begge deler kan lages kvelden i forveien. Lager du en dressing til, kan du ha den i et lite beger for seg. Suppe på termos er også mulig.

Fiskekaker blir fiskeburgere i grove rundstykker. Rester av stekt kjøtt kan kuttes i strimle blandes med f.eks. litt BBQ-saus og pakkes i wraps med grønnsaker. Wok, pizza, pai, kjøttboller o.s.v. blir også super lunsj.

Mange barnehager og skoleklasser er utstyrt med micro og/eller toastjern. Kneipen kan varieres med f.eks. rundstykker, baguetter, horn, pitabrød og knekkebrød. Klissete eller luktende pålegg kan pakkes i små bokser for seg. Porsjonspakkninger med pålegg kan også være greit.

Bytt ut smøret med smøreost eller lettmajones. Og ikke vær redd for å legge på godt med pålegg! Ferske frukt-juicer eller hjemmelagde smoothies holder seg bedre på termos. Grønnsaker i staver, gjerne med en dip, er et sunt mellommåltid.

Salat, spirer, tomat, agurk, paprika og reddiker pynter opp. Vær nøye med innpakkningen så holder det seg friskt. Frukten blir også mere innbydende når den kuttes opp. Ananas, melon appelsin og mango holder seg godt. Eple- og pærebåter bør gnis inn med litt sitron for ikke å bli misfarget.

Bruk tid og omsorg på matpakken, legg gjerne med en liten koselig hilsen.

God lunsj!

Kulturstrøm

  • Fransk prestisjepris

    Det Norske Solistkor fekk i dag Diapason d’Or de l’Année i korklassen, for albumet Luciano Berio: Coro; Cries of London. Det vart annonsert på en prisseremoni i Paris.

    Kringkastingsorkesteret medverkar på innspelinga. Grete Pedersen har vore dirigent for koret dei siste 30 åra. Albumet vart gitt ut på plateselskapet BIS Records i mars og har hausta gode meldingar i inn- og utland. Hovudverket på den prisvinnande plata er italienske Luciano Berios Coro som stiller svært store krav til utøvarane.

    – Det tyder mykje at det vi gjer lagt merke til internasjonalt. Prisar som dette er svært motiverande for vårt vidare arbeid, seier daglig leiar for Det Norske Solistkor, Ingvild Skaatan.