Hopp til innhold

Rune gikk ned 13 kilo på 3 uker

Brage (13) og Rune Breili er blant deltagerne i «Den store reisen» som fikk erfare at det ikke lønner seg å være kresen eller syk på en avsidesliggende stillehavsøy.

Rune Breili, den store reisen

Rune Breili var den av deltagerne som gikk ned flest kilo under den tre uker lange oppholdet på Vanuatu.

Foto: Strix/NRK

Tenåringen bodde sammen med familien sin på øygruppen Vanuatu i tre uker i forbindelse med serien «Den store reisen», som har premiere på NRK1 lørdag kveld.

Tre familier reiser ut i den store verden for å bo hos stammefolk i Etiopia, Mongolia og Vanuatu, og det store spørsmålet er om de klarer å tilpasse seg den fremmede kulturen, det ukjente språket og de enkle forholdene.

Les også: Ville trekke ut tennene til Malin (13) med kniv

Fryktelig kresen

familien Breili, den store reisen

Familien Breili gikk kraftig ned i vekt under oppholdet på Vanuatu.

Foto: Inger-Marit Sæby / NRK.no

Noe som i alle fall ble en utfordring for alle de involverte, var de daglige måltidene. Melgrøt, geiteinnvoller og grillede pinnedyr sto ofte på menyen.

– Brage er fryktelig kresen, og gikk ned fem kilo i løpet av oppholdet. Produksjonsteamet var innimellom nødt til å gi ham smørbrød og cola for at han skulle få i seg nok energi, forteller mamma Tove Breili til NRK.no.

Les også: Dette er familiene som er med i «Den store reisen»

Det var likevel ikke bare 13-åringen som slet med matserveringen da Hvasser-familien bodde hos Namalene. Pappa Rune kan fortelle at han gikk ned hele 13 kilo i løpet av de tre ukene familien befant seg på stillehavsøyen, noe på grunn av en matforgiftning.

– Men jeg vil vel nesten si at vekttapet bare var en bonus for min del, sier arkitekten smilende til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Brage og Tove Breili, den store reisen

Brage (13) og mamma Tove Breili ga Namalene egg og flatbrød i gave. Men det var langt fra det som sto på menyen på Vanuatu.

Foto: Strix/NRK

Hadde med lege

Produsent Line Norling i Strix forteller at de hadde med en lege på turen som hver dag snakket med familiene og passet på at det ikke var fare for helsen til deltagerne.

– Målet med reisen er jo ikke å sulte noen, og det er viktig for oss at deltagerne er friske og raske, sier Norling til NRK.no, og roser alle familiene for at de turde å prøve mat som de aldri hadde smakt før.

Gikk ned 10 kilo

Hos familien Wold Hansen fra Fauske var det også mindre å drasse med seg hjemover. De var gjester hos hamerfolket i Etiopia, og der ble det servert melgrøt til både frokost, middag og kvelds.

– I snitt gikk vi vel ned rundt 10 kilo hver, forteller pappa Raymond Hansen til NRK.no.

– Vi likte virkelig ikke konsistensen på grøten, det var som å tygge grus. Men vi var innstilt på å leve som hamerne, så vi fikk jo i oss litt til hvert måltid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ole-Aleksander og Raymond Wold Hansen, den store reisen

Både Ole-Aleksander Wold og Raymond Hansen reiste hjem rundt 10 kilo lettere etter oppholdet i Etiopia med «Den store reisen».

Foto: Strix/NRK

Savnet pizza

Familien slukket i stedet den verste sultfølelsen ved å drikke mye vann, og klarte seg uten å spørre produksjonsteamet om ekstra mat.

Spesielt Ole-Aleksander (17) og Malin (13) hadde problemer med å spise maten de fikk servert i Etiopia, og vel hjemme igjen er de ikke i tvil om hva de savnet aller mest under oppholdet:

– Grandiosa!

Første episode av «Den store reisen» sesong 2 kan du se på NRK1 lørdag klokken 21.25.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober