NRK Meny
Normal

Mat for mannfolk

Her får du oppskriften på skikkelig kraftkost for sultne karer. Grillet svinekotelett med rustikk potetmos og småløk.

Svinekotelett
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Til 4 personer trenger du:

4 stk svinekoteletter

500 gram amadinepoteter

1 bunt vårløk

1 bunt bladpersille

1 stk rød paprika

Ca 10 stk svarte oliven

Ca 200 gram spinat

1 nett delikatesseløk (sølvløk)

Ca 2 dl ekstra virgin olivenolje

Ca 3 dl rødvin

1 dl balsamicoeddik

2,5 dl okseglace

250 gram usaltet smør

50 gram svarte oliven

Slik gjør du:

Kotelettene saltes og pepres. Grill dem på sterk varme til de har fått en fin brun stekeskorpe på begge sider. La kjøttet hvile.

Rødvin og balsamico kokes ned til 1/3 av opprinnelig mengde. Tilsett okseglace og kok videre til du står igjen med 2/3 av væsken. Ta kjelen av platen og pisk rolig inn ca 100 gram usaltet smør. Hold sausen varm (ikke kok).

Paprikaen skrelles med potetskreller og kuttes i terninger. Stekes deretter mør i olje.

Kok potetene møre med skallet på. Knus dem deretter med en gaffel og tilsett ca 2 dl ekstra virgin olivenolje. Ha også i oppskåret paprika, vårløk, oliven og bladpersille. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Skrell delikatesseløkene for det ytterste skallet og stek dem gylden i olje på en stekepanne. Tilsett ca 1 ss sukker. Etter at løken er karamellisert tilsettes ca 1 dl okseglace. Kok dereretter løken på svak varme.

Skyll spinaten og stek den på svak varme sammen med smør og litt salt.

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP