Märtha Louise: – Hadde vært enklere hvis jeg var gutt

I fredagens Skavlan snakker Märtha Louise om diskusjonen som oppstod da hun var ung om hvorvidt hun skulle ta over tronen eller ikke.

I fredagens Skavlan snakker Märtha Louise om diskusjonen som oppstod da hun var liten om hvorvidt hun skulle ta over tronen eller ikke.

GJEST I SKAVLAN: Fredag er Märtha Louise gjest hos Fredrik Skavlan. Her snakker hun om debatten som pågikk da hun var liten om hvem som skulle ta over tronen.

Vi er tilbake på 1980-tallet. Gro Harlem Brundtland var statsminister. Norge var i ferd med å bli et mer likestilt samfunn. Og Märtha Louise var Kong Harald og Dronning Sonjas eldste barn. Men, ifølge Grunnloven, kunne hun ikke arve tronen.

– Det var en stor debatt da jeg var tenåring om hvordan de skulle løse dette med arverekken, fordi det var i en tid hvor vi allerede hadde mange kvinnelige ledere og det ble kjempet for likestilling.

Det forteller hun i et intervju på Skavlan som sendes fredag på NRK 1.

Diskutert i kongefamilien

På 80-tallet begynte praten på Stortinget om hvorvidt kvinner og menn skulle bli likestilte som arveberettigede.

martha louise

SENSITIV: Som gjest i Skavlan forteller Märtha Louise at hun var sensitiv som ung og følte derfor mye på diskusjonen om hvem som skulle ta over tronen.

Foto: Jonas Eriksson

Også i kongefamilien var dette et tema.

– Vi snakket om dette i familien og diskuterte med statsminister og Kongen. Alle var med å diskutere disse tingene, forteller hun i intervjustolen.

I 1990, da hun var 19 år, ble Grunnloven endret. Men som en overgangsordning ble det bestemt at dette ikke gjaldt Märtha Louise, siden hun var født før 1990.

Hos Skavlan forteller hun at hun skulle ønske hun var gutt da diskusjonene pågikk.

– Fordi jeg er så sensitiv følte jeg nok på at det hadde vært enklere om jeg var gutt, så hadde vi sluppet alt dette, sier hun til programleder Fredrik Skavlan.

Ingen reell diskusjon på Stortinget

Kåre Willoch var stortingsrepresentant på den tiden. Han forteller at det aldri var uenigheter om hvem som skulle få arveretten.

Video - Urimelig kritikk fra Anfindsen

INGEN DISKUSJON: Kåre Willoch var stortingsrepresentant da grunnlovsforslaget om lik arverett ble vedtatt. Han forteller at alle var enige om løsningen.

Foto: Nyhetsspiller

– Det var lite diskusjon om dette i det politiske miljøet. Alle var positive til lik arverett og til Märtha Louise. Men det var en utbredt oppfatning at ettersom Haakon Magnus allerede hadde hatt arveretten var det merkelig å plutselig skulle ta den fra ham, forteller Willoch til NRK.

Det var Willoch selv som foreslo for kolleger på Stortinget at Haakon Magnus skulle få beholde arveretten, og fra da av skulle det være full likestilling. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

– Nå får vi jo heldigvis en kvinnelig arving i neste generasjon. Så alt i alt var vel dette en grei løsning, sier Willoch.

Kulturstrøm

 • Skal lage nytt studioalbum

  Coldplay skal jobbe med et nytt album neste år, ifølge Mat Whitecross som er regissøren bak filmen «A Head Full Of Dreams», som forteller den 20 år lange historien om bandet, melder underholdningsnettstedet NME. – De har hatt pause i år, noe de ikke har for vane, sier Whitecross til nettstedet. Det nye studioalbumet blir Coldplays åttende.

  Coldplay
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
 • Filmanmeldelse: Rafiki

  Den Kenyanske filmen Rafiki ble først bannlyst i hjemlandet, der likekjønnede forhold er straffbart med opptil 14 års fengsel. Dette understreker bare temaet i denne historien, som er en varm og øm fortelling om homofil kjærlighet som blir møtt av samfunnet på brutalt vis, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Rafiki
  Foto: Europafilm