NRK Meny
Normal

Märtha Louise: – Hadde vært enklere hvis jeg var gutt

I fredagens Skavlan snakker Märtha Louise om diskusjonen som oppstod da hun var ung om hvorvidt hun skulle ta over tronen eller ikke.

I fredagens Skavlan snakker Märtha Louise om diskusjonen som oppstod da hun var liten om hvorvidt hun skulle ta over tronen eller ikke.

GJEST I SKAVLAN: Fredag er Märtha Louise gjest hos Fredrik Skavlan. Her snakker hun om debatten som pågikk da hun var liten om hvem som skulle ta over tronen.

Vi er tilbake på 1980-tallet. Gro Harlem Brundtland var statsminister. Norge var i ferd med å bli et mer likestilt samfunn. Og Märtha Louise var Kong Harald og Dronning Sonjas eldste barn. Men, ifølge Grunnloven, kunne hun ikke arve tronen.

– Det var en stor debatt da jeg var tenåring om hvordan de skulle løse dette med arverekken, fordi det var i en tid hvor vi allerede hadde mange kvinnelige ledere og det ble kjempet for likestilling.

Det forteller hun i et intervju på Skavlan som sendes fredag på NRK 1.

Diskutert i kongefamilien

På 80-tallet begynte praten på Stortinget om hvorvidt kvinner og menn skulle bli likestilte som arveberettigede.

martha louise

SENSITIV: Som gjest i Skavlan forteller Märtha Louise at hun var sensitiv som ung og følte derfor mye på diskusjonen om hvem som skulle ta over tronen.

Foto: Jonas Eriksson

Også i kongefamilien var dette et tema.

– Vi snakket om dette i familien og diskuterte med statsminister og Kongen. Alle var med å diskutere disse tingene, forteller hun i intervjustolen.

I 1990, da hun var 19 år, ble Grunnloven endret. Men som en overgangsordning ble det bestemt at dette ikke gjaldt Märtha Louise, siden hun var født før 1990.

Hos Skavlan forteller hun at hun skulle ønske hun var gutt da diskusjonene pågikk.

– Fordi jeg er så sensitiv følte jeg nok på at det hadde vært enklere om jeg var gutt, så hadde vi sluppet alt dette, sier hun til programleder Fredrik Skavlan.

Ingen reell diskusjon på Stortinget

Kåre Willoch var stortingsrepresentant på den tiden. Han forteller at det aldri var uenigheter om hvem som skulle få arveretten.

Video - Urimelig kritikk fra Anfindsen

INGEN DISKUSJON: Kåre Willoch var stortingsrepresentant da grunnlovsforslaget om lik arverett ble vedtatt. Han forteller at alle var enige om løsningen.

Foto: Nyhetsspiller

– Det var lite diskusjon om dette i det politiske miljøet. Alle var positive til lik arverett og til Märtha Louise. Men det var en utbredt oppfatning at ettersom Haakon Magnus allerede hadde hatt arveretten var det merkelig å plutselig skulle ta den fra ham, forteller Willoch til NRK.

Det var Willoch selv som foreslo for kolleger på Stortinget at Haakon Magnus skulle få beholde arveretten, og fra da av skulle det være full likestilling. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

– Nå får vi jo heldigvis en kvinnelig arving i neste generasjon. Så alt i alt var vel dette en grei løsning, sier Willoch.

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.