NRK Meny
Normal

– Jeg vil savne å leve inkognito i London

LONDON: Prinsesse Märtha Louise sier hun vil savne det anonyme livet når familien flytter tilbake til Norge etter to år i London. – Men det blir deilig å flytte hjem, sier hun til NRK.

Prinsesse Märtha Louise

Prinsesse Märtha Louise vil savne å leve inkognito i London.

Foto: Johan E. Bull

Selv om prinsesse Märtha Louise stort sett har hatt få offentlige oppgaver under sitt opphold i London, valgte hun i dag å besøke det norske KFUK-hjemmet på Londons beste vestkant, Holland Park. Et kjent ambassadestrøk, og også nabolaget til fotballstjernen David Beckham og hans familie.

Kongefamilien har mange bånd til hjemmet. Prinsesse Astrid er hjemmets høye beskytter, og dronning Maud støttet hjemmet økonomisk fra oppstarten i 1908 og frem til sin død i 1938.

Prinsesse Märtha Louise besøker KFUM-hjemmet i London

Prinsesse Märtha Louise besøker KFUK-hjemmet på Londons beste vestkant, Holland Park.

Foto: Johan E. Bull

Gleder seg til å flytte hjem

Det er bare dager siden det ble kjent at familien skal flytte hjem, og det ble et slikt oppdrag da spørsmålene handlet mer om den kommende flyttingen enn selve besøket.

Da NRK spør om hvorfor familien nå velger å avslutte det to år lange oppholdet, svarer prinsessen slik:

– Nå tenkte jeg vi skulle snakke litt om KFUK-hjemmet…. Men, det har vært veldig hyggelig å være her uansett, og veldig hyggelig i London i de årene vi har vært her altså. Men nå føler vi at Norge begynner å trekke litt i trådene. Jeg gleder meg veldig til å flytte hjem også. Det har vært fantastisk å være her, barna kan engelsk. Vi har fått en smak på det engelske livet, men det blir deilig å flytte hjem igjen også.

De tre barna har gått på den antroposofiske Steinerskolen i London, og på det området blir det få forandringer når de igjen får norsk postadresse.

– Barna begynner på Steinerskolen, og jeg fortsetter å jobbe både offisielt og med min business, og Ari fortsetter å skrive og male, og å gjøre de tingene han gjør. Vi bare fortsetter med det vi har gjort hele tiden, sier hun.

Prinsesse Märtha Louise

Prinsesse Märtha Louise besøker KFUK-hjemmet som kongefamilien har mange bånd til. Prinsesse Astrid er hjemmet høye beskytter, og dronning Maud støttet hjemmet økonomisk fra oppstarten i 1908 og frem til sin død i 1938.

Foto: Johan E. Bull

Et anonymt liv er over

Familien har i to år bodd i bydelen Islington, sentralt i London sentrum. En bydel som både huser og har huset mange kjente britiske kulturpersonligheter og politikere. Blant dem borgermester Boris Johnson, tidligere statsminister Tony Blair, musikeren Cat Stevens, nå kjent under navnet Yusuf Islam, skuespiller Emma Watson og forfatterne Salman Rushdie og Douglas Adams, som er kjent for kultromanen «Haikerens guide til galaksen».

Prinsessen sier familien har satt stor pris på området, i tillegg til å kunne leve et anonymt liv.

– Jeg kommer jo til å savne de menneskene jeg har møtt. Det har vært veldig fint å bli kjent med det området i London vi har bodd, i Islington. Fantastisk som familieområde, med mange parker og fint sosialt liv. Deilig å faktisk være litt inkognito, så det kommer vi kanskje til å savne litt.

Kontrasten blir derfor stor fra det pulserende London-livet, og til det langt mer rurale Lommedalen, men det ser den yngste datteren frem til:

– Maud sa «Det er veldig fint å være i London, men natur er også veldig fint», sa hun. «Det er så mange veldig fine lyder i naturen.» Så det gleder de seg til.

Litt mer London-liv rekker de før ferden vender hjem. Til helgen venter 17. mai-feiring sammen med de mange hundre andre London-boerne.

I fjor holdt prinsessen tale på arrangementet, i år skal familien bare feire grunnlovsdagen som andre – selv om de nok vil få litt mer oppmerksomhet, uansett om de er i London.

Kulturstrøm

  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.

  • Stanser Nobel-senter

    En svensk domstol setter foten ned for den planlagte byggingen av det som skulle bli Nobelstiftelsens nye storstue på Blasieholmen i Stockholm. Miljødomstolen mener uerstattelige kulturhistoriske verdier ville gått tapt dersom byggeprosjektet hadde blitt gjennomført (NTB).