NRK Meny
Normal

Vietnam markerte Norgesbesøk med vennskapskonsert

HANOI (NRK): Norsk næringsliv jobber med å etablere seg i Vietnam, kultursamarbeidet går allerede på skinner.

Kronprinsparet og en norsk næringslivsdelegasjon er på besøk i Vietnam for å selge et lite stykke Norge. Kultursamarbeidet mellom de to landene er allerede etablert.

Kronprinsparet er i Vietnam for å selge et lite stykke Norge.

Da mørket senket seg ble det fest i operaen i Hanoi. Her feiret man at Norge og Vietnam har funnet tonen, bokstavelig talt.

Kronprinsparet og en stor norsk næringslivsdelegasjon er i Vietnam. Målet er å åpne dører for norsk næringsliv i en av de raskest voksende økonomiene i verden, men kulturopplevelser- og utveksling er også en meget viktig post på programmet.

– En ære å spille for kronprinsparet

I operaen ønsket den norske ambassadøren velkommen, før Bach' «Concerto for two violins and strings» ble fremført av de to fiolinistene, norske Ludvig Gudim og vietnamesiske Do Phuong Nhi.

Kronprinsparet i Hanoi

Do Phuong Nhi ogLudvig Gudim hilser på kronprinsparet etter sin fiolinkonsert i Hanoi.

Foto: NRK

– Selvfølgelig er det en stor ære å kunne spille for kronprinsparet og alle de betydelige menneskene som sitter i salen. Det er morsomt å få lønn for strevet, sier den unge fiolinisten Ludvig Gudim til NRK.

For mens kronprinsparet og en norsk næringslivsdelegasjon er på besøk i Vietnam for å selge et lite stykke Norge, så er kultursamarbeidet mellom de to landene allerede etablert.

«Transposition»

Et eksempel på samarbeid over grensene er det norsk-vietnamesiske musikksamarbeidet «Transposition». Prosjektet ble initiert i 2006 av daværende direktør for Ultima, og mottar støtte fra Utenriksdepartementet.

Musikalsk har prosjektet tatt utgangspunkt i den vestlige klassiske musikktradisjon, da dette var etterspurt fra vietnamesisk side, men siden 2010 er også vietnamesisk folkemusikk inkludert. Norge støttet «Transposition» med fire millioner kroner i 2012.

Haakon og Mette Marit

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ankommer Operaen i Hanoi, Vietnam onsdag kveld for å overvære en konsert i forbindelse med det offisielle besøket i Vietnam 18-21 mars.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Fremhever demokrati

Tidligere i dag fortalte NRK at kronprinsparet også redegjør for Norges syn på manglende menneskerettigheter og demokrati mens de er i Vietnam.

– Det er viktig at vi holder fokus på menneskerettigheter under besøket. At det blir et tema vi tar opp med myndighetene, sier kronprinsesse Mette-Marit under onsdagens pressekonferanse i Hanoi.

Torsdag skal kronprinsparet til Hue og besøke norske frivillige organisasjoner. Det er et besøk de gleder seg veldig til, og mener de norske organisasjonene har vært viktig i Vietnams utvikling.

Besøket i Vietnam blir avsluttet i Ho Chi Minh fredag.