NRK Meny
Normal

«Togetherness»-skaperen hyller Trier og Knausgård

BERGEN (NRK): «Mumblecore»-pionér Mark Duplass lot seg lokke til Norge for å finne ut hva han fant så fascinerende med Karl Ove Knausgård og det norske.

Mark Duplass

SATT I BÅS: Mark Duplass og broren Jay hadde lenge et anstrengt forhold til merkelappen «mumblecore». – Jeg tror hatfasen er over. Nå er jeg nokså likegyldig til det, men på det tidspunktet tenkte vi at hvis noen hvis noen i det hele tatt ville skrive om oss, kunne de kalle oss hva faen de vil, ler Duplass.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Mark Duplass har sammen med broren Jay fått mye av æren for å ha skapt den såkalte «mumblecore»-sjangeren på 00-tallet.

Merkelappen ble i sin tid brukt for å beskrive en ny generasjon filmskapere som jobbet med mikroskopisk budsjett, amatørskuespillere og improvisert dialog.

NRK møter Duplass i Bergen, der han deltar på Nordiske Mediedager.

Fikk frie tøyler

De siste årene har Duplass-brødrene skrevet og regissert HBO-serien «Togetherness», der Mark også spiller en av hovedrollene.

Serien viderefører mange av elementene fra brødrenes filmer, og Duplass forteller at HBO ga dem frie tøyler til å bringe sin karakteristiske stil til TV-ruta.

– All beskjedenhet til side, vi er ganske etablerte filmskapere nå, så hvis du kommer til HBO og har lagd tjue filmer, kan du si «Dette er det vi gjør. Vil dere støtte oss?». Hvis de sier ja, får du i bunn og grunn gjøre det du gjør.

Den største utfordringen var å tilpasse historiene til episodeformatet.

– Når du lager spillefilmer, prøver du hele tiden å lande historien på 90 minutter. Vi måtte bevege oss forbi det, og lære å putte flere historier opp i lufta og la dem henge der.

I mars kom beskjeden om at det ikke blir noen tredje sesong av «Togetherness». For Duplass-brødrene, som fortsatt skal lage innhold for HBO, var det mest av alt en lettelse.

– Det var virkelig vanskelig å skrive og regissere alle episodene. Så akkurat nå er vi fornøyd med å produsere mange forskjellige ting, i stedet for én ting som utmatter oss.

Fascinert av Knausgård

En av grunnene til at Duplass lot seg invitere til Bergen, var en fascinasjon med Norge. Mye takket være Karl Ove Knausgård og Joachim Trier.

– Da jeg leste Knausgårds «Min Kamp» og så Triers «Reprise» og «Oslo, 31. august», følte jeg en form for slektskap jeg ikke helt forsto. Så jeg ville komme hit og se om det var noe ekte, eller noe jeg hadde funnet på.

Han forsøker å sette ord på hva det er med nordmennene som inspirerer ham.

– Det handler om sannhet. Selv om sannheten ikke alltid gjør ting bedre ... Det er ok å utforske sitt eget liv, og det lille kan være episk.

Selv om Duplass-brødrenes historier ofte dveler ved ubehaget i det lille og hverdagslige, vil ikke Duplass sammenligne seg med Knausgård.

– Jeg tør virkelig ikke å si at det jeg gjør, nærmer seg det nivået av sannhet. Som kunstner er han forbi der hvor jeg er. Men interessene våre er noenlunde like, og jeg lar meg inspirere av ham.

Mark Duplass

SAMMEN: Mark Duplass på scenen under Nordiske Mediedager i Bergen, der han blant annet snakket om hvordan hans lavbudsjettstilnærming har blitt et fortrinn i strømmealderen. – Selv om du bare har noen millioner seere, er du fortsatt verdifull fordi du lagde det billig. Jeg er en «bottom feeder» og jeg er stolt av det.

Foto: jarlehm.com / Nordiske Mediedager

Kulturstrøm

  • Ingen anklages for Princes død

    – Vi har rett og slett ikke nok bevis for å belaste noen med en forbrytelse knyttet til artisten Prince sin død, sa rettsadvokaten Mark Metz på en pressekonferanse torsdag. Det har tatt to år å etterforske dødsfallet til artisten, melder Reuters.

    Ingen anklages for dødsfallet til artisten Prince
    Foto: David J. Phillip / AP
  • Demonstrasjon mot Svenska Akademien

    Det pågår en større demonstrasjon i gamlebyen i Stockholm, melder Aftonbladet. Det har vært opprør hos Svenske Akademien de siste ukene, der flere ledere har gått av etter avsløringer om seksuelle overgrep og økonomisk mislighold.