Marius Neset – Birds

Han opphever grensen mellom jazz og symfonisk musikk og løfter dermed begge sjangre til uhørte høyder.

Marius Neset
Foto: Ann Iren Ødeby / Jazznytt

Vi anmelder Marius Nesets nye plate Birds

Med sitt tredje album på de siste par år overgår Marius Neset ikke bare seg selv men det meste av tidas nye norske jazz, inklusive Nesets egne festivalsuksesser med Trondheim Jazzorkester.

Sensasjon

Den nå 28-årige komponisten og saksofonisten må være det mest kosmopolitiske og ukonvensjonelle som Os i Hordaland har frembrakt i vår tid, og det kan ikke bare skyldes utdannelsen fra Det rytmiske konservatorium i København, eller møtet med den engelske superpedagogen Django Bates, enn si turnering i fem verdensdeler med gruppa JazzKamikaze. Marius Neset er intet mindre enn en musikalsk sensasjon og en nyskaper som er i ferd med å forandre jazzen og verden.

Forunderlig

Platas tittel- og åpningsspor Birds er noe av det morsomste jeg har hørt – et ellevilt men gjennomstrukturert rytmekaos fra et forunderlig ensemble hvor fløyte, trekkspill og tuba toppes av Nesets stadig mer ekstatiske tenorsax. Og så rett over i den store symfoniske tenksomhet, før tenorsaksofonisten igjen slår til med akrobatiske sprang i en musikalsk boksekamp som går Cecilia Brækhus en høy gang. Etter et lyrisk pianointermesso bytter så Marius til sopransax og latinrytmer, før han utfordrer og utfordres av sin fløytespillende søster Ingrid Neset i den mest fingerbrekkende vårdans siden Stravinskys hundreårsjubilerende Våroffer.

Ustoppelig


På dette tidspunkt er vi bare halvveis i plata, men det bruser og bølger videre med ustoppelig energi – store ensembleutladninger stilles opp mot lavmælte vibrafon- og kontrabassimprovisasjoner, impresjonistiske pianoklanger går mester Debussy en høy gang, og søskenparet Ingrid og Marius møtes i nye fløyte- og saxdialoger inntil hele det 12 musiker sterke ensemblet samler seg til en grandios finale.

Grenseløs

Marius Neset er et musikalsk overflødighetshorn – han leverer mye musikk men kjeder oss aldri et øyeblikk. Med plata Birds opphever han dessuten grensen mellom jazz og symfonisk musikk og løfter dermed begge sjangre til uhørte høyder. En opplevelse som til fulle legitimerer tittelen – Birds.

 • Marius Neset - BIRDS
  Foto: Kiran Ridley / Edition
  Marius Neset - BIRDS
 • Edition EDN 1040

Kulturstrøm

 • Ariana Grande med Beatles-rekord

  Artisten Ariana Grande har denne uka holdt de tre øverste plassene på USAs Billboard Hot 100- liste med låtene «7 Rings» «Break Up With Your Girlfriend I’m Bored» og «Thank U, Next». Ingen annen artist siden Beatles har okkupert hele listetoppen, med tre av USAs mest populære låter – samtidig.

  Ariana Grande på minnekonsert i Manchester
  Foto: NRK
 • Silkemyk klang fra fiolinist Sonoko

  Stravinskijs «Vårofferet», Samuel Barbers «Fiolinkonsert» og Caroline Shaw «Entr’acte» sto på Oslo-Filharmoniens konsertprogram i helgen. NRKs kritiker Eystein Sandvik var tilstede. Han beskriver solist Sonoko Miriam Weldes prestasjon som uanstrengt og naturlig, og med en silkemyk klang. Hør hele anmeldelsen her i NRK P2s Spillerom:

  Sonoko Miriam Welde
 • Spillklubb for ungdom

  En spillklubb for ungdom i Kristiansand inspirerer kulturministeren.
  E-sport er en konkurranseform med videospill via datamaskiner. Nå lover kulturministeren å hjelpe frem norsk spillkultur.