Marit Moum Aune

Marit Moum Aune var gjest i Stjerneklart 11. oktober 2010.

Marit Moum Aune
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

MARIT MOUM AUNES CV

Marit Moum Aune ble født i Trondheim den 15. mai 1964 som datter av jernbaneansatt Ole Martin Aune og hans kone Gunvor. Hun vokste opp på Stubban i Trondheim sammen med foreldrene, to eldre søstre og ei tvillingsøster. Hun gikk på Nidarvoll barneskole, Sundland ungdomsskole og Trondheim Katedralskole der hun var elevrådsleder ett år. Da hun var 17 år, fikk hun sitte å se på at Stein Winge instruerte skuespillet Richard III på Trøndelag Teater, og hun bestemte seg da for å bli teaterinstruktør som ham. Etter videregående søkte hun seg til Romerike folkehøgskole, men presiserte i søknaden at hun ville instruere, ikke stå på scenen.

Selvutnevnt sjef

Etter folkehøgskolen ble hun praktikant på Berg barneskole i Trondheim før hun ble engasjert i teaterhuset Avant Garden i 1985. Da mesteparten av ledelsen ved teaterhuset var borte, utnevnte hun seg selv til daglig leder, bare 20 år gammel. Hun instruerte Studentersamfundets Interne Teater og UKA-revyene i flere år før hun i 1989 debuterte profesjonelt. Hun har arbeidet ved Det norske Teatret, med ”Få meg på, for faen” i 2007, Nationaltheatret, Riksteatret, Rogaland Teater, med ”Skyfri himmel” i 2006, Trøndelag Teater, Centralteatret med ”Det gode mennesket fra Sezuan” og med oppsetningen ”Elden” på Røros. I 2000 fikk hun Den skandinaviske nasjonalteaterprisen og året etter Heddaprisen, begge i åpen klasse for idé, konsept og dramatisering av stykket ”Genanse og verdighet” på Nathionalteatrets Malersal, etter Dag Solstads roman.

Teater- og TV-erfaring

I tillegg har hun jobbet med å iscenesette ”Stolt, hvit og vanskelig” og ”Redd mann roper” med Otto Jespersen. Hun har også jobbet som produsent i radio, både i NRK Petre og Radioteatret, og hun har vært tekstforfatter og dramaturg ved Det Åpne Teater. Hun har iscenesatt opera og flere danseforestillinger med Ingrid Lorentzen. I fjor debuterte hun som TV-regissør med miniserien om kong Haakon og dronning Maud – ”Harry & Charles” - som er nominert blant 414 andre til Prix Europa i kategorien TV-fiksjon. Nå er hun aktuell med ”Romeo og Julie” på Trøndelag Teater.

Marit bor på Tåsen i Oslo sammen med ektemannen gjennom 25 år, Arne Ueland, og deres to barn, Julie på 15 og Oddvar på 14 år.

Kulturstrøm

 • Blogger Annijor bytter forlag

  Blogger og forfatter Anniken Jørgensen, kjent som Annijor, gir ut sin neste bok på Gyldendal Forlag. Jørgensens bokdebut «En natt til» kom ut i 2018 på forlaget Panta i et totalt opplag på over 40 000. En person som var navngitt i boka begjærte først at forlaget skulle trekke boka tilbake, men partene kom til enighet før rettssak. Den nye boka blir en dannelsesroman om en 23-åring som sliter med angst, ifølge forlaget.

  Anniken Jørgensen
  Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK
 • På liste over truede kulturminner

  Y-blokken i regjeringskvartalet er for andre gang på listen over Europas viktigste truede kulturminner, av kulturvernorganisasjonen Europa Nostra, skriver Aftenposten. Y-blokken som er vedtatt skal rives, har blant annet et kunstverk av Pablo Picasso integrert i fasaden. (NTB)

  Y-blokken / Y-blokka har adresse Akersgata 44 og ligger delvis over Arne Garborgs plass. Bygningen har navn etter Y-formen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Kunne aldri blitt vist

  Programlederen kunne aldri ha snakket om temaer som vold mot kvinner på TV før statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed kom til makten i Etiopia. Det forteller Beza Tegafaw (til venstre) til NRK.