Marit Moum Aune

Marit Moum Aune var gjest i Stjerneklart 11. oktober 2010.

Marit Moum Aune
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

MARIT MOUM AUNES CV

Marit Moum Aune ble født i Trondheim den 15. mai 1964 som datter av jernbaneansatt Ole Martin Aune og hans kone Gunvor. Hun vokste opp på Stubban i Trondheim sammen med foreldrene, to eldre søstre og ei tvillingsøster. Hun gikk på Nidarvoll barneskole, Sundland ungdomsskole og Trondheim Katedralskole der hun var elevrådsleder ett år. Da hun var 17 år, fikk hun sitte å se på at Stein Winge instruerte skuespillet Richard III på Trøndelag Teater, og hun bestemte seg da for å bli teaterinstruktør som ham. Etter videregående søkte hun seg til Romerike folkehøgskole, men presiserte i søknaden at hun ville instruere, ikke stå på scenen.

Selvutnevnt sjef

Etter folkehøgskolen ble hun praktikant på Berg barneskole i Trondheim før hun ble engasjert i teaterhuset Avant Garden i 1985. Da mesteparten av ledelsen ved teaterhuset var borte, utnevnte hun seg selv til daglig leder, bare 20 år gammel. Hun instruerte Studentersamfundets Interne Teater og UKA-revyene i flere år før hun i 1989 debuterte profesjonelt. Hun har arbeidet ved Det norske Teatret, med ”Få meg på, for faen” i 2007, Nationaltheatret, Riksteatret, Rogaland Teater, med ”Skyfri himmel” i 2006, Trøndelag Teater, Centralteatret med ”Det gode mennesket fra Sezuan” og med oppsetningen ”Elden” på Røros. I 2000 fikk hun Den skandinaviske nasjonalteaterprisen og året etter Heddaprisen, begge i åpen klasse for idé, konsept og dramatisering av stykket ”Genanse og verdighet” på Nathionalteatrets Malersal, etter Dag Solstads roman.

Teater- og TV-erfaring

I tillegg har hun jobbet med å iscenesette ”Stolt, hvit og vanskelig” og ”Redd mann roper” med Otto Jespersen. Hun har også jobbet som produsent i radio, både i NRK Petre og Radioteatret, og hun har vært tekstforfatter og dramaturg ved Det Åpne Teater. Hun har iscenesatt opera og flere danseforestillinger med Ingrid Lorentzen. I fjor debuterte hun som TV-regissør med miniserien om kong Haakon og dronning Maud – ”Harry & Charles” - som er nominert blant 414 andre til Prix Europa i kategorien TV-fiksjon. Nå er hun aktuell med ”Romeo og Julie” på Trøndelag Teater.

Marit bor på Tåsen i Oslo sammen med ektemannen gjennom 25 år, Arne Ueland, og deres to barn, Julie på 15 og Oddvar på 14 år.

Kulturstrøm

 • Svenska Dagbladet med klimasatsing

  Halvering av artikler om fjerne reisemål og en dobling av stoff om nordiske destinasjoner er en del av den svenske avisens klimasatsing. De vil også redusere eget karbonavtrykk ved at medarbeidere skal velge tog framfor bil og fly om tidsforbruket er sammenlignbart.

  X 2000 på vårtur
  Foto: Stefan Nilsson / SJ
 • Dinosaurer inn i kunsten

  Det har blitt trendy å eie dinosaurskjeletter, skriver Artnet. De blir sett på og handlet med som designobjekter, sier kunstforhandler Luca Cableri til nettstedet. Skjelettene dukker opp bitvis på kunstmesser og selges på auksjoner til svært øye priser. Den høye verdien gjør det utfordrende for museer å beholde dem i sitt eie og tilgjengelig for publikum og forskere.

  Protoceratops andrewsi
  Foto: Eikimedia Commons
 • Norges første «Vinterpride»

  I kveld åpnet Norges første «Vinterpride» i Lillehammer. Det er også OL-byens første Pride-arrangementet noensinne. Flere stilte opp under åpningen av opplegget som strekker seg ut over de fire neste dagene.

  Vinterpride Lillehammer
  Foto: Terje Gording Hong / NRK