Hopp til innhold

Marinert kylling

Endelig er det fredag! Kokke-Lise slår til og smekker sammen en deilig rett av marinert kylling med asparges og tomat.

Marinert kylling med aparges og tomat
Foto: NRK

Til fire til seks personer trenger du:

1-2 kyllinger, ca 1,2 kg
1/2 dl olivenolje
1 ts kvernet sort pepper
1 sitron
1 rød chili, renset for frø og hakket
1/2 dl hakkede friske urter som basilikum, persille, timian og estragon

500 g poteter
1 bunt vårløk
1 bunt asparges
500 g gode tomater, cherrytomater, mini kvist-tomater el.l.
1 ss balsamicoeddik, rødvinseddik eller sherryeddik
olivenolje
salt og pepper

Fremgangsmåte:

Vask og tørk kyllingen godt. Del den i bryst, vinger og lårstykker.
Del bryst og lår i to. Bland sammen urter, pepper, chili, revet sitronskall og olivenolje. Skjær sitronen i båter og legg kyllingstykkene og sitronbåtene i marinaden. Mariner kyllingen i 1 time. Skjær potetene i biter og legg dem sammen med den marinerte kyllingen i en langpanne. Drypp over litt ekstra olje, salt og pepper og bland godt. Stek det hele ved 200 grader i ca 45 minutter. Grovhakk vårløken og ha det over i langpannen etter at kyllingen har stekt i 20 minutter. Vend rundt på alt i pannen og stek videre til kyllingen er gjennomstekt og potetene er møre. Del tomatene i to og mariner dem i 1 ss eddik, 2 ss olje, litt salt og pepper. Dryss gjerne over litt hakket basilikum.
Knekk av den nederste delen på aspargesen. Kok aspargesen raskt i saltet vann og avkjøl i isvann, eller grill dem i en grillpanne.
Legg tomater og asparges over kyllingen rett før servering.
Server med godt brød.

Tips:

Aioli, hvitløksmajones, kunne hvert godt ved siden av.
Griller du asparges i en grillpanne kan du pensle dem med litt olivenolje.

5+5 minutter hadde vært fint.
Lise

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober