NRK Meny
Normal

Marilyn Monroes kjoler i Norge

William Travilla var filmstjernens favorittdesigner, nære venn og kjæreste. For første gang kan kjolene hans nå sees i Norge.

Marilyn Monroe

Kjolen Marilyn Monroe hadde på seg under innspillingen av denne scenen er kanskje den mest kjente William Travilla designet.

Foto: MATTY ZIMMERMAN / AP

William Travilla var ikke utdannet designer. Kjolene han laget uvanlige, preget av galskap og dristighet, og derfor elsket Hollywood-stjernene ham, forteller designer Andrew Hansford, som har tatt med seg noen av de mest kjente kjolene til Norge.

Se kjolene her!

- Kjolene er veldig uvanlige og fremtidsrettede. Mange av kjolene vi ser her kan man ha på seg i dag. De er fullstendig tidløse, sier Hansford.

Brukte ikke undertøy

Men den mest kjente kjolen av dem alle er nok den hvite kjolen Marilyn hadde på seg i scenen der hun står over en gaterist, mens luften fra t-banen blåser opp skjørtet hennes, langt over sømmelig lengde.

- Marilyn Monroe hadde aldri på seg undertøy, og hun nektet å ha på seg undertøy helt fram til selve scenen der skjørtet skulle blåse opp. Kjolen fra filmen er egentlig fem forskjellige kjoler med ulik lengde på skjørtet, avslører Hansford.

Var kjærester

Bill Sarris og Andrew Hansford

Travillas partner Bill Sarris (t.v.) og Andrew Hansford.

Foto: www.travillatour.com

Alle de utstilte kjolene er signert William Travilla. Designeren kledde opp mange av de store stjernene i Hollywood på 50-tallet: Paul Newman, Joan Crawford, Judy Garland og Monroe.

Travilla selv skydde oppmerksomhet og ga aldri et eneste intervju. Siden Travillas død har kjolene ligget i pappesker og stuet bort i skuffer og skap hos hans partner. Der fant designeren Andrew Hansford dem.

Hansford forteller at han knapt kunne tro sine egne øyne da han kom over alle kjolene, brevene og fotografiene stuet vekk i huset. Sammen med dem fant han også Travillas personlige memoarer, fulle av historier om Hollywood og Marilyn Monroe.

- De var bestevenner og hadde også et forhold, men jeg tror ikke det varte lenge. Uheldigvis kjenner vi ikke til detaljene, men hans memoarer bekrefter at de en periode var sammen. De forble bestevenner helt frem til hun døde, sier Hansford.

Travillas partner, som Hansford har fått låne kjolene fra, lider av Alzheimer. Derfor går alle inntektene fra utstillingen til forskning på sykdommen.

Kulturstrøm

 • Undervannskonsert på Festspillene

  Danske Aquasonic har åpningsforestillingen under Festspillene i Harstad lørdag kveld. De spiller under vann i fem store akvarium med spesiallagde instrumenter. – Det er krevende, og vi må holde pusten lenge, sier Laila Skovmand, i Aquasonic.

  Aquasonic Festspillene
  Foto: Nils Mehren / NRK
 • Rihanna og Mars rundet milliarden

  Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

  Bruno Mars
  Foto: Lucas Jackson / Reuters