Hopp til innhold

Marilyn Monroes kjoler i Norge

William Travilla var filmstjernens favorittdesigner, nære venn og kjæreste. For første gang kan kjolene hans nå sees i Norge.

Marilyn Monroe

Kjolen Marilyn Monroe hadde på seg under innspillingen av denne scenen er kanskje den mest kjente William Travilla designet.

Foto: MATTY ZIMMERMAN / AP

William Travilla var ikke utdannet designer. Kjolene han laget uvanlige, preget av galskap og dristighet, og derfor elsket Hollywood-stjernene ham, forteller designer Andrew Hansford, som har tatt med seg noen av de mest kjente kjolene til Norge.

Se kjolene her!

- Kjolene er veldig uvanlige og fremtidsrettede. Mange av kjolene vi ser her kan man ha på seg i dag. De er fullstendig tidløse, sier Hansford.

Brukte ikke undertøy

Men den mest kjente kjolen av dem alle er nok den hvite kjolen Marilyn hadde på seg i scenen der hun står over en gaterist, mens luften fra t-banen blåser opp skjørtet hennes, langt over sømmelig lengde.

- Marilyn Monroe hadde aldri på seg undertøy, og hun nektet å ha på seg undertøy helt fram til selve scenen der skjørtet skulle blåse opp. Kjolen fra filmen er egentlig fem forskjellige kjoler med ulik lengde på skjørtet, avslører Hansford.

Var kjærester

Bill Sarris og Andrew Hansford

Travillas partner Bill Sarris (t.v.) og Andrew Hansford.

Foto: www.travillatour.com

Alle de utstilte kjolene er signert William Travilla. Designeren kledde opp mange av de store stjernene i Hollywood på 50-tallet: Paul Newman, Joan Crawford, Judy Garland og Monroe.

Travilla selv skydde oppmerksomhet og ga aldri et eneste intervju. Siden Travillas død har kjolene ligget i pappesker og stuet bort i skuffer og skap hos hans partner. Der fant designeren Andrew Hansford dem.

Hansford forteller at han knapt kunne tro sine egne øyne da han kom over alle kjolene, brevene og fotografiene stuet vekk i huset. Sammen med dem fant han også Travillas personlige memoarer, fulle av historier om Hollywood og Marilyn Monroe.

- De var bestevenner og hadde også et forhold, men jeg tror ikke det varte lenge. Uheldigvis kjenner vi ikke til detaljene, men hans memoarer bekrefter at de en periode var sammen. De forble bestevenner helt frem til hun døde, sier Hansford.

Travillas partner, som Hansford har fått låne kjolene fra, lider av Alzheimer. Derfor går alle inntektene fra utstillingen til forskning på sykdommen.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)