Marianne Meløy

Marianne Meløy ble født 18. desember 1970 på et småbruk utenfor Alsvåg i Øksnes kommune i Vesterålen. Hun er yngst av tre søsken og har en far som i mange år var primus motor for den lokale revyen i Alsvåg. Det satte nok sine spor hos den unge Marianne, og tente hennes interesse for skuespill, teater og manusskriving.

Skuespiller Marianne Meløy
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Hun debuterte tidlig som familiens imitator og oppdaget snart at folk lo av hennes gjøglerier. Hun ble aktiv i lokale revyer og amatørteater i Vesterålen fra 15-årsalderen, og var instruktør og manusforfatter for et historisk vandreteater for ungdom i Alsvåggården. Hun slo også inn på en utdanning innen faget da hun dro til morens fødeby, Trondheim, for å studere drama og teater. Derfra var ikke veien lang til Universitetsteatret der hun spilt i ”Et dukkehjem” i 1993.

Samme år, under Uka 1993, var hun aktiv i barneteatret. Hun har vært instruktør for flere revyprosjekter i Trøndelag, blant annet Byåsen-revyen og Skaun artikailleri, men aller mest glad er hun i å bidra på hjemstedet, der hun blant annet har vært manusforfatter og medinstruktør for forestillingen ”Ingeborgs legat”. Men det var som medlem i teater-ensemblet ”Sjøkua” at hun for alvor ble kjent som komiker og gjøgler, gjennom en rekke oppsetninger i Trondheim – titler som ”Norge, Midt-Norge”, ”Sjøkua erklærer hellig jul” osv. begeistret mange.

Marianne arbeidet også som journalist her i NRK, i nabokanalen Petre, før hun gikk til Trøndelag Teater i 2002. Der har hun spilt forskjellige roller, i ”Vårres jul”, ”Sånn går no dagan”, ”Party”, ”Kranes konditori”, ”Medeas barn” og ”Lilleskogen”. Hun har vært konferansier på Revyfestivalen på Høylandet og er akkurat nå i gang både med Erlend Loes ”Pingvinhjelpen” og Anne B. Ragdes ”Bare må ha det” på Trøndelag Teater.

Nylig hadde hennes eget stykke ”Askeladden og de gode hjelperne” urpremiere på Den nasjonale scene i Bergen. Sist, men ikke minst, er hun kjent for mange P1-lyttere for sine kåserier i programmet ”Norgesglasset”.

Stjerneklart med Marianne Meløy, mandag 15.01.07 kl. 22.05 på NRK P1.

 

 

Kulturstrøm

 • Alle filmene der Lee dukker opp

  Tegneserieskaper Stan Lee dukket de siste årene ofte opp i småroller i superheltfilmene. Variety har samlet alle disse rollene i en liste som en hyllest til Lee, som døde mandag. Stan Lee omtales som selve ansiktet i den amerikanske tegneseriekulturen. Han startet forlaget Marvel sammen med partneren Jack Kirby i 1961 med serien som på norsk fikk navnet De fantastiske fire. Deretter fulgte en lang rekke suksesser som har gått inn i populærkulturen, først som tegneserier, og deretter filmer: Spider-Man, Black Panther, Hulk, X-Men, Iron Man og The Avengers.

  Spiderman-tegner Stan Lee
  Foto: REED SAXON / AP
 • Folk flytter, kirkene forfaller

  Mange norske kirker forfaller hurtig. Etterslepet på vedlikehold er på mellom 10 og 12 milliarder kroner, viser en ny oversikt. En årsak til at kirkene står ubrukte, er at folk flytter på seg, sier kirkeverge i Sola, Trygve Torgersen.

 • Metoo-kritikk mot LO

  Tidligere forbundslederne i LO, Turid Lilleheie og Oddrun Remvik, har skrevet den svært kritiske boken «Takk for dansen, kvinneblikk på LO» som kommer ut tirsdag. Boken handler om blant annet tafsing, sexkjøp og trakassering, melder Dagbladet.