Hopp til innhold

Mari Boine

Hun er større stjerne i utlandet enn her hjemme, den lille jenta med den store stemmen. Mari Boine er gjest i Stjerneklart.

Mari Boine på konsert
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Mari Boine er den samiske artisten som har nådd lengst ut i verden og dermed nådd flest mennesker, kanskje med unntak av multikunstneren Nils Aslak Valkeapää. Få nordmenn vet faktisk hvor stor Mari Boine er som artist i utlandet.

Mari ble født for nøyaktig 50 år siden i den lille samiske bygda Gámehisnjarga ved Kárášjohka, like ved finskegrensen. Hennes oppvekst ble preget av en streng kristen oppdragelse og et sterkt fornorskningspress fra storsamfunnet. Dette skapte et opprør i Mari, noe hun begynte å uttrykke gjennom sanger etter at hun hadde gått på lærerskolen i Alta. Hennes musikkerfaring stammet til da fra salmesang, noe hun også har tatt vare på i sin profesjonelle karriere.

Hun giftet seg og bosatte seg i Igeldas i Porsanger, og i 1983 sendte hun inn et bidrag til Finnmark Melodi Grand Prix. Til tross for at et kriterium for konkurransen var at teksten skulle være på norsk, ble Mari nr 2 med en sterkt politisk tekst på samisk. Og hun ga seg ikke før hun vant konkurransen årene etter. Hennes debut plate kom ut i 1985 og hadde tittelen Jaskatvuoða maŋŋá, eller Etter stillheten på norsk. Da hun medvirket på Åge Aleksandersens plate Rosalita, ble hun kjent i Norge.

Mari Boine under kronprinsbryllupet.
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Det var med Gula gula – Hør stammeødrenes sang i 1989 at hun for alvor slo igjennom. Samarbeidet med verdensartisten Peter Gabriel på One World One Voice året etter brakte henne ut i den store verden, og siden har den lille jenta fra Gámehisnjarga med det store opprøret og den vakre stemmen, nådd ut til stadig nye tilhørere.

11 plateutgivelser har det blitt for egen del, sist i fjor med Iddjagieðas, I nattens hånd. Men hun har samarbeidet med mange store musikere og artister, som Jan Garbarek, Bugge Wesseltoft, Niko Valkeapää, Terje Rypdal og tyske Henrik Schwarz. 3 spellemannspriser har det også blitt i åpen klasse og hun har laget både festival- , teater- og filmmusikk.

Da kronprinsparet giftet seg i Oslo Domkirke i 2001, sang hun salmen Mu váibmu vádjul doppe, Mitt hjerte alltid vanker, så mange tørket tårene rundt om i det ganske land. Hun turnerer verden rundt og er kanskje en større stjerne i utlandet enn hun er her hjemme.

Stjerneklart med Mari Boine mandag 26.03.07 kl. 22.05 på NRK P1.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh