Margreth Olin

Allerede som student hadde hun sitt første gjennombrudd, og hun har laget film hele tiden. Margreth Olin er gjest i Stjerneklart.

Margreth Olin
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Margreth Olin ble født 16. april 1970 på Stranda på Sunnmøre. Hun studerte media og massekommunikasjon ved Universitetet i Bergen 1989-90, dro deretter til Høgskulen i Volda der hun tok den 2-årige utdannelsen i medier og journalistikk.

Margreth Olin
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Etter ett år ved Universitetet i Oslo, var hun tilbake i Volda igjen i 1993 for ett år, denne gangen på dokumentarfilmlinja. Så startet hun hovedfagstudiet i det faget hun begynte med i Bergen; medier og massekommunikasjon.

 

 

Film er hennes store lidenskap, og hun har laget film hele tiden. Margreths første gjennombrudd fikk hun allerede med eksamensfilmen ”I kjærleikens hus” fra 1994, om en slakteavfallsbedrift på Sunnmøre. Senere laget hun ”Onkel Reidar”, om onkelen hennes som har Downs syndrom. Dokumentaren ”Dei mjuke hendene” var den første som vakte litt oppsikt, for den ga henne Amandaprisen for beste dokumentar i 1999. Den handler om beboere og ansatte på et aldershjem. Året etter laget hun sin første fiksjonsfilm, ”Fråtseri”, en kortfilm i serien om de 7 dødssynder.

Dokumentaren ”Kroppen min” fra 2002 gjorde Margreth for alvor kjent som filmregissør. Den har brakt henne en rekke priser både i Norge og i utlandet. Den siste filmen hennes ”Ungdommens råskap” fra 2004 er sett av 60.000 kinogjengere og følger elevene ved 10 klassetrinn ved Hauketo skole i Oslo.

Margreth Olin er opptatt av de svakes rettigheter, og i fjor startet hun aksjonen nestekjaerlighet.no, der nettbrukerne oppfordres til å støtte et opprop om en mer human flyktningepolitikk. Margreth har to jenter, Maria Katharina på 15 og Milla på 5, - og hesten Fidel som hun holder fast på. Nå er hun snart klar med sitt bidrag til NRKs TV-serie ”Vi som bygger landet”, en hyllest til arbeidsfolk på en av åtte arbeidsplasser, som sendes til høsten.

Stjerneklart med Margreth Olin, mandag 07.05.07 kl. 22:05 på NRK P1.

 

Kulturstrøm

 • Ambisiøs konseptthriller

  «Old» er en av M. Night Shyamalans bedre thrillere. Med et lekkert filmspråk og noen fiffige påfunn både bergtar og lokker den oss ut på stolkanten med spenning, ifølge Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Charles (Rufus Sewell) eldes fort i filmen "Old"
  Foto: ©2021 Universal Pictures. All Rights Reserved
 • Kjeragbolten på Dream Theater-plate

  Coveret til den kommende platen til de amerikanske progmetal-pionerene Dream Theater vil nok være velkjent for de fleste nordmenn. De har nemlig valgt et bilde av Kjeragbolten i Lysefjorden. «A View From The Top Of The World» kommer 22. oktober.

  Kjeragbolten på Dream Theaters siste plate
  Foto: NTB kultur
 • Odenkirk utenfor livsfare

  Skuespilleren Bob Odenkirk, som tirsdag kollapset under innspilling av serien «Better Call Saul», er utenfor livsfare, skriver NTB. Skuespilleren ble hastesendt til sykehuset som følge av det som blir omtalt som en «hjerterelatert hendelse».

  Bob Odenkirk
  Foto: Espen Aas/NRK