Marcus & Martinus måtte avlyse konsert: – Helt sykt!

De to 14-åringene er blitt så populære at arrangører må avlyse konserter. Trist, rart, men også kult, sier Marcus og Martinus (14) om de ville tilstandene.

Marcus & Martinus på bordtennisbord mens de tar snap

NY LÅT I SOMMER: De to brødrene fra Trofors i Nordland sender snaps til fansen. I sommer skal de spille landet rundt og slippe en ny låt.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Den norske duoen skulle opptrådt i Malmö i går under en livesending av barneprogrammet «Sommarlov» 15. juli, men Marcus & Martinus er så populære at arrangørene ikke kunne garantere for publikums sikkerhet.

– De måtte stenge området. Arrangørene har aldri vært nødt til det tidligere. Det er helt sykt, sier Marcus Gunnarsen til NRK.

opptak fra dokumentarfilm av DANIEL FAHRE om Marcus & Martinus. gitt tillatelse til bruk av NRK.

EKSKLUSIV VIDEO: Se hvordan det gikk da 25.000 publikummere slapp inn for å se tvillingene Marcus & Martinus.

Kaotiske tilstander

Juni har vært en hektisk måned for duoen Marcus & Martinus.

Først ble Liseberg, fornøyelsesparken i Göteborg, stengt fordi det var for mange fans som ville se brødrene opptre. Etter at 25.000 slapp inn på konserten så parkledelsen seg nødt til å stenge dørene mens det fremdeles strømmet på med tilskuere.

Så skjedde det samme i Stockholm, før det igjen skjedde i går med SVTs «Sommarlov».

– Det er litt trist og rart, men litt kult også. Det er helt utrolig hvordan ting har utviklet seg, sier Martinus Gunnarsen til NRK.

De to brødrene er enige i at det siste året har vært det beste så langt. Og at de kan takke fansen sin for det aller meste.

– Fansen vår har blitt bedre og bedre, og flere og flere.

Marcus & Martinus merker fansens økte begeistring, både på scenen og i postkassen.

– Det skjer mye overalt. De river oss ned fra scenen. Men det er bare gøy, da føler vi oss populære. Og så sender de masse brev, og spør om vi skal bli kjærester. Men de glemmer ofte å legge ved bilde, navn og adresse, så det er litt vanskelig å svare på henvendelsene.

marcus & martinus poserer

NESTE STEG: Marcus & Martinus jobber nå med album nummer to, og håper det vil slå like godt an som albumet «Hei».

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Drøm med bismak

Ifølge manageren har populariteten gått rakt oppover siden januar, og strømmetallene har vært likt i Norge og Sverige de siste månedene.

– Ingen av arrangørene trodde at de skulle bli så populære som de er nå. Opprinnelig var gutta booket til å spille på små scener for 700 publikummere. Men begge fornøyelsesparkene opplevde så mye trøkk fra fans den siste måneden at de valgte å flytte konserten over på den store scenen, sier Jon Leiulfsrud, manager for Marcus & Martinus.

De skulle gjerne sett at konsertene i Sverige hadde endt annerledes.

– Mange fans måtte snu i døra. På den ene siden er det utrolig det som skjer, men det er med bismak når fans blir skuffa, sier manageren.

I sommer skal Marcus & Martinus spille 25 konserter, som alle er utsolgt. Over sommeren venter også et nytt album, TV-serie, kinofilm og etter hvert også en bok. Men først og fremst: Skolepult og 9. klasse.

– Skolen vil alltid være prioritet nummer én, sier Leiulfsrud.

Kulturstrøm

 • Inspirert av 20-tallsjazz

  Den norske elektronikaduoen Lemâitre spilte for første gang i Den Norske Opera & Ballett i helgen, under musikkfestivalen Red Bull Music Festival. Blant annet låten «Closer», som gjorde gruppen kjent for sine blåserekker. Men å lage låten uten virkelige blåseinstrumenter, var tålmodighetsarbeid, forteller Ketil Jansen til NRK-programmet Kulturstripa.

  Lemaitre
 • Atwood til norske paviljongen

  Søndag kommer Margaret Atwood til den norske paviljongen i Frankfurt. Anledningen er den storstilte bokmessa, der Norge er hovedland – samt at Atwood var første forfatter ut til å donere bokmanus til Framtidsbiblioteket. Mandag kveld ble det klart at canadiske Margaret Atwood, sammen med Bernardine Evaristo, er tildelt Bookerprisen. Atwood fikk prisen for andre gang.

 • Pharrell flau over gamle låter

  Pharrell Williams sier at oppstyret rundt «Blurred Lines» i 2013 fikk ham til å innse at også noen av hans egne låter var sexistiske. «Blurred Lines» ble kritisert for låtlinjer som blant annet «I hate these blurred lines, I know you want it» . I et intervju med bladet GQ sier artisten at han er «født i en annen tidsalder», der mer var lov. Han presiserer at han aldri ville skrevet eller sunget noen av de gamle sangene i dag, og sier de gjør ham flau (NTB).

  Artisten Pharrell Williams på scenen med hatt og bomberjakke
  Foto: Brent Stewart / Ap