Hopp til innhold

Marcus & Martinus måtte avlyse konsert: – Helt sykt!

De to 14-åringene er blitt så populære at arrangører må avlyse konserter. Trist, rart, men også kult, sier Marcus og Martinus (14) om de ville tilstandene.

Marcus & Martinus på bordtennisbord mens de tar snap

NY LÅT I SOMMER: De to brødrene fra Trofors i Nordland sender snaps til fansen. I sommer skal de spille landet rundt og slippe en ny låt.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Den norske duoen skulle opptrådt i Malmö i går under en livesending av barneprogrammet «Sommarlov» 15. juli, men Marcus & Martinus er så populære at arrangørene ikke kunne garantere for publikums sikkerhet.

– De måtte stenge området. Arrangørene har aldri vært nødt til det tidligere. Det er helt sykt, sier Marcus Gunnarsen til NRK.

opptak fra dokumentarfilm av DANIEL FAHRE om Marcus & Martinus. gitt tillatelse til bruk av NRK.

EKSKLUSIV VIDEO: Se hvordan det gikk da 25.000 publikummere slapp inn for å se tvillingene Marcus & Martinus.

Kaotiske tilstander

Juni har vært en hektisk måned for duoen Marcus & Martinus.

Først ble Liseberg, fornøyelsesparken i Göteborg, stengt fordi det var for mange fans som ville se brødrene opptre. Etter at 25.000 slapp inn på konserten så parkledelsen seg nødt til å stenge dørene mens det fremdeles strømmet på med tilskuere.

Så skjedde det samme i Stockholm, før det igjen skjedde i går med SVTs «Sommarlov».

– Det er litt trist og rart, men litt kult også. Det er helt utrolig hvordan ting har utviklet seg, sier Martinus Gunnarsen til NRK.

De to brødrene er enige i at det siste året har vært det beste så langt. Og at de kan takke fansen sin for det aller meste.

– Fansen vår har blitt bedre og bedre, og flere og flere.

Marcus & Martinus merker fansens økte begeistring, både på scenen og i postkassen.

– Det skjer mye overalt. De river oss ned fra scenen. Men det er bare gøy, da føler vi oss populære. Og så sender de masse brev, og spør om vi skal bli kjærester. Men de glemmer ofte å legge ved bilde, navn og adresse, så det er litt vanskelig å svare på henvendelsene.

marcus & martinus poserer

NESTE STEG: Marcus & Martinus jobber nå med album nummer to, og håper det vil slå like godt an som albumet «Hei».

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Drøm med bismak

Ifølge manageren har populariteten gått rakt oppover siden januar, og strømmetallene har vært likt i Norge og Sverige de siste månedene.

– Ingen av arrangørene trodde at de skulle bli så populære som de er nå. Opprinnelig var gutta booket til å spille på små scener for 700 publikummere. Men begge fornøyelsesparkene opplevde så mye trøkk fra fans den siste måneden at de valgte å flytte konserten over på den store scenen, sier Jon Leiulfsrud, manager for Marcus & Martinus.

De skulle gjerne sett at konsertene i Sverige hadde endt annerledes.

– Mange fans måtte snu i døra. På den ene siden er det utrolig det som skjer, men det er med bismak når fans blir skuffa, sier manageren.

I sommer skal Marcus & Martinus spille 25 konserter, som alle er utsolgt. Over sommeren venter også et nytt album, TV-serie, kinofilm og etter hvert også en bok. Men først og fremst: Skolepult og 9. klasse.

– Skolen vil alltid være prioritet nummer én, sier Leiulfsrud.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober