Hopp til innhold

Marc Jacobs avslutta moteveka i New York

Kulturkjendisane stod i kø for å kome inn, og designaren får svært gode kritikkar for den storslåtte kolleksjonen.

Marc Jacobs ss 2016
Foto: Slaven Vlasic / Afp

Ei veke med mote i New York er over. Då Marc Jacobs avslutta moteveka i går kveld, var det med brask og bram. Designaren er blitt kjent for sine overdådige moteshow, der ikkje berre kleda, men også publikum, står i sentrum.

Få designarar trekk så celebre gjestar som Jacobs: Blondie-vokalist Debbie Harry, filmregissør Sofia Coppola, skodespelarane Jamie Bell, Kate Mara og Winona Ryder, og Bette Midler sat på første rad.

Nokre av Jacobs kjendisvener var også å sjå på catwalken som modellar, mellom anna Beth Ditto, vokalist i The Gossip.

LES OGSÅ: Her er klestabbane som blei trendy

Amerika-inspirert

Jacobs er ein av verdas mest kjente motedesignarar, og lanserte mellom anna grungemoten på legendarisk vis i 1992, noko som gjorde at han mista jobben i motehuset Perry Ellis. Men Jacobs lever no godt med sitt eige motehus på 22. året.

Sjølve kolleksjonen var inspirert av heimbyen, New York, og henta element frå ulike stilperiodar, mellom anna 40-talet, 70-talets glamrock og punk, samt teater og film. På scena stod eit orkester oppstilt og spelte ein låt av punkbandet The New York Dolls. Publikum fekk utdelt «playbills», tradisjonelle teaterprogram, med detaljane om showet på.

– Kva Amerika er for meg? For meg er Amerika New York City, sa Jacobs om inspirasjonen.

Blir hylla

Hovudfargane var henta frå det amerikanske flagget. Showet var lagt til ærverdige Ziegfeld Theatre, ein gammal kino midt på Manhattan. Catwalken starta ute på gata og vikla seg deretter innover i kinoen.

Kritikkane frå dei store motemagasina er så langt svært positive.

«Nesten like mykje som han elskar mote, så elskar han motens underhaldningsverdi. Han er ein av motens største historieforteljarar,» skriv kritikaren i Womens Wear Daily.

«Andy Warhol ville ha sett pris på dette, ikkje minst fordi nokre av printa kunne minne om popartistens silketrykk,» skriv motekritikaren i Vogue.

Kulturstrøm

 • Netflix fortsetter satsningen i Norge i 2024

  Siden 2019 har Netflix hatt filmen «Troll», som ble strømmetjenestens mest sette ikke-engelske-film.

  I 2024 venter flere produksjoner som blant annet filmene «Lakseøya» og «Midtsommarnatt». Filmen «Snøsøsteren», basert på boken med samme navn, samt dramaserien «La Palma» er også ventet.

 • GTA-traileren er sluppet

  En av de mest etterlengtede spill-trailerne på lenge er sluppet. Den gir et glimt av hvordan det blir når GTA kommer tilbake til Vice City.

  Traileren til GTA VI viser en kvinnelig og en mannlig hovedperson – Lucia og Jason – og utspiller seg i og rundt Vice City. Det er spilluniversets svar på Miami.

  Ut fra traileren å dømme fortsetter GTA-serien i samme spor, med raske biler, våpen og muligheten for en kriminell løpebane. Sosiale medier er også viet stor plass i traileren.

  GTA – eller Grand Theft Auto – er en av de mest innbringende spillseriene noensinne. Forrige spill i rekken, GTA V, kom i 2013 og er en av tidenes største suksesser.

  (NTB)