NRK Meny
Normal

Marc Jacobs avslutta moteveka i New York

Kulturkjendisane stod i kø for å kome inn, og designaren får svært gode kritikkar for den storslåtte kolleksjonen.

Marc Jacobs ss 2016
Foto: Slaven Vlasic / Afp

Ei veke med mote i New York er over. Då Marc Jacobs avslutta moteveka i går kveld, var det med brask og bram. Designaren er blitt kjent for sine overdådige moteshow, der ikkje berre kleda, men også publikum, står i sentrum.

Få designarar trekk så celebre gjestar som Jacobs: Blondie-vokalist Debbie Harry, filmregissør Sofia Coppola, skodespelarane Jamie Bell, Kate Mara og Winona Ryder, og Bette Midler sat på første rad.

Nokre av Jacobs kjendisvener var også å sjå på catwalken som modellar, mellom anna Beth Ditto, vokalist i The Gossip.

LES OGSÅ: Her er klestabbane som blei trendy

Amerika-inspirert

Jacobs er ein av verdas mest kjente motedesignarar, og lanserte mellom anna grungemoten på legendarisk vis i 1992, noko som gjorde at han mista jobben i motehuset Perry Ellis. Men Jacobs lever no godt med sitt eige motehus på 22. året.

Sjølve kolleksjonen var inspirert av heimbyen, New York, og henta element frå ulike stilperiodar, mellom anna 40-talet, 70-talets glamrock og punk, samt teater og film. På scena stod eit orkester oppstilt og spelte ein låt av punkbandet The New York Dolls. Publikum fekk utdelt «playbills», tradisjonelle teaterprogram, med detaljane om showet på.

– Kva Amerika er for meg? For meg er Amerika New York City, sa Jacobs om inspirasjonen.

Blir hylla

Hovudfargane var henta frå det amerikanske flagget. Showet var lagt til ærverdige Ziegfeld Theatre, ein gammal kino midt på Manhattan. Catwalken starta ute på gata og vikla seg deretter innover i kinoen.

Kritikkane frå dei store motemagasina er så langt svært positive.

«Nesten like mykje som han elskar mote, så elskar han motens underhaldningsverdi. Han er ein av motens største historieforteljarar,» skriv kritikaren i Womens Wear Daily.

«Andy Warhol ville ha sett pris på dette, ikkje minst fordi nokre av printa kunne minne om popartistens silketrykk,» skriv motekritikaren i Vogue.

Kulturstrøm

 • Drake topper for tredje uke på rad

  Den kanadiske rapperen Drakes femte soloalbum ble sluppet 29. juni, og har allerede ligget tre uker på førsteplassen på Billboards topp 200-liste, skriver Rolling Stone. Albumet er dermed det første til å toppe den prestisjetunge amerikanske hitlisten like lenge siden den britiske artisten Adele toppet listen tre uker i strekk i desember 2016 med albumet «25». Polerte, men melodiøse tussmørke-beats, mener NRKs anmelder om Drakes «Scorpion».

  Drake
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • 55 år gammel Bowie-låt oppdaget

  En hittil ukjent låt som den legendariske artisten sang i starten av karrieren er funnet i en gammel brødkurv, skriver The Guardian. 16 år gamle Bowie, som den gangen het David Jones, spilte inn låten «I Never Dreamed» i et lite studio sør i London sammen med bandet The Konrads. Men ingen plateselskaper ville gi ut låten. David Hadfield var trommis i bandet, og fant demotapen i en gammel brødkurv mens han ryddet i huset til bestefaren sin. – Det var jeg som bestemte at David skulle synge på låten, sier Hadfield til avisen. Tapen anslås å gå for 10.000 pund, eller 100.000 kroner på auksjon. Bowie døde av kreft januar 2016, bare to dager etter at han slapp sitt siste album, «Blackstar».

  David Bowie
 • Anmeldelse: Minnesmerke 22.juli

  – Jeg kan godt forstå at det var viktig å få noe på plass nå; at de pårørende og overlevende og hele nasjonen trenger et sted å sørge, at de som er for unge til å ha sine egne minner fra 22. juli kan ha et sted å ta innover seg denne hendelsen. Men jeg må si jeg er inderlig glad for at dette er et midlertidig minnesmerke, skriver NRKs kunstanmelder.