Normal

Mannlige modeller taper lønnskampen for kvinnelige modeller

Mannlige modeller tjener opp mot 75 prosent mindre enn kvinnelige modeller, det hevder internasjonal modellagent. – Slik er det ikke i Norge, mener norsk modellnestor.

FASHION-LONDON/

En visning fra designeren Oliver Spencer under London Fashion Week i september 2016.

Foto: NEIL HALL / Reuters

Toppmodellagenten Elizabeth Rose sier til BBC at en kvinne kan få betalt opp mot 40 000 britiske pund, 420 520 norske kroner, for å gå over catwalken i et toppshow. En mannlig modell får i gjennomsnitt 10 000 britiske pund, 105130 norske kroner, for samme jobben.

FASHION-MILAN/

Supermodell Naomi Campbell på catwalken for Versace under Milan Fashion Week i september, 2016.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

– Jeg tror det er den eneste industrien der kvinner får bedre betalt enn menn, det er urettferdig, sier Rose, som leder mannlige modeller hos byrået Premier. Hun har hjulpet med å bygge karrierene til navn som Naomi Campbell og Cindy Crawford.

Gisele Bündchen

Supermodellen Gisele Bündchen tjener mest i verden med 44 millioner dollar i året, ifølge Forbes.

Foto: Andre Penner / Ap

– Markedet bestemmer

Hun får støtte fra den kjente modellmammaen og eier av Team Models, Eivor Øvrebø. Hun har vært 51 år i bransjen, og sier at slik har det vært internasjonalt i alle år.

– Markedet har alltid vært større for kvinner enn for menn. Kvinner bruker mer penger på klær og makeup, derfor er det mer penger i omløp for damer. Det handler om kjøpekraft. Markedet bestemmer. Du får godt betalt hvis du har image som god modell og er profesjonell, sier Øvrebø.

Det er langt flere oppdrag å velge i for damer, og de mannlige modellene må bruke mye lengre tid på å bygge opp sine karrierer.

Mange menn hopper av den rene karrierejobbingen fordi de ikke har tålmodighet til å vente på å slå gjennom internasjonalt, forteller Øvrebø.

Lengre karrierer

– Mannlige modeller har klaget fordi de har gjort samme jobb som jentene, men fått mye mindre betalt, sier Øvrebø. Samtidig ser hun en klar tendens til at det er mange flere mannlige modeller nå enn tidligere. På ti år har antallet tredoblet seg, anslår hun.

Elizabeth Rose mener situasjonen endrer seg langsomt, fordi reklamebransjer i større grad ser etter mannlige modeller som igjen gjenspeiler at menn er blitt en viktigere målgruppe. Hun anerkjenner også at kvinner blir aldersdiskriminert mer enn menn.

– Menn har helt klart lengre karriereløp, de mannlige modellene som tjener mest er i 30-årene, sier hun.

Eivor Øvrebø

Markedet er større for kvinnelige modeller, sier modellmamma Eivor Øvrebø.

Foto: Elisabeth Tollisen / Team Modeller

Lik lønn for likt arbeid

I Norge er modellbransjen preget av likelønn, og skiller seg i så måte veldig fra den internasjonale bransjen, mener Eivor Øvrebø. Pengejobbene ligger utlandet.

– Hvis en norsk modell får stor en jobb for et parfymemerke, for eksempel, så smeller det godt i pengeboka, for å si det sånn, og da vinner damene over mennene slik at en toppmodell som Iselin Steiro vil tjene langt mer enn for eksempel Nikolai Danielsen, sier Øvrebø.

Modell Theodor Synnestvedt

JOBBET INTERNASJONALT: Den norske modellen Theodor Synnestvedt har gjort flere modelloppdrag i utlandet.

Foto: Privat

Den norske modellen Theodor Synnestvedt har gjort flere modelloppdrag rundt om i verden. Han tror ikke at kjønn er den viktigste årsaken til lønnsforskjellene i modellbransjen.

– Det som bestemmer lønnen er nok i størst grad ansienniteten. Har man gjort flere større oppdrag vil man også kunne få en bedre pris, sier Synnestvedt.

Kulturstrøm

 • Beskylder motehus for plagiat

  Den norske designeren Edda Gimnes beskylder det italienske luksusmerket Moschino for å ha kopiert klesdesignet fra hennes vår- og sommerkolleksjoner fra 2016 og 2017 (til venstre), skriver MinMote. Da Moschino lanserte sin nye kolleksjon under moteuken i Milano, reagerte Gimnes på at mønsteret på klærne lignet. Gimnes skal ha vist skisser av klærne til motehuset under et besøk på New York-kontoret deres sist høst. Moschino-kolleksjonen hylles av motemagasinet Vogue.

  Edda Gimnes design (til venstre) og Moscihno-design (til høyre)
  Foto: Edde Gimnes/AFP
 • Ny TV-seier for Lindmo

  Anne Lindmo har fått en knallåpning på TV-høsten. Fredag hadde hun 736.000 seere, nesten dobbelt så mange som TV 2-rivalen Fredrik Skavlan, skriver Kampanje. 736.000 seere er en økning fra forrige uke da 620.000 fikk med seg TV-programmet.

  Anne Lindmo nytt
  Foto: Julia Naglestad