Mannlige modeller taper lønnskampen for kvinnelige modeller

Mannlige modeller tjener opp mot 75 prosent mindre enn kvinnelige modeller, det hevder internasjonal modellagent. – Slik er det ikke i Norge, mener norsk modellnestor.

FASHION-LONDON/

En visning fra designeren Oliver Spencer under London Fashion Week i september 2016.

Foto: NEIL HALL / Reuters

Toppmodellagenten Elizabeth Rose sier til BBC at en kvinne kan få betalt opp mot 40 000 britiske pund, 420 520 norske kroner, for å gå over catwalken i et toppshow. En mannlig modell får i gjennomsnitt 10 000 britiske pund, 105130 norske kroner, for samme jobben.

FASHION-MILAN/

Supermodell Naomi Campbell på catwalken for Versace under Milan Fashion Week i september, 2016.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

– Jeg tror det er den eneste industrien der kvinner får bedre betalt enn menn, det er urettferdig, sier Rose, som leder mannlige modeller hos byrået Premier. Hun har hjulpet med å bygge karrierene til navn som Naomi Campbell og Cindy Crawford.

Gisele Bündchen

Supermodellen Gisele Bündchen tjener mest i verden med 44 millioner dollar i året, ifølge Forbes.

Foto: Andre Penner / Ap

– Markedet bestemmer

Hun får støtte fra den kjente modellmammaen og eier av Team Models, Eivor Øvrebø. Hun har vært 51 år i bransjen, og sier at slik har det vært internasjonalt i alle år.

– Markedet har alltid vært større for kvinner enn for menn. Kvinner bruker mer penger på klær og makeup, derfor er det mer penger i omløp for damer. Det handler om kjøpekraft. Markedet bestemmer. Du får godt betalt hvis du har image som god modell og er profesjonell, sier Øvrebø.

Det er langt flere oppdrag å velge i for damer, og de mannlige modellene må bruke mye lengre tid på å bygge opp sine karrierer.

Mange menn hopper av den rene karrierejobbingen fordi de ikke har tålmodighet til å vente på å slå gjennom internasjonalt, forteller Øvrebø.

Lengre karrierer

– Mannlige modeller har klaget fordi de har gjort samme jobb som jentene, men fått mye mindre betalt, sier Øvrebø. Samtidig ser hun en klar tendens til at det er mange flere mannlige modeller nå enn tidligere. På ti år har antallet tredoblet seg, anslår hun.

Elizabeth Rose mener situasjonen endrer seg langsomt, fordi reklamebransjer i større grad ser etter mannlige modeller som igjen gjenspeiler at menn er blitt en viktigere målgruppe. Hun anerkjenner også at kvinner blir aldersdiskriminert mer enn menn.

– Menn har helt klart lengre karriereløp, de mannlige modellene som tjener mest er i 30-årene, sier hun.

Eivor Øvrebø

Markedet er større for kvinnelige modeller, sier modellmamma Eivor Øvrebø.

Foto: Elisabeth Tollisen / Team Modeller

Lik lønn for likt arbeid

I Norge er modellbransjen preget av likelønn, og skiller seg i så måte veldig fra den internasjonale bransjen, mener Eivor Øvrebø. Pengejobbene ligger utlandet.

– Hvis en norsk modell får stor en jobb for et parfymemerke, for eksempel, så smeller det godt i pengeboka, for å si det sånn, og da vinner damene over mennene slik at en toppmodell som Iselin Steiro vil tjene langt mer enn for eksempel Nikolai Danielsen, sier Øvrebø.

Modell Theodor Synnestvedt

JOBBET INTERNASJONALT: Den norske modellen Theodor Synnestvedt har gjort flere modelloppdrag i utlandet.

Foto: Privat

Den norske modellen Theodor Synnestvedt har gjort flere modelloppdrag rundt om i verden. Han tror ikke at kjønn er den viktigste årsaken til lønnsforskjellene i modellbransjen.

– Det som bestemmer lønnen er nok i størst grad ansienniteten. Har man gjort flere større oppdrag vil man også kunne få en bedre pris, sier Synnestvedt.

Kulturstrøm

 • Kan bli Årets trønder

  Maleren Håkon Bleken er en av finalistene til tittelen Årets trønder 2018. I november åpnet utstillingen «Do Not Go Gentle» på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum, noe NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke mente bærer preg av overskudd, kraft og er intenst levende, av snart 90 år gamle Bleken.

 • Får æres-Gullbjørnen

  Den 72 år gamle skuespilleren Charlotte Rampling blir hyllet med æres-Gullbjørn av Berlinalen den 14. februar. Berlin-festivalen skal også vise i alt ti av filmene fra den britiskfødte skuespillerens karriere. Blant dem den omdiskuterte italienske erotiske thrilleren «Nattportieren» fra 1974. For tiden er Rampling i gang med innspillingen av Paul Verhoevens nye film «Benedetta» som har premiere i 2019.

  Charlotte Rampling
  Foto: Domenico Stinellis / AP / NTB Tema
 • «Dagsrevyen 60 år» mest sette

  I snitt såg 738.000 jubileumssendinga til Dagsrevyen på laurdag viser TNS Gallup. Det er meir enn noko anna program denne helga med ein marknadsdel på 54,7%. Dermed utkonkurrerte sendinga Idol-finalen på TV2 som i snitt vart sett av 444.000.