NRK Meny
Normal

– Mannlig seksualitet kriminaliseres

Likestillingskampen er den nest eldste kampen i historien, men bloggeren Eivind Berge hater denne kampen. Antifeministen mener at den mannlige seksualiteten kriminaliseres i dagens samfunn.

Panelet i Trygdekontoret diskuterer kjønnskampen og feminismen.

Kjønnskamepn og likestillingen diskuteres i Trygdekontoret i kveld.

Eivind Berge er antifeminist, har sympatisert med Anders Behring Breivik, og ble fengslet etter et blogginnlegg der han skrev om politidrap.

– Det var et signal til samfunnet at vi ikke må finne oss i hvordan det fungerer, sier han om blogginnlegget.

Berge er gjest i kveldens episode av Trygdekontoret sammen med Harald Eia, Marte Michelet, Gunhild Dahlberg og Vågård Undstad.

De diskuterer likestillingskampen, en kamp programleder Thomas Seltzer kalled «den nest eldste kampen i verden, etter kampen mellom hund og katt».

Eivind Berges blogg har blitt tipset inn til Trygdekontoret en rekke ganger, og Berge blir beskrevet som en «midlt sagt sint, ung mann».

I kveld forteller han om kvinnesynet og bloggen sin, og sier han slapp å gjøre noe så drastisk som å drepe fordi han traff kjæresten Natalya som også er i studio.

– Men det harmoniserte med det jeg stod for, sier Berge.

Etter blogginnlegget ble Berge varetektsfengslet, men slapp fri etter å ha anket saken til høyesterett fordi blogging per nå ikke er straffbart.

– En farlig fyr

En av kveldens paneldeltakere, Marte Michelet, lar seg provosere av den kontroversielle bloggeren.

– Jeg mener vi må se på deg som en farlig fyr. Retorikken du står for er farlig, sier hun.

Blant annet sikter hun til Berges syn på voldtekt. Han er motstander av at uaktsom voldtekt kan straffes, og mener at den mannlige seksualiteten kriminaliseres.

– Det finnes ikke en stor nok andel jenter til alle menn som vil ha sex, så det er absurd å kriminalisere prostitusjon, sier Berge som hater feminismen fordi han mener den har utspring i et hat mot mannen.

Hen-samfunnet

Trygdekontoret Harald Eia

Harald Eia snakker om likestillingsparadokset.

Foto: NRK

For antifeministen Berge hjelper det ikke at han bor i Norge, som er et av verdens mest likestilte land. Men, selv med svært mange like rettigheter og kjønnsnøytralisering, viser det seg at kvinner og menn fortsatt velger like tradisjonelt som før i sine kjønnsstereotypier.

I Sverige har noen barnehager innført et helt kjønnsnøytralt samfunn, og barna blir tiltalt som «hen» i stedet for han eller hun, kan paneldeltaker Harald Eia fortelle.

– En førsteevaluering av disse barnehagene viser at barna velger like tradisjonelt som før uten å bli forvirra, sier han.

Eia skapte debatt rundt det som kalles «likestillingsparadokset» da han hadde programmet Hjernevask på NRK i 2010.

Likestillingsparadokset går ut på at selv om kvinner og menn er likestilt på mye, er det fortsatt forskjeller mellom kjønnene.

– Til tross for at vi er et likestilt samfunn velger vi forskjellige ting. I det frie samfunnet kommer naturlige psykologiske forskjeller bedre frem, sier Eia.

Er Norge så likestilt som vi tror, spør programleder Thomas Seltzer.

– Nei. Alle steder der det er makt, er det mannsdominans, sier paneldeltaker Gunhild Dahlberg.

 • Se kveldens episode av Trygdekontoret i kveld på NRK3 klokken 22.00

Kulturstrøm

 • Anti danket ut Snøhetta

  Anti vant konkurransen mot blandt andre Snøhetta om å bli Posten Norges nye designbyrå. Kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjølme i Posten Norge sier at Anti skal bidra med strategisk merkevare- og designutvikling. Posten har ambisjoner om å komme med flere nye tjenester sier Gjølme, og disse må fanges opp i Postens uttrykk visuelt og merkevaremessig. (Kampanje)

  Laster Twitter-innhold
 • Inviterte til intervju på «Reddit»

  Forfatteren Jo Nesbø inviterte brukerne av nettsamfunnet «Reddit» til å spørre ham om hva som helst. Under intervjuet kommer det fram at han ønsker å skrive om hvordan informasjonen vi mottar blir filtrert og forandrer måten vi ser på verden.

  Jo Nesbø
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK