NRK Meny
Normal

– Mannlig seksualitet kriminaliseres

Likestillingskampen er den nest eldste kampen i historien, men bloggeren Eivind Berge hater denne kampen. Antifeministen mener at den mannlige seksualiteten kriminaliseres i dagens samfunn.

Panelet i Trygdekontoret diskuterer kjønnskampen og feminismen.

Kjønnskamepn og likestillingen diskuteres i Trygdekontoret i kveld.

Eivind Berge er antifeminist, har sympatisert med Anders Behring Breivik, og ble fengslet etter et blogginnlegg der han skrev om politidrap.

– Det var et signal til samfunnet at vi ikke må finne oss i hvordan det fungerer, sier han om blogginnlegget.

Berge er gjest i kveldens episode av Trygdekontoret sammen med Harald Eia, Marte Michelet, Gunhild Dahlberg og Vågård Undstad.

De diskuterer likestillingskampen, en kamp programleder Thomas Seltzer kalled «den nest eldste kampen i verden, etter kampen mellom hund og katt».

Eivind Berges blogg har blitt tipset inn til Trygdekontoret en rekke ganger, og Berge blir beskrevet som en «midlt sagt sint, ung mann».

I kveld forteller han om kvinnesynet og bloggen sin, og sier han slapp å gjøre noe så drastisk som å drepe fordi han traff kjæresten Natalya som også er i studio.

– Men det harmoniserte med det jeg stod for, sier Berge.

Etter blogginnlegget ble Berge varetektsfengslet, men slapp fri etter å ha anket saken til høyesterett fordi blogging per nå ikke er straffbart.

– En farlig fyr

En av kveldens paneldeltakere, Marte Michelet, lar seg provosere av den kontroversielle bloggeren.

– Jeg mener vi må se på deg som en farlig fyr. Retorikken du står for er farlig, sier hun.

Blant annet sikter hun til Berges syn på voldtekt. Han er motstander av at uaktsom voldtekt kan straffes, og mener at den mannlige seksualiteten kriminaliseres.

– Det finnes ikke en stor nok andel jenter til alle menn som vil ha sex, så det er absurd å kriminalisere prostitusjon, sier Berge som hater feminismen fordi han mener den har utspring i et hat mot mannen.

Hen-samfunnet

Trygdekontoret Harald Eia

Harald Eia snakker om likestillingsparadokset.

Foto: NRK

For antifeministen Berge hjelper det ikke at han bor i Norge, som er et av verdens mest likestilte land. Men, selv med svært mange like rettigheter og kjønnsnøytralisering, viser det seg at kvinner og menn fortsatt velger like tradisjonelt som før i sine kjønnsstereotypier.

I Sverige har noen barnehager innført et helt kjønnsnøytralt samfunn, og barna blir tiltalt som «hen» i stedet for han eller hun, kan paneldeltaker Harald Eia fortelle.

– En førsteevaluering av disse barnehagene viser at barna velger like tradisjonelt som før uten å bli forvirra, sier han.

Eia skapte debatt rundt det som kalles «likestillingsparadokset» da han hadde programmet Hjernevask på NRK i 2010.

Likestillingsparadokset går ut på at selv om kvinner og menn er likestilt på mye, er det fortsatt forskjeller mellom kjønnene.

– Til tross for at vi er et likestilt samfunn velger vi forskjellige ting. I det frie samfunnet kommer naturlige psykologiske forskjeller bedre frem, sier Eia.

Er Norge så likestilt som vi tror, spør programleder Thomas Seltzer.

– Nei. Alle steder der det er makt, er det mannsdominans, sier paneldeltaker Gunhild Dahlberg.

 • Se kveldens episode av Trygdekontoret i kveld på NRK3 klokken 22.00

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP