Hopp til innhold

Her er mannen bak de svenske "horemyntene"

Mannen som har hånet svenskekongen på flere falske kronestykker valgte selv å stå frem i Stockholm i ettermiddag.

Falsk mynt

Karl Fredrik Mattsson står bak en av sommerens største snakkiser i Sverige. Foto: Scanpix/SVT

Helt siden de første falske kronestykkene dukket opp i sommer har de blitt en av de største snakkisene i vårt naboland.

Flere svenske kronestykker som vanligvis har teksten «Carl Gustav Sveriges konung», hadde plutselig fått teksten «Vår horkarl til kung».

Et kunstprosjekt

Nå viser det seg at det er amatørkunstneren Karl Fredrik Mattsson som er opphavet til krone-stuntet. Han valgte selv å stå frem under en kunstutstilling i Stockholm, hvor to av de falske kronestykkene også er utstilt.

På dagens pressekonferanse innrømmet Mattsson at han hadde laget totalt åtte falske mynter og at det var en del av et kunstprosjekt.

Han hevder også at han har finansiert hele prosjektet selv og at han er forberedt på å ta sin straff.

– Jeg er forberedt på en tiltale hvis kongen vil det slik, sier amatørkunstneren, som til daglig jobber som tektsforfatter i reklamekonsulentselskapet RBK i Stockholm.

Men han ville ikke gå nærmere inn på hva som er bakgrunnen for krone-stuntet.

Vil ikke krenke kongehuset

I forrige uke var han imidlertid litt mer snakkesalig. Under et intervju med Svenska Dagbladet, gjort i full anonymitet, omtaler han seg selv som en amatørkunstner.

– Det er et kunstverk og det skal tale for seg selv. Og det ligger ikke i min interesse å utdype kunsten noen videre, sier Mattsson til den svenske avisen.

Han forteller videre at kunstverket aldri har hatt som mål å krenke det svenske kongehuset.

– Mediene som har omtalt mynten har vært en forutsetning for at flest mulig skulle få vite om kronestykkene. Derfor har all omtalene i seg selv vært en viktig del av kunstverket, sier personen.

Trodde hun så feil

De falske kronestykkene ble først oppdaget av en kvinne i Nord-Sverige.

– Den første reaksjonen jeg fikk, var at jeg må ha sett feil, sier Karin Mattsson til Piteå-Tidningen.

Hun forteller videre at kronestykket så helt ekte ut bortsett fra den noe uvanlige teksten.

– Jeg skal spare kronestykket, det er jo en raritet, sier hun til avisen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober