Her er mannen bak de svenske "horemyntene"

Mannen som har hånet svenskekongen på flere falske kronestykker valgte selv å stå frem i Stockholm i ettermiddag.

Falsk mynt

Karl Fredrik Mattsson står bak en av sommerens største snakkiser i Sverige. Foto: Scanpix/SVT

Helt siden de første falske kronestykkene dukket opp i sommer har de blitt en av de største snakkisene i vårt naboland.

Flere svenske kronestykker som vanligvis har teksten «Carl Gustav Sveriges konung», hadde plutselig fått teksten «Vår horkarl til kung».

Et kunstprosjekt

Nå viser det seg at det er amatørkunstneren Karl Fredrik Mattsson som er opphavet til krone-stuntet. Han valgte selv å stå frem under en kunstutstilling i Stockholm, hvor to av de falske kronestykkene også er utstilt.

På dagens pressekonferanse innrømmet Mattsson at han hadde laget totalt åtte falske mynter og at det var en del av et kunstprosjekt.

Han hevder også at han har finansiert hele prosjektet selv og at han er forberedt på å ta sin straff.

– Jeg er forberedt på en tiltale hvis kongen vil det slik, sier amatørkunstneren, som til daglig jobber som tektsforfatter i reklamekonsulentselskapet RBK i Stockholm.

Men han ville ikke gå nærmere inn på hva som er bakgrunnen for krone-stuntet.

Vil ikke krenke kongehuset

I forrige uke var han imidlertid litt mer snakkesalig. Under et intervju med Svenska Dagbladet, gjort i full anonymitet, omtaler han seg selv som en amatørkunstner.

– Det er et kunstverk og det skal tale for seg selv. Og det ligger ikke i min interesse å utdype kunsten noen videre, sier Mattsson til den svenske avisen.

Han forteller videre at kunstverket aldri har hatt som mål å krenke det svenske kongehuset.

– Mediene som har omtalt mynten har vært en forutsetning for at flest mulig skulle få vite om kronestykkene. Derfor har all omtalene i seg selv vært en viktig del av kunstverket, sier personen.

Trodde hun så feil

De falske kronestykkene ble først oppdaget av en kvinne i Nord-Sverige.

– Den første reaksjonen jeg fikk, var at jeg må ha sett feil, sier Karin Mattsson til Piteå-Tidningen.

Hun forteller videre at kronestykket så helt ekte ut bortsett fra den noe uvanlige teksten.

– Jeg skal spare kronestykket, det er jo en raritet, sier hun til avisen.

Kulturstrøm

 • USA: Alvorlig tiltale mot R. Kelly

  Politiet i USA har i dag tiltalt artisten R. Kelly for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep, melder Chicago Sun Times og flere andre medier. Den siste tida har flere kvinner stått fram med historier om overgrep, blant annet i dokumentaren «Surviving R. Kelly».

 • Mat er populært på Snap

  Matkanalen hadde dobbelt så mange seere (1,7 mill.) på sine Snap Shows som på lineær tv i januar, skriver Kampanje. Matkanalens sjef, Øivind Lindøe, tror suksessen skyldes rett-på-sak oppskriftsvideoer uten masse filming av hender som lager maten.

  Snapchat
  Foto: DADO RUVIC / Reuters
 • Sinnamann?

  Stjernedirigenten Daniel Barenboim (76) anklages av musikere i Staatsoper Berlin for å være lunefull og aggressiv. Flere nåværende og tidligere musikere i orkesteret forteller om frykten for å bli skjelt ut og vanskelig arbeidsforhold. Barenboim avviser anklagene, og sier til tyske medier at det er hans jobb å rettlede. (VAN)

  Daniel Barenboim
  Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP