Hopp til innhold

– Blir vanskelig å leve uten

Telefonavisa hjelper blinde og svaksynte med å holde seg oppdatert på nyhetsbildet. Nå foreslår regjeringen å legge ned tilbudet.

Jan-Erik Gallefoss

Jan-Erik Gallefoss (67) benytter seg hver dag av tjenesten Telefonavisa. Sammen med Medisintelefonen skal den bidra med viktig informasjon til sterkt synshemmede over hele landet.

Foto: Daniel Guanio / NRK

Siden 2005 har Telefonavisa vært et alternativ til pc og smarttelefoner, rettet mot synshemmede som sliter med å lese nyheter på papir og skjerm.

Nå foreslår Kulturdepartementet å kutte i støtten på 600 000 kroner - og dermed legge ned tjenesten.

– På grensen til skammelig

Det får stortingspolitiker Kari Henriksen (Ap) til å reagere.

Kari Henriksen (Ap)

Kari Henriksen (Ap) mener at regjeringen kutter i støtten til dem som trenger det mest.

Foto: Terje Heiestad / Stortinget

– Dette er et urettferdig og usosialt kutt. Blinde har gjennom Telefonavisa fått en enkel mulighet til å følge med på samfunnslivet, og så velger regjeringen å kutte i småpenger.

– Det er på grensen til skammelig, sier hun.

Bak tjenesten står blant andre Norges Blindeforbund og Felleskatalogen.

Den operative driften er det imidlertid selskapet VoiceASP som står for. Det betyr at tjenesten Telefonavisa leveres på samme plattform som Medisintelefonen - en tilsvarende tjeneste myntet på opplesning av pakningsvedlegg for legemidler.

Bente Cecilie By Jansen, direktør i Felleskatalogen AS

Direktør Bente Cecilie By Jansen i Felleskatalogen AS.

Foto: Privat

Direktør Bente Cecilie Jansen i Felleskatalogen AS sier til NRK at det planlagte kuttet trolig vil bety slutten på både Medisintelefonen og Telefonavisa.

Den tekniske løsningen for de to telefontjenestene benyttes også på nettsidene til Felleskatalogen, sier hun.

– Det betyr at vi må finne en alternativ løsning også her - dersom vi velger å ikke videreføre taleløsningen på egenhånd.

– Bruken kraftig ned

Statssekretær i Kulturdepartementet Bård Folke Fredriksen (H) opplyser til NRK at bakgrunnen for kuttet er at bruken er mer enn halvert i løpet av de siste fem årene.

Bårde Folke Fredriksen (H)

Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) i Kulturdepartementet.

Foto: Ilja C. Hendel / Kulturdepartementet

– Det kan skyldes at det har blitt utviklet mange teknologiske løsninger de siste årene som legger til rette for at synshemmede kan holde seg oppdatert, sier han.

Hva skjer med Medisintelefonen?

– Hvis dette er en tjeneste som blir rammet av dette kuttet, så må vi se nærmere på hvordan vi skal ivareta denne tjenesten, sier han.

- Vanskelig å leve uten

Jan-Erik Gallefoss (67) er en av dem som har benyttet seg av Telefonavisa. Etter å ha gradvis mistet synet ble det etterhvert umulig å lese aviser.

– Telefonavisa gjør det enkelt for meg å følge både riksaviser og lokalaviser, så det blir vanskelig å leve uten.

Saken fortsetter under bildet.

Jan-Erik Gallerud

Jan-Erik Gallefoss (67) har en kromosomfeil som førte til at han gradvis begynte å miste synet allerede som tredveåring. På nittitallet mistet han også muligheten til å lese aviser.

Foto: Daniel Guanio / NRK

Hva med nyhetssendingene på radio?

– Hvis det blir nødvendig. Men radioen dekker ikke hele nyhetsbildet, sier han.

Sverre Fuglerud, blindeforbundet

Seksjonsleder Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund.

Foto: Ingar Næss

Seksjonsleder Sverre Fuglerud i Norsk Blindeforbund mener forslaget rammer dem som trenger det mest.

– Det er rundt 750 oppringninger til våre tjenester i måneden, og vi ser at de som ringer bruker lang tid på tråden. Det er et svært viktig tilbud for dem det gjelder, sier han.

Mange berørt

En undersøkelse i regi av Blindeforbundet foretatt i juni viser at 46 prosent av medlemmene kvier seg for å bruke teknologi som smarttelefoner.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at omtrent 180 000 nordmenn har så svekket syn at de kan regnes som synshemmede.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober