– Blir vanskelig å leve uten

Telefonavisa hjelper blinde og svaksynte med å holde seg oppdatert på nyhetsbildet. Nå foreslår regjeringen å legge ned tilbudet.

Jan-Erik Gallefoss

Jan-Erik Gallefoss (67) benytter seg hver dag av tjenesten Telefonavisa. Sammen med Medisintelefonen skal den bidra med viktig informasjon til sterkt synshemmede over hele landet.

Foto: Daniel Guanio / NRK

Siden 2005 har Telefonavisa vært et alternativ til pc og smarttelefoner, rettet mot synshemmede som sliter med å lese nyheter på papir og skjerm.

Nå foreslår Kulturdepartementet å kutte i støtten på 600 000 kroner - og dermed legge ned tjenesten.

– På grensen til skammelig

Det får stortingspolitiker Kari Henriksen (Ap) til å reagere.

Kari Henriksen (Ap)

Kari Henriksen (Ap) mener at regjeringen kutter i støtten til dem som trenger det mest.

Foto: Terje Heiestad / Stortinget

– Dette er et urettferdig og usosialt kutt. Blinde har gjennom Telefonavisa fått en enkel mulighet til å følge med på samfunnslivet, og så velger regjeringen å kutte i småpenger.

– Det er på grensen til skammelig, sier hun.

Bak tjenesten står blant andre Norges Blindeforbund og Felleskatalogen.

Den operative driften er det imidlertid selskapet VoiceASP som står for. Det betyr at tjenesten Telefonavisa leveres på samme plattform som Medisintelefonen - en tilsvarende tjeneste myntet på opplesning av pakningsvedlegg for legemidler.

Bente Cecilie By Jansen, direktør i Felleskatalogen AS

Direktør Bente Cecilie By Jansen i Felleskatalogen AS.

Foto: Privat

Direktør Bente Cecilie Jansen i Felleskatalogen AS sier til NRK at det planlagte kuttet trolig vil bety slutten på både Medisintelefonen og Telefonavisa.

Den tekniske løsningen for de to telefontjenestene benyttes også på nettsidene til Felleskatalogen, sier hun.

– Det betyr at vi må finne en alternativ løsning også her - dersom vi velger å ikke videreføre taleløsningen på egenhånd.

– Bruken kraftig ned

Statssekretær i Kulturdepartementet Bård Folke Fredriksen (H) opplyser til NRK at bakgrunnen for kuttet er at bruken er mer enn halvert i løpet av de siste fem årene.

Bårde Folke Fredriksen (H)

Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) i Kulturdepartementet.

Foto: Ilja C. Hendel / Kulturdepartementet

– Det kan skyldes at det har blitt utviklet mange teknologiske løsninger de siste årene som legger til rette for at synshemmede kan holde seg oppdatert, sier han.

Hva skjer med Medisintelefonen?

– Hvis dette er en tjeneste som blir rammet av dette kuttet, så må vi se nærmere på hvordan vi skal ivareta denne tjenesten, sier han.

- Vanskelig å leve uten

Jan-Erik Gallefoss (67) er en av dem som har benyttet seg av Telefonavisa. Etter å ha gradvis mistet synet ble det etterhvert umulig å lese aviser.

– Telefonavisa gjør det enkelt for meg å følge både riksaviser og lokalaviser, så det blir vanskelig å leve uten.

Saken fortsetter under bildet.

Jan-Erik Gallerud

Jan-Erik Gallefoss (67) har en kromosomfeil som førte til at han gradvis begynte å miste synet allerede som tredveåring. På nittitallet mistet han også muligheten til å lese aviser.

Foto: Daniel Guanio / NRK

Hva med nyhetssendingene på radio?

– Hvis det blir nødvendig. Men radioen dekker ikke hele nyhetsbildet, sier han.

Sverre Fuglerud, blindeforbundet

Seksjonsleder Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund.

Foto: Ingar Næss

Seksjonsleder Sverre Fuglerud i Norsk Blindeforbund mener forslaget rammer dem som trenger det mest.

– Det er rundt 750 oppringninger til våre tjenester i måneden, og vi ser at de som ringer bruker lang tid på tråden. Det er et svært viktig tilbud for dem det gjelder, sier han.

Mange berørt

En undersøkelse i regi av Blindeforbundet foretatt i juni viser at 46 prosent av medlemmene kvier seg for å bruke teknologi som smarttelefoner.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at omtrent 180 000 nordmenn har så svekket syn at de kan regnes som synshemmede.

Kulturstrøm

 • Fra Freddie til Bond-skurk

  På en pressekonferanse i dag bekreftet produsentene at Rami Malek blir skurken i Bond-filmen som spilles i nå, blant annet i Norge. Malek,som nylig fikk Oscar for sin rolle som Freddie Mercury, lovet under pressekonferansen å gjøre livet til agent 007 vanskelig.

 • Molde er årets kulturskolekommune

  Molde ble i dag kåret til årets kulturskolekommune. Prisen ble overrekt under Lederkonferansen. Det er første gang en kommune i Møre og Romsdal får prisen.

  Molde ble Årets kulturskolekommune
  Foto: Norsk kulturskoleråd
 • Ny leder i PEN

  Kjersti Løken Stavrum ble valgt til ny leder i Norsk PEN på organisasjonens årsmøte 24. april. Hun er tidligere redaktør og journalist i en rekke publikasjoner, herunder Aftenposten (A-magasinet og Aften), samt tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund. Kjersti Løken Stavrum tar over ledervervet etter William Nygaard, tidligere administrerende direktør i Aschehoug. PEN er verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon.