NRK Meny
Normal

Etterspørselen etter butlere firedoblet etter «Downton Abbey»

Styrtrike familier verden over står i kø for å ansette ekte britiske butlere. Økningen i etterspørsel tilskrives periodedramaet «Downton Abbey».

Mr. Carson (Jim Carter) i Downton Abbey

Jim Carter spiller Mr. Carson i «Downton Abbey». Han forteller til NRK.no at han ikke kunne tenke seg å være butler i virkeligheten.

Foto: ITV

«Downton Abbey» tar for seg livet til en rik familie og dens tjenerskap på en engelsk herregård på starten av 1900-tallet. Serien har oppnådd en enorm popularitet verden over.

Men populariteten gjør seg ikke bare gjeldende i høye seertall. De siste årene har også firmaer som driver rekruttering av hushjelper i Storbritannia opplevd en veldig pågang fra rike familier som ønsker seg en vaskekte britisk butler.

Siden 2010 har bransjen opplevd en firedobling i etterspørselen, og bare på det siste året har tallet doblet seg.

Kina og Russland leder an

Miss O'Brian i Downton Abbey

Thomas Barrow og Miss O'Brian står kanskje ikke øverst på lista hos dem som ønsker seg britiske butlere – i alle fall om man søker butlere som ikke lager mye drama. Populære rollefigurer er de uansett.

Foto: IYV

Det londonbaserte butler-selskapet Bespoke Bureau har så langt i år funnet jobb til 430 butlere.

Direktør Sara Vestin Rahamani forteller at hun aldri har opplevd liknende.

– Vi har opplevd en kjempeøkning i antall rike familier som ønsker å gå til anskaffelse av butler. Det er en helt klart trend at de veldig rike ønsker seg litt av den livsstilen de ser i filmer og TV-programmer som «Downton Abbey», forklarer hun til The Daily Mail.

Særlig er pågangen stor fra nyrike familier i land som Kina, Russland og i Midtøsten, forteller hun.

Mr. Carson: – Aldri i livet!

«Downton Abbeys» sjefsbutler Mr. Carson er den som virkelig holder orden på at herskapshuset er som det skal i den populære serien.

I virkeligheten er Jim Carter, skuespilleren som spiller Mr. Carson, helt annerledes.

– Jeg hadde dødd hvis jeg måtte være en butler i virkeligheten! Jeg er mye mer kaotisk i livet mitt, jeg er ikke den som insisterer på at alt skal skje etter protokollen, utbryter Carter til NRK.no.

– Jeg liker gode manerer, det må jeg innrømme, men du skulle sett skrivebordet mitt hjemme – det er et fjell av kaos.

For en butler må være ryddig - og jobben er alt annet enn lett, forklarer butlertjener Steve Ford hos Bespoke Bureau.

– Det er veldig krevende arbeid, men en skikkelig butler skal klare ha et smil om munnen og et preg av god gammel britisk verdighet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Downton Abbey

«Downton Abbey» har en gjeng tjenere de fleste nok skulle ønske seg.

Foto: ITV

Koster skjorta

Storbritannia har lang tradisjon med å utdanne butlere og kammertjenere, og britiske butlere er ansett som de beste butlerne i verden.

– Det er så absolutt ikke en ni-til-fire-jobb. En god butler skal virkelig forstå sin arbeidsgiver, og være i stand til å forutse ethvert behov som skulle oppstå, forklarer Ford.

Så er det da heller ikke gratis å utdanne seg til butler, elevene kan måtte bruke mange tusen pund på å bli ferdig trent.

De flinkeste får heldigvis også lønn for strevet – de beste butlerne har årslønner på opp til 1,5 millioner kroner.

NRK sendte siste episode i sesong tre av «Downton Abbey» forrige søndag. Andre juledag er serien tilbake med en julespesial og i februar starter opptakene av sesong fire.

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller