NRK Meny
Normal

Mange opprørte: – En uverdig prosess

Leder i AUF, Mani Hussaini, synes det er gledelig at Statsbygg anbefaler Utøykaia som mulig minnested, men sier prosessen har vært lang og uverdig.

Mani Hussaini

UVERDIG: AUF leder Mani Hussaini mener det er viktig å få på plass et minnesmerke raskt, for å hedre og minnes ofrene etter terrorangrepene 22. juli. Dette bildet er tatt i forbindelse med sommerleir på Utøya i 2015.

Foto: Helge Carlsen / NRK

I dag meldte NRK at Utøykaia blir anbefalt som minnested i en rapport Statsbygg skal legge frem torsdag denne uken.

Mani Hussaini sier han håper man etter denne rapporten kan sette strek, og at myndighetene fatter en beslutning raskt.

MS Thorbjørn og Utøya

FRAKTER: Båten MS Thorbjørn frakter folk mellom Utøykaia og Utøya.

Foto: Kristian Dugstad / NRK

–Det er rett og slett viktig at vi får på plass et minnesmerke, fordi det offisielle Norge må på en eller annen måte minnes og hedre ofrene etter det verste terrorangrepet som har rammet landet vårt i nyere tid, sier Hussaini og forteller at han mener det haster.

– Nå har det gått seks år snart, og det er fortsatt ingen minnesmerker verken i Oslo eller ved Utøya. Det vet jeg opprører mange overlevende og etterlatte, og det er på tide at vi setter punktum og kommer i gang.

Lang prosess

Det har vært en lang prosess for å komme til en avgjørelse om hvor minnesmerket skal plasseres. Men flere av naboene, som vil gå til rettssak for å få stanset minnestedet på Sørbråten, er heller ikke fornøyd med den nye plasseringen.

– Dette skal være et minnesmerke som hedrer og minnes deres kjære, og når debatten kommer på et så uverdig nivå at noen varsler en rettssak, som for så vidt er helt lov å gjøre, er det veldig tungt for mange.

Rose ved kaia der MS Thorbjørn går til Utøya, 1. april 2012

ROSE: En rose lagt ned ved Utøykaia i 2012.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Han sier videre at AUF ble rammet hardest av terrorangrepet, og at de har prøvd å holde hodet kaldt og hele tiden bidra konstruktivt i debatten.

– Vi har stilt vår eiendom til disposisjon for å løse en vanskelig floke, og det ser ut til at det vil være mulig å gjennomføre. Da håper jeg at alle kan senke skuldrene og sette strek for en uverdig prosess.

Hussaini forteller at da noen naboer følte at et minnesmerke på Sørbråten ikke var til å leve med, følte AUF at de måtte bidra med noe konstruktivt. De foreslo derfor sin egen kai.

Mange er mer positive til dette stedet enn Sørbråten, men det betyr ikke at det er dette stedet man ønsker

Maria Holtane-Berge

–Vil slite psykisk

Leder for Utstranda Vel, Maria Holtane-Berge, sa til NRK at for mange av naboene vil de kunne slite psykisk om minnesmerket blir lagt til Utøykaia.

Maria

VELFORENING: Leder i Utstranda Vel, Maria Holtane-Berge.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Det er det samme som skjedde forrige gang. Man tar en avgjørelse uten å ha lokaldemokratiet med seg og velger å bygge et minnesmerke et sted der folk som bor der kommer til å slite psykisk.

Hussaini sier derimot at han har inntrykk av at flertallet av naboene er fornøyde med å kunne benytte AUFs egen kai til minnesmerket.

– Jeg vet at gjennom denne prosessen som Statsbygg har stått bak, har man invitert veldig mange naboer til dialog, og veldig mange er positive til at man flytter minnestedet fra Sørbråten til AUFs egen kai, sier han.

– Mange er mer positive til dette stedet enn Sørbråten, men det betyr ikke at det er dette stedet man ønsker, sier Holtane-Berge.

Kulturstrøm

  • Rihanna og Mars rundet milliarden

    Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

    Bruno Mars
    Foto: Lucas Jackson / Reuters
  • Se: VG-lista topp 20

    Nordens største gratiskonsert, direkte fra Rådhusplassen i Oslo. Med artister som blant annet Allan Walker, Stargate, Jess Glynne, SJUR og Isac Elliot, Arif og Unge Ferrari, Julie Bergan, Ruben og Vidar Villa. Programleder Christine Dancke, Vegard Harm og Martin Holmen.