Hopp til innhold

Mange flere e-bøker på vei

Forlagene lover at 6000 norske bøker vil være tilgjengelige som e-bok i løpet av året.

Ebok på iPad

Iløpet av året skal 6000 nye og gamle norske bøker bli tilgjengelig som e-bok, ifølge forlagene.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Kristenn Einarsson

Kristenn Einarsson

Foto: Lise Åserud / Scanpix

– Det er viktig at vi får økt tilbud og økt etterspørsel, sier direktør i foreleggerforeningen Kristenn Einarsson.

Så langt har det vært få og dyre e-bøker. Nå skal 6000 nye og gamle norske bøker bli tilgjengelige i elektronisk versjon i løpet av året, lover forlagene.

1 av 4 vil lese e-bok

Norsk bokbransje har fått mye kritikk for at e-bokvalget er for lite, prisene for høye og de tekniske løsningene er for dårlige. Nå lover forlagene bedring. De forventer at 6000 e-bøker vil være tilgjengelige på norsk mot slutten av året mot 2000 i dag.

75% av nye bøker vil komme samtidig som papirbok og e-bok, ifølge Einarsson.

– Norske forleggere ønsker at alle titler skal være tilgjengelig i alle formater i alle kanaler. Nå gjør man de investeringene som er nødvendig for å få e-bøkene på plass. Vi er opptatt av at de som skal leve av innholdet fremover også skal være med å styre utviklingen, ikke de som prøver å få så billig innhold som mulig. Derfor har det tatt litt tid.

1 av 4 nordmenn ønsker å lese en eller flere e-bøker i løpet av året, viser en undersøkelse utført av Ipsos MMI på vegne av Foreleggerforeningen og Bokhandlerforeningen.

– Svært viktig med norske e–bøker

Knut Løyland ved Telemarksforskning har forsket på norsk bokbransje. Han mener forlagene må kjappe seg for å hindre at norske e-boklesere havner hos utenlandske nettbokhandlere.

– Det er svært viktig. Markedet for e-bøker øker stadig og tilbudet blir større, spesielt av engelskspråklig litteratur. Det etterspørres betydelig større andel fremmedspråklige enn norskspråklige e-bøker, derfor er det viktig at man tilbyr en større mengde norskspråklige e-bøker til en konkurransedyktig pris.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)