Mange flere e-bøker på vei

Forlagene lover at 6000 norske bøker vil være tilgjengelige som e-bok i løpet av året.

Ebok på iPad

Iløpet av året skal 6000 nye og gamle norske bøker bli tilgjengelig som e-bok, ifølge forlagene.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Kristenn Einarsson

Kristenn Einarsson

Foto: Lise Åserud / Scanpix

– Det er viktig at vi får økt tilbud og økt etterspørsel, sier direktør i foreleggerforeningen Kristenn Einarsson.

Så langt har det vært få og dyre e-bøker. Nå skal 6000 nye og gamle norske bøker bli tilgjengelige i elektronisk versjon i løpet av året, lover forlagene.

1 av 4 vil lese e-bok

Norsk bokbransje har fått mye kritikk for at e-bokvalget er for lite, prisene for høye og de tekniske løsningene er for dårlige. Nå lover forlagene bedring. De forventer at 6000 e-bøker vil være tilgjengelige på norsk mot slutten av året mot 2000 i dag.

75% av nye bøker vil komme samtidig som papirbok og e-bok, ifølge Einarsson.

– Norske forleggere ønsker at alle titler skal være tilgjengelig i alle formater i alle kanaler. Nå gjør man de investeringene som er nødvendig for å få e-bøkene på plass. Vi er opptatt av at de som skal leve av innholdet fremover også skal være med å styre utviklingen, ikke de som prøver å få så billig innhold som mulig. Derfor har det tatt litt tid.

1 av 4 nordmenn ønsker å lese en eller flere e-bøker i løpet av året, viser en undersøkelse utført av Ipsos MMI på vegne av Foreleggerforeningen og Bokhandlerforeningen.

– Svært viktig med norske e–bøker

Knut Løyland ved Telemarksforskning har forsket på norsk bokbransje. Han mener forlagene må kjappe seg for å hindre at norske e-boklesere havner hos utenlandske nettbokhandlere.

– Det er svært viktig. Markedet for e-bøker øker stadig og tilbudet blir større, spesielt av engelskspråklig litteratur. Det etterspørres betydelig større andel fremmedspråklige enn norskspråklige e-bøker, derfor er det viktig at man tilbyr en større mengde norskspråklige e-bøker til en konkurransedyktig pris.

Kulturstrøm

  • Medrivende islandsk drama

    Noomi Rapace spiller hovedrollen i den islandske filmen «Lamb», som har kinopremiere fredag. Birger Vestmo i Filmpolitiet har sett filmen og mener den har blitt et «mørkt, mystisk og medrivende drama som pirrer nysgjerrigheten». Terningkast 5.

    Spillefilmen Lamb, med Noomi Rapace i hovedrollen.
    Foto: Another World Entertainment