Hopp til innhold

Mange artister sliter med livet utenfor scenen

Tar et oppgjør med dette under By: Larm. – Det er fortsatt tabubelagt å snakke om hvordan man egentlig har det i musikkbransjen mener vokalist i «Virkelig» Tobias Aamodt.

Virkelig.

Tobias Aamodt skal man bandet "Virkelig" spille på by:Larm i år, han mener det er viktig at festivalen tar et oppgjør med hvordan musikere egentlig har det.

Foto: Kim Erlandsen

– Det er de der teite kjønnsrollene. I hvert fall som ung mannlig musiker. Man skal liksom ikke være sårbar, man skal være så tøff. Men har man en litt skjør psykisk helse, så er musikkbransjen et tøft sted å være.

Dette sier Tobias Aamodt, vokalist i bandet «Virkelig». Han skal spille på by:Larm, som i år skal sette søkelyset på personen bak musikken.

– Det vi ser er at organisasjonene til både artistene og managementene har begynt å sette dette på dagsorden og vi vil være et talerør for alle i bransjen, sier Linnea Svensson, leder for prosjektet «Musikken i samfunnet».

Linnea Svensson.

Linnea Svensson er leder for prosjektet "Musikken i samfunnet" på by:Larm som blant annet skal legge frem en britisk rapport som avdekker at de som jobber i musikkbransjen har tre ganger så høy sannsynlighet for å lide av depresjon og angst som resten av befolkningen.

Foto: Kaja Marie Andreassen

En kort vei fra berømmelse til hverdagsliv

Bandet «Virkelig» startet opp da medlemmene var relativt unge, og de opplevde raskt de store kontrastene ved det å være artist. Det ble nemlig en bratt kurve fra berømmelse til hverdagsliv da de 17 år gamle måtte hive seg på bussen til Bodø kun minutter etter konsertene de spilte var ferdig, for å sitte på skolebenken klokka ni neste dag.

– Når man er artist, er man mye i søkelyset og blir hyllet av publikum. Når man er på turné har man et apparat og mennesker rundt seg hele tiden. Da er det vanskelig å tenke på den dagen det ikke er lenger, og dette er det viktig at vi prater sammen om, sier Aamodt.

Noe «musikken i samfunnet» skal ta opp er viktigheten av å bli ivaretatt som artist. Aamodt følte på at apparatet rundt bandet var for dårlige til å ta vare på dem den første tiden de spilte, noe som gikk hardt utover selvfølelsen.

En jobb, og ikke en evig fest

– Vi hadde folk rundt oss som var flinke til å være der når det skjedde noe, og ikke så mye når det ikke gjorde det.

Det er ikke blitt sett på som et reelt problem at mennesker i musikkbransjen har hatt det vanskelig synes psykolog Peder Kjøs. Han er en av dem som skal sitte i panelet på by:Larm, og mener det må en holdningsendring til for å ivareta artistene i bransjen.

– Det har vært sett på som en den av «gamet» på en måte, dette med rusmisbruk og psykisk uhelse. Jeg tror det er viktig å ta dette på alvor som en jobb, og ikke som en evig fest, sier Kjøs.

Gjør alt for å opprettholde kicket

Ifølge Tobias Aamodt er det å stå på en scene er et ekstremt kick. Et kick mange artister ønsker å opprettholde alle dagene i året, og som dessverre altfor ofte erstattes med alkohol og andre rusmidler.

Ida Maria Børli Siversten håper at ved å dele sine erfaringer på by:Larm, så kan andre slippe å gjøre de samme feilene som hun gjorde.

– Artistlivet er ofte ganske ensomt og man savner et fellesskap. Jeg tror åpenhet kan bidra til at andre artister slipper å gå gjennom mange av utfordringene som jeg har møtt, sier Ida Maria.

For å ivareta både musikken og seg selv tror Tobias Aamodt det er viktig å skille mellom artistliv og det virkelige liv.

– Jeg prøver ikke å identifisere meg som Tobias fra «Virkelig», for at ikke opplevelsen av å bli en offentlig person skal spise deg opp. Det må være rom for bare Tobias også, ler han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.