Hopp til innhold

Månedens bok i november: Den motvillige fundamentalist

Hør diskusjonen på radio og les nettdebatten om Månedens bok her!

Den motvillige fundamentalist

Mohsin Hamids «Den motvillige fundamentalist».

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Hvorfor heter boken Den motvillige fundamentalist? Hvem er fundamentalisten? Kan man trekke paralleller mellom det som forfatter Mohsin Hamid beskriver i boken og terrorangrepet i Norge den 22. juli?

Disse og andre spørsmål ble diskutert i et nettmøte med NRKs bokanmelder Anne Cathrine Straume og andre lesere torsdag på NRK.no:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Møtte lesere i Drammen

I Kulturhuset oppsummerte også programleder Anne Bøhler boken sammen med fire lesere i Drammen bibliotek.

Månedens bok, november 2011

Her er de fire leserne som diskuterte Månedens bok i Kulturhuset: Lena Lybæk og Mohamed Abdishazan (t.v.), Gunhild Ramm Reistad (i midten) og Tor Gran (t.h.).

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Hør hele samtalen her:

Motvillig fundamentalist

Boken Den motvillige fundamentalist er skrevet av den pakistanske forfatteren Mohsin Hamid og ble gitt ut i 2007.

Den handler om Changez, en ung mann som kommer fra Pakistan til USA med stipend for å studere økonomi ved Princeton.

Changez får seg en amerikansk kjæreste ved navn Erica, og gjør stor suksess i arbeidslivet. Men så treffer de to flyene tvillingtårnene 11. september 2001, og livet hans blir brått et helt annet.

Jeg var på rommet mitt og pakket. Jeg slo på fjernsynet og så noe jeg først tok for å være en film. Men da jeg fortsatte å se på, gikk det opp for meg at det ikke var fiksjon, men nyheter. Jeg stirret mens først det ene – og deretter det andre – av Twin Towers i New Yorks World Trade Center raste sammen. Og så smilte jeg. Ja, enda så foraktelig det kan høres, var min første reaksjon å bli merkelig oppstemt.

Mohsin Hamid, «Den motvillige fundamentalist»

En ny bok hver måned

I høst startet NRK en egen lesesirkel hvis mål er å knytte lesere sammen i et nasjonalt nettverk.

Hver måned plukker vi ut én bok, som blir diskutert på Kulturhuset på NRK P2 og på NRK.no. Leserne av boken inviteres til å diskutere boken på NRKs litteratursider, og på NRKs Bokblogg.

I slutten av måneden reiser Kulturhuset i tillegg ut til et bibliotek og møter lesere der.

Månedens bok i desember

I desember setter vi en gang en ny lesesirkelrunde med en ny Månedens bok. Sammen skal vi lese Ragnar Hovlands Ei vinterreise fra 2001.

Følg med på NRK.no/litteratur og Bokbloggen i desember for mer om Månedens bok!

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober