Mamma Mia! (4)

Meryl Streep i "Mamma Mia!"
Foto: Photo Credit: Peter Mountain

Jeg tør påstå at ABBA aldri vil føles gammeldags. Musikken var for bra til det. Den gjør også musikalen til en morsom opplevelse, samme hvor mange klisjeer som puttes inn i historien.

Hva annet kunne vi egentlig forvente? Jeg er ikke engang sikker på om filmen kunne blitt stort bedre enn det den har blitt. ”Mamma Mia!” er langt i fra årets beste film, men den kjemper om å være årets søteste!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bryllup på gresk øy

Handlingen er lagt til en gresk øy, der Sophie (Amanda Seyfried) skal gifte seg. Hun har i all hemmelighet invitert tre av morens gamle flammer, som alle kan være Sophies far. Men hvem av dem er det, og hvordan vil Donna (Meryl Streep) reagere? Og hva vil skje etterpå? Og hvor mange ABBA-låter har man greid å få med?

Svaret på det siste spørsmålet er: mange! Nesten alle hitene er med på et eller annet vis, enten som sangnummer, som bakgrunnsmusikk eller forkledt som gresk folkemusikk og bryllupsmarsj. Men det er faktisk noen av ABBAs mindre kjente låter som gjør størst inntrykk i filmen.

Drømmende bakteppe

Historiens setting er uvant i starten. ABBA og gresk øy skurrer, muligens fordi jeg forbinder ABBA så sterkt med Sverige. Det hadde kanskje fungert bedre for meg om handlingen ble lagt til et skjærgårdsmiljø a la Saltkråkan.

Men den greske øya blir uansett et drømmende bakteppe for både sangen, dansen og romantikken. Det ser fantastisk vakkert ut i cinemascope, og jeg antar at den samlede greske turistnæringen gnir seg i hendene, for her lukter det gryn!

Mannfolka burde dubbes

Meryl Streep er en liten åpenbaring som musikal-stjerne, og gir verdighet til en film som lett kunne blitt parodisk. Jeg elsker Meryl Streep, fordi hun ligner mora mi, og er like gammel, altså 29. Amanda Seyfried (”Big Love”) er vanvittig søt i rollen som Sophie, og har også den beste sangstemmen.

Verre er det med Pierce Brosnan, Colin Firth og Stellan Skarsgård. Visst er de fremdeles kjekke menn, men de kan ikke synge! Å høre dem radbrekke flere av ABBAs beste låter er vondt. Her burde man gjort som i gamle dager, å få noen som kan synge til å dubbe dem!

Vil vinne deg over

Jeg liker ”Mamma Mia!”, selv om noen sangstemmer ikke holder, og selv om regissør Phyllida Lloyd har valgt litt for tradisjonelle løsninger. Hun kunne godt ha lekt litt mer med formen.

Men jeg ble i skikkelig godt humør, takket være ABBAs elegante, tidløse pop, og filmens smittende sang- og livsglede. Det nytter ikke å stritte i mot, ”Mamma Mia!” vil vinne deg over enten du vil eller ikke!

Kulturstrøm

 • Dyvik Husby begraves 9. desember

  Hans-Erik Dyvik Husby begraves i Lillestrøm kirke på torsdag i neste uke. Husby døde 19. november, 49 år gammel.

  Seremonien foregår i Lillestrøm kirke 9. desember fra klokken 12, skriver Jølstad begravelsesbyrå i en pressemelding.

 • Vil ikke begrense NRK digitalt

  NRKs digitale tilbud påvirker ikke konkurransen til andre medier negativt, mener Medietilsynet, som ikke anbefaler digitale begrensninger for rikskringkasteren.

  Det kommer fram i Medietilsynets utredning om NRK, som de mandag overleverte til Kulturdepartementet.

  – Vår utredning viser også at NRKs digitale tilbud i nyhets- og aktualitetsmarkedet per i dag ikke påvirker konkurransen eller publikumstilbudet negativt, og da ser vi heller ingen grunn til å pålegge NRK digitale begrensninger, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

  Rapporten konkluderer med at konkurransepresset fra NRK overfor nasjonale medier har økt noe siden forrige analyse i 2018, og at NRK nå har byttet plass med Dagbladet som VGs nærmeste konkurrent.

  (NTB)