NRK Meny
Normal

Malteserfalken

I P1-krimmen på NRK P1 lørdag kan du høre femte og siste episode av "Malteserfalken" av Dashiell Hammett. Privatdetektiven Sam Spade er smart og skruppelløs, men sier ikke nei til en vakker og fortvilet ung kvinne – så lenge hun kan betale for seg.

Kai Remlov og Laila Goody
Foto: NRK

Trailer: Malteserfalken 2.Del

Av Nils Nordberg

Men denne gangen skjer det to mord. Det ene offeret er Spades partner. Og politiets hovedmistenkte er Spade selv.

”Malteserfalken” er en historie om høyt spill og nådeløs jakt på lykke, om grådighet og besettelse og hva det gjør med med mennesker. Dashiell Hammett brukte sin egen erfaring som agent i Pinkertons detektivbyrå til å tegne et overbevisende bilde av en verden med mange skurker og få helter.

”Malteserfalken” troner øverst på de fleste lister over tidenes beste krim. Filmversjonen er blitt en klassiker. Og her er historien også som hardtslående radioteater.

Kai Remlov og Laila Goody

Da Rivertonklubben for noen år siden kåret tidenes hundre beste kriminalromaner, kom ”Malteserfalken” av Dashiell Hammett på førsteplass. Slett ikke uventet; den står øverst på de fleste slike lister. Mange regner den med blant det 20. århundres viktigste amerikanske romaner.

Den har i hvert fall en helt sentral plass i kriminallitteraturen. Forfatteren, hvis fulle navn var Samuel Dashiell Hammett (1894–1961), var den første store ”hardkokte” krimforfatter, med sin sagaaktige, ”inn-til-beinet” stil og illusjonsløse blikk på verden. ”Han tok mordet ut av den venetianske vasen og slengte det ut i smuget,” fastslo Raymond Chandler, som regnet seg som hans elev. Og en forfatter som Hemingway lærte nok like mye av Hammett som omvendt.

Hammett hadde bedre forutsetninger for å skrive krim enn de fleste av sine kollegaer – han var i flere år agent i det berømte Pinkertons private etterforskningsbyrå. Så fikk han tuberkulose og begynte å skrive. Han regnet ikke med å leve lenge, og det var nok én grunn til at forfatterkarrieren ble kort, den varte bare litt over ti år. Men han rakk å skrive et par snes noveller og fem romaner. Hovedpersonen i to av romanene og de fleste novellene kalles bare ”The Continental Op” – agenten fra Continental detektvbyrå – en fet, hardhudet, middelaldrende mann i slekt med de karene han hadde møtt hos Pinkerton. Den frittstående romanen ”Glassnøkkelen” regnes av mange som et enda større verk enn ”Malteserfalken”. I sin siste roman, ”Den tynne mann”, skapte Hammett det whiskytørste detektivparet Nick og Nora Charles, som gikk igjen i en lang serie filmer og hørespill. Sam Spade ble også radiodetektiv. Og The Continental Op gjenoppstod i eteren som ”The Fat Man”. Her har vi antagelig en annen grunn til at Hammett sluttet å skrive; bøkene og hovedpersonene hans ble rene gullgruver som han kunne fortsette øse av i årene etter.

Helt til begynnelsen av 1950-tallet. Da startet heksejakten på kommunister i USA, og den radikale Hammett havnet i fengsel (han nektet å oppgi navn på bidragsytere til et fond) og mistet alle sine inntekter. De siste ti siste årene overlevde han ved venners hjelp.

”Malteserfalken” utkom i 1929. Samuel (antagelig er det ingen tilfeldighet at han er kalt opp etter forfatteren?) Spade er yngre, mer sjarmerende og åleglatt enn agenten fra Continental, men kan være like illusjonsløs og beintøff. I motsetning til de fleste detektiver i kriminallitteraturen har han ikke noe å ønske om å forandre verden; det eneste som teller er at han er detektiv og derfor følger et visst sett spilleregler. Romanen ble filmet tre ganger på ti år, men det er den siste som teller: John Hustons versjon fra 1941, med Humphrey Bogart som Spade (men ikke særlig lik bokens Spade, som er høy, blond og kraftig og en god del yngre).

Bogart spilte dessuten Spade i to radioversjoner av ”Malteserfalken”. Den er nemlig også som skapt for hørespill. Historien fortelles gjennom scener og dialoger, og med bare et par-tre unntak er hver eneste replikk i vår versjon tatt fra boken.

Sam Spade - Kai Remlov
Brigid O'Shaugnessy - Laila Goody
Effie Perrine - Kristin Skogheim
Miles Archer - Anders Mordal
Joel Cairo - Morten Røhrt
Overkonstabel Tom Polhaus - Trond Brænne
Betjent Dundy - Sverre Bentzen
Iva Archer - Petronella Barker
Konstabel Shilling - John Nyutstumo
Freed, hotelldetektiv - Jørgen Langhelle

Les også ”The Stuff That Dreams Are Made Of . . . ”

Og Privatdetektiv Sam Spade – en kort biografi

Mer om forfatteren Dashiell Hammett:

Dashiell Hammett: Wikipedia (no)

Dashiell Hammett: januarymagazine.com

Dashiell Hammett: thrillingdetective.com

Dashiell Hammett: Wikipedia (eng)

Av Nils Nordberg

Flere kulturnyheter