Slik feirer de på maltesisk vis

25. august samles unge fra hele Malta for å bestige en lang tømmerstokk. De fleste feiler spektakulært.

25. august hvert år samles menn, kvinner og barn i alle aldre og fysiske form i den maltesiske byen St. Julian for å forsøke å bestige en lang trestokk. For å gjøre ting litt mer interessant er trestokken også innsmurt med fett.

Trestokken er rundt 20 meter lang og peker ut over Spinolabukta, og tre flagg på toppen representerer premier de dyktigste klatrerne får. Hvert år feiler de aller fleste på spektakulært vis, og i år var intet unntak.

Konkurransen «Il Gostra» har et noe uklart opphav, men den har pågått flere steder i Middelhavet i mange hundre år, og historikere tror arrangementet stammer fra Sicilia. På Malta har de tre flaggene fått en symbolsk mening, og konkurransen avholder til ære for St. Julian, som byen er oppkalt etter.

Kulturstrøm

  • Slutt for Senkveld på TV 2

    Etter 20 år er det slutt. Aller siste Senkveld sendes på TV 2 den 21. mai. Programmet ble fra 2003 og til 2018 ledet av Harald Rønneberg og Thomas Numme. TV 2s programredaktør Kathrine Haldorsen sier til NTB at kanalen nå skal fornye seg.

  • «Nomadland» håvet inn Baftaer

    «Nomadland» ble den store vinneren under søndagens britiske Bafta-utdeling med seier i fire forskjellige kategorier – blant dem beste film og beste regi. Filmen handler om en kvinne som etter ektemannens død bestemmer seg for å forlate hjembyen i Nevada til fordel for et liv som nomade. Hovedrollen spilles av Frances McDormand. (NTB)

    Frances McDormand i «Nomadland».
    Foto: Searchlight Pictures. © 2020 20th Century Studios All Rights Reserved / Searchlight Pictures