Hopp til innhold

Slik feirer de på maltesisk vis

25. august samles unge fra hele Malta for å bestige en lang tømmerstokk. De fleste feiler spektakulært.

25. august hvert år samles menn, kvinner og barn i alle aldre og fysiske form i den maltesiske byen St. Julian for å forsøke å bestige en lang trestokk. For å gjøre ting litt mer interessant er trestokken også innsmurt med fett.

Trestokken er rundt 20 meter lang og peker ut over Spinolabukta, og tre flagg på toppen representerer premier de dyktigste klatrerne får. Hvert år feiler de aller fleste på spektakulært vis, og i år var intet unntak.

Konkurransen «Il Gostra» har et noe uklart opphav, men den har pågått flere steder i Middelhavet i mange hundre år, og historikere tror arrangementet stammer fra Sicilia. På Malta har de tre flaggene fått en symbolsk mening, og konkurransen avholder til ære for St. Julian, som byen er oppkalt etter.

Kulturstrøm

 • Kirken: En grusom hendelse midt i Pride-feiringen

  Kirken slår ring om Pride-feiringen, kjærlighet og mangfold etter masseskytingen i Oslo sentrum.

  – Vi våkner til skrekk-meldingen om skudd, drepte og sårede på London pub. Dette burde vært utenkelig. Det er det ikke, skriver kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på Facebook.

  Raaum beskriver angrepet som en sterk kontrast til feiringen av kjærlighet og mangfold, som hun deltok i fredag.

  Preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit skriver at han tenker og ber for alle som er rammet.

  – Grusomme hendelser med skyting, drap og alvorlige skader i Oslo sentrum i natt, midt i Pride-feiringen der mange er ute for å feire livet og kjærligheten, skriver han.

  (NTB)

 • Bent Høie: – Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte

  – I dag kan ikke paraden gjennomføres for å feire og kjempe. Det er ikke trygt i følge politiet. Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte og for å vise at kjærligheten alltid vil vinne, skriver Bent Høie på Facebook.

 • Ny mentor i «The Voice»

  Artisten Jarle Bernhoft tar over som mentor i den kommende sesongen av «The Voice», melder TV2.

  Mandag denne uken ble det kjent at den folkekjære artisten og mentoren Matoma, er ferdig i The Voice.

  Hans arvtager Jarle Bernhoft sier han gleder seg til den nye jobben. – Jeg klarer nok ikke å fylle tårekvoten hans, men jeg må finne mine egne sko, sier Bernhoft.

Flere kulturnyheter