Slik feirer de på maltesisk vis

25. august samles unge fra hele Malta for å bestige en lang tømmerstokk. De fleste feiler spektakulært.

25. august hvert år samles menn, kvinner og barn i alle aldre og fysiske form i den maltesiske byen St. Julian for å forsøke å bestige en lang trestokk. For å gjøre ting litt mer interessant er trestokken også innsmurt med fett.

Trestokken er rundt 20 meter lang og peker ut over Spinolabukta, og tre flagg på toppen representerer premier de dyktigste klatrerne får. Hvert år feiler de aller fleste på spektakulært vis, og i år var intet unntak.

Konkurransen «Il Gostra» har et noe uklart opphav, men den har pågått flere steder i Middelhavet i mange hundre år, og historikere tror arrangementet stammer fra Sicilia. På Malta har de tre flaggene fått en symbolsk mening, og konkurransen avholder til ære for St. Julian, som byen er oppkalt etter.

Kulturstrøm

 • Nedbemanning i Nationen

  Under et allmøte i Nationen onsdag ble de ansatte informert om at avisen må kutte kostnader og at det går mot nedbemanning ved sluttpakker. Det bekrefter sjefredaktør Irene Halvorsen til Medier24.

 • Idris Elba klar for Jay Zs western

  Rollelisten til «The Harder They Fall» som skal sendes på Netflix har kun svarte skuespillere, blant dem Idris Elba (bildet) og Jonathan Majors. Regissør Jeymes Samuel skal skrive musikken til cowboyfilmen sammen med Jay Z – slik de gjorde til Baz Luhrmanns «The Great Gatsby». (NTB)

  Idris Elba i saueskinnsjakke
  Foto: Arthur Mola / AP/NTB
 • Nye miljøkrav for verdensarvfjordar

  Neste år blir det innført strengare miljøkrav til verdsarvfjordane, då kjem fleire cruiseskip til å segle forbi. Frå 2026 blir det krav um nullutslepp i verdsarvfjordane Geiranger, Nærøyfjorden og Flåm.