Hopp til innhold

Malerinden Nørregaard

Asta Nørregaard var den første kvinnen i Norge som fikk i oppdrag å male en altertavle i en ny norsk kirke. En seier for kvinners posisjon i kunstlivet. Likevel ble hun mest kjent som portrettmaler - for dem som overhodet har hørt om henne.

Asta Nørregaard: Barneportrett (utsnitt).

Asta Nørregaard: Barneportrett (utsnitt).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Biografisk maleri

Asta Nørregaard: I atelieret, 1883.

Asta Nørregaard: I atelieret, 1883.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

"I atelieret" ( 1889) er kanskje det viktigste bilde Asta Nørregaard (1843 - 1933) malte i den forstand at det - ifølge hennes biograf Anne Wickstrøm - forteller om alt det hun sto for som kunstner. Her ser vi Asta i sitt atelier i Paris, en alvorlig, vever kvinneskikkelse med stor palett og lang kjole. Vi ser hennes maleremedier, og i bildet viser hun også alt hun har lært. Hun arbeider på et alterbilde for Gjøvik kirke. Rett over ser vi en kopi av Tizian, Maria med barn og St. Katarina. Det skal fortelle noe om den tradisjonen hun skriver seg selv inn i, renessansen. En stol med draperi viser at hun til vanlig er portrettmaler. Malerkassen er nøyaktig malt slik hun lærte i München. Utsikten fra vinduet er nærmest impresjonistisk, altså det hun hadde fra Paris. Alt dette er viktig å stoppe opp ved.

Altertavlen viktig

Asta Nørregaard var nemlig den første kvinne i Norge som fikk som oppdrag å lage en altertavle i en ny, norsk kirke. Oppdraget fikk hun av Martin Hoff som hadde arvet masse penger fra sin svigerfar. Og det var nok konen, den egentlige arving, som insisterte på at Asta Nørregaard skulle ha oppdraget. Et viktig skritt i kvinnelige maleres kamp. Men da menigheten så bildet, ble de sjokkert over å se en at Jesus hadde samme størrelse som de andre skikkelsene i bildet. Han var på høyde med oss! Og den rødhårede Maria Magdalena hadde etter deres mening altfor mye naken hud. Resultatet var at Nørregaard måte forstørre Jesus ved å plassere ham lenger foran i bildet. Men Maria Magdalena-skikkelsen forble uforandret.

Asta Nørregaard: Julenattsmesse i et fransk nonnekloster, 1889.

Asta Nørregaard: Julenattsmesse i et fransk nonnekloster, 1889.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Over til portretter

All motstanden bragte Asta Nørregaard på sammenbruddets rand. Innskrenkning av malerisk frihet var et sjokk. Da hun heller ikke fikk noen pris for sitt bilde "Julenattsmesse i et fransk nonnekloster" på Salongen i Paris i 1889, vendte hun seg mot portrettmaleriet. Og her ble hun eminent. På denne utstillingen på Blaafarveværket henger stjerneeksempler på hennes portrettkunst. Og noen flotte landskapsbilder.

Asta Nørregaard: Landskap, Gålåvannet. 1900.

Asta Nørregaard: Landskap, Gålåvannet. 1900.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Se flere bilder i galleriet oppe til høyre i denne artikkelen. Utstillingen på Blaafarveværket er åpen til og med 23. september.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.