Verdig avslutning for Lise Fjeldstad

Lise Fjeldstad er infam i sin avskjedsrolle ved Nationaltheatret.

Lise Fjeldstad og Nils Jørgen Kaalstad i «Måken»
Foto: Gisle Bjørneby

Etter 34 år og over 50 roller ved Nationaltheatret i Oslo takker Lise Fjeldstad for seg i rollen som Arkadina i Anton Tsjekhovs Måken. Til tider gnistrer det av den kommende pensjonisten – hun er skrekkelig og sår på en gang.

Det er med andre ord en verdig avslutning for en betydningsfull norsk skuespiller. Men Lise Fjeldstad er ikke alene om å dra lasset i denne forestillingen. Sofia Jupithers gode regivalg gjør dette til en forestilling med riktige tempovekslinger, rom for ro og til tider meget gode skuespillerprestasjoner.

Jakten på lykken

Måken er et stykke om alles jakt på lykken. Skuespilleren Arkadina reiser tilbake til sitt landlige hjemsted på sommerferie. På landet bor sønnen og broren hennes sammen med gårdsbestyreren og hans familie.

Mens moren er hjemme, skal sønnen Konstantin sette opp sitt første teaterstykke på en enkel scene i hagen – en premiere som går fryktelig galt, Arkadina ødelegger hele oppsetningen.

Denne forestillingen blir likevel avgjørende for flere av de ti personene som er til stede i hagen. Mennesker møtes, utnytter hverandre, svikter hverandre og elsker hverandre – men ingen får den lykken de søker, alle søker den et annet sted enn der den er å finne.

«Måken»

Nils Jørgen Kaalstad spiller Konstantin som setter opp et teaterstykke i hagen. Her med Mariann Hole.

Foto: Gisle Bjørneby

For noen blir det fatalt. For andre blir det et liv i sjalusi, egenrådighet, bitterhet og frykt for ensomhet. Uten hos en. Gamle Sorin, Arkadinas bror, som gestaltes herlig av Espen Skjønberg fra første scene. Han har innfunnet seg med sin skjebne og evner å se tingene i et litt annet perspektiv enn de andre karakterene.

Teaterlivet

Scenerommet gir to opplevelser på en gang. Den ene er selve scenen, den andre at alt teknisk utstyr som lyskastere og lignende er fullt synlig over og ved siden av scenerommet. Det skaper vissheten om at vi hele tiden befinner oss i et teater – og teateret og teaterkunsten er sentrale tema i Måken.

I tillegg forteller scenen noe om at alt er synlig, åpent, utilslørt, slik karakterene er på innsiden av rikdom, berømmelse og karriere. Når stoler og bord på scenen skal flyttes på, går scenelyset av og scenearbeiderne kommer ut og ommøblerer sammen med skuespillerne til musikk fra Puccinis La Bohème. Det føles naturlig i forhold til teatertematikken.

Bjørn Floberg, Ole Johan Skjelbred, Liv Bernhoft Osa i «Måken».

Bjørn Floberg, Ole Johan Skjelbred, Liv Bernhoft Osa spiller også i Nationaltheatrets oppsetning av «Måken».

Foto: Gisle Bjørneby

Dynamikk

Erling Birkelands scenografi er enkel og velvalgt. I første akt er vi i hagen, og en vegg av grantrær utgjør bakgrunnen av scenebildet. Foran er en enkel scene, noen stoler, et bord, en benk. I neste akt er granveggen erstattet av en tapetsert stuevegg. Både scenebilde og regi domineres av valg der kun det viktigste er med.

Sofia Jupithers veksling mellom scener med tempo og scener med ro skaper god dynamikk i stykket. Det er lite dødtid, for hele tiden oppstår nye møter uten at det virker hektisk. I tillegg har hun latt karakterene få rom rundt seg og tid til å være stille, og hun har et godt blikk for detaljer. Det er ikke nødvendigvis replikkene som sier mest om karakterene i dette stykket – og det har regissøren æren for.

Verdig avslutning

Tilbake til Lise Fjeldstad. I Måken er hun en aldrende skuespillerinne som ikke ønsker å innse at tiden og årene går. Hun er innerst inne usikker på seg selv og verden rundt seg, og dette får konsekvenser for hvordan hun oppfører seg overfor dem hun er glad i. Men det skal ikke synes.

Måten Lise Fjeldstad er infam og skrekkelig og samtidig sår og var på, viser hvilket spekter hun behersker som skuespiller. Medspillere som Nils Jørgen Kaalstad, Espen Skjønberg og Kai Remlov løfter frem det intenst allmennmenneskelige i dette stykket: Jakten på lykken. Måken er blitt en avslutning som er Lise Fjeldstad verdig.

Lise Fjeldstad i «Måken»

Lise Fjeldstad takker av etter 34 år og 50 roller på Nationaltheatret.

Foto: Gisle Bjørneby

Kulturstrøm

 • Medrivende islandsk drama

  Noomi Rapace spiller hovedrollen i den islandske filmen «Lamb», som har kinopremiere fredag. Birger Vestmo i Filmpolitiet har sett filmen og mener den har blitt et «mørkt, mystisk og medrivende drama som pirrer nysgjerrigheten». Terningkast 5.

  Spillefilmen Lamb, med Noomi Rapace i hovedrollen.
  Foto: Another World Entertainment
 • 65 millioner kroner til stimulering av filmproduksjon

  – Filmbransjen er hardt rammet av pandemien, og disse stimuleringsmidlene er derfor sårt tiltrengt. Vi ønsker en filmbransje som har kapasitet til å produsere norske kvalitetsfilmer og det bidrar vi nå til, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Det er Norsk filminstitutt skal forvalte stimuleringsmidlene til filmproduksjon, melder Regjeringen.