Maja Lunde: – Kan være ganske fint om noen gråter av boken min

FRANKFURT/OSLO (NRK): Ett av Maja Lundes sterkeste barndomsminner er da faren gråt da han leste Brødrene Løvehjerte for henne. Nå blir Lunde fortalt at forleggere over hele Europa gråter av den nye boken hennes.

Maja Lunde

Maja Lunde Har skrevet julebok i år.

Foto: Arne Dedert / AFP

– Det er veldig mange autografjegere her, og de kaster seg over deg, hver gang de ser deg, ler Maja Lunde mens hun vinker farvel til to tyskere.

Bokmessa i Frankfurt er verdens største, og i år er Maja Lunde, kjent som forfatteren av bestselgeren «Bienes historie», på plass for å selge sin nyeste bok – en julebok som heter «Snøsøsteren». Boken har fått terningkast seks i VG.

– Ifølge agenten min er det en ekstremt stor entuisasme der ute. Det gråtes over en lav sko i forlagshus nedover i Europa, forteller Lunde og trekker fram et minne fra hun var liten:

– Et av mine sterkeste barndomsminner er da faren min leste «Brødrene Løvehjerte» for meg og begynte å gråte på slutten. Og det kan vel hende at noen kanskje vil ha den samme opplevelsen. Men jeg tror samtidig det kan være ganske fint.

Redd det ikke skal bli jul

– I julen er vi alle barn, så jeg har skrevet den like mye for meg selv som for barna mine, sier Lunde.

Boken "Snøsøsteren" er illustrert av Lisa Aisato

Boken «Snøsøsteren» er illustrert av Lisa Aisato.

Handlingen i «Snøsøsteren» starter rett før julaften, som også er dagen Julian har bursdag. Vanligvis er det årets beste dag. Men noe er annerledes dette året. Julian og familien bærer på en stor sorg etter at storesøsteren Juni døde, og Julian tenker at jula rett og slett er avlyst.

– Men så møter han en livsglad juleelsker som er en slags blanding av Anne fra Bjørkly og Pippi Langstrømpe og øyner håp om en god jul likevel, forteller Lunde.

Store planer

NRK er allerede i gang med å lage radioteater av «Snøsøsteren» som skal sendes på slutten av året. Boken er forhåndssolgt til åtte land allerede. Og filmselskapene har forlengst begynt å banke på døra.

– Det er flere som snuser på film- og tv-rettigheter, men jeg har ikke solgt dem ennå, røper Lunde.

Maja Lunde på bokmessen i Frankfurt

God stemning: Forlegger Erling Kagge og kulturminister Trine Skei Grande var også tilstede på bokmessen i Frankfurt.

Foto: Agnes Moxnes / NRK

Men på tross av den store interessen, sier forlegger Erling Kagge at det er mye som må klaffe for at Lunde skal få nok en internasjonal bestselger. Det er derfor de er på plass i Frankfurt.

Les også:

Livet etter suksessen

Maja Lunde gjorde braksuksess med «Bienes historie» (2015), som nå er solgt for utgivelse på 33 språk, med et samlet opplag på én million bøker.

– Når jeg er ute og reiser, så føles det ganske ellevilt. Samtidig, når jeg drar hjem, så er jeg veldig opptatt av at livet mitt skal være som det alltid har vært.

Kulturstrøm

 • Alicia Keys blir årets Grammys-vert

  Den amerikanske soulartisten skal lose publikum og artister gjennom den 61. utdelingen av den prestisjefylte amerikanske Grammy-prisen. Hos musikkmagasinet NME kan man se video der Keys får telefonen om at hun er valgt til å lede seremonien i Los Angeles 10. februar. Keys har selv 15 Grammy-priser på peishylla hjemme.

  Laster Twitter-innhold
 • Drapet som endret verden

  Mordet på Rosa Luxemburg la veien åpen for både Hitler og Stalin, hevder Mímir Kristjánsson og Ellen Engelstad. De har sammen skrevet en ny biografi om den polsk-tyske revolusjonære politikeren. Det er i dag 100 år siden Luxemburg ble drept av høyreorienterte paramilitære. Hør forfatterne snakke om Rosa Luxemburgs historiske og aktuelle betydning i Studio 2.

  Forfatterne Mímir Kristjánsson (t.v.) og Ellen Engelstad
 • Tar Totos Africa til Afrika

  Totos 80-talls hit Africa gjaller nå utover den namibiske ørkenen, forteller BBC. Kunstneren Max Siedentopf har satt opp 6 høyttalere på pidestaller knyttet til en Mp3-spiller med kun denne ene sangen på, som går i loop. Spilleren er solcelledrevet, så den kan holde på til evig tid. Den namibiske kunstneren ville hylle den amerikanske monsterhit'en ved å bringe Africa til Afrika.

  Kunstverket Toto forever av Max Siedentopf i den namibiske ørkenen
  Foto: Max Siedentopf