Maikake med jordbærkrem og krokan

Vi feirer 17. mai med en deilig og innholdsrik maikake med jordbærkrem og krokan.

Kake
Foto: NRK

Maikake med jordbærkrem og krokan

1 sukkerbrød, 24 cm
2 dl rørte jordbær eller syltetøy
1 porsj. jordbærkrem
6 dl fløte
100 g krokan
friske jordbær til pynt
ev. litt fruktsaft til dynking

Fremgangsmåte:
Del sukkerbrødet i tre lag. Kle springfomen( ikke bunnen) du brukte til å lage sukkerbrødet med bakepapir. Legg den nederste sukkerbrødlaget på et fat og sett formen over. Smør på halvparten av de rørte jordbærene og fyll på med jordbærkrem. Legg på neste lag med sukkerbrød og klem den forsiktig ned slik at kaken blir rett. La kaken stå i kjøleskapet til jordbærkremen har stivnet.
(P.S. Dette kan du gjøre dagen i forveien om du vil. Dekk til kaken slik at den ikke trekker til seg smak fra andre matvarer.
Pakk også det siste laget med sukkerbrød godt inn slik at det ikke blir tørt. Legg det gjerne i fryseren.)
Stivpisk 3 dl fløte og vend inn krokanen. Smør resten av jordbærene på kaken og bre over krokankremen.
Legg på det siste laget med sukkerbrød. La kaken få stå å sette seg litt før du tar av formen. Stivpisk resten av fløten og kle kaken med et tynt lag krem. Fyll resten av kremen i en sprøytepose og pynt kaken etter eget ønske.

Tips:
Krokan kan erstattes med hakket Daim eller finhakket mørk sjokolade.


Sukkerbrød, 24 cm:
4 egg
160 g sukker
90 g hvetemel
100 g potetmel
1 1/2 ts bakepulver

Pisk stiv eggedosis av egg og sukker.
Sikt sammen hvetemel, potetmel og bakepulver.
Vend det tørre inn i eggedosisen og hell røren i en godt smurt springform. Stek sukkerbrødet ved 150 grader i ca. 45 minutter.

Jordbærkrem:
300 g frosne jordbær
5 ss sukker
3 gelatinplater
3 dl fløte

Tin bærene og kjør dem sammen med sukkeret i en hurtigmikser.
Gni jordbærpureen igjennom en sil hvis du vil fjerne frøene.
Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 6 minutter. Varm opp en liten mengde jordbærpure i en liten kasserolle. Klem vannet godt ut av geltinplatene og løs dem opp i den varme jordbærpureen. Trekk kaserollen vekk fra varmen og rør inn resten av jordbærpureen.
Hell alt over i en bolle. Pisk fløten til krem og vend den, litt etter litt, inn i jordbærpureen.
Obs: Jorbærpureen må ikke være varm når du tilsetter kremen.
Da smelter krem og mister masse volum, og resultatet blir en veldig tung jordbærkrem.

Krokan:
2 dl sukker
1 dl mandler

Hakk mandlenen. Smelt sukkeret til karamell i en panne eller liten kjele. Tilsett mandlene og rør godt rundt. Hell krokanen ut på et bakepair eller bakeduk, og avkjøl i romtemperatur. Knekk opp krokanen og knus den i en morter eller raskt i en hurtigmikser.

Tips til pynting av bløtkaker / marsipankaker
Legg sukkerbrødet litt i fryseren før du skal dele det, da er det enklere å få jevne lag. Fruktsaft/jus egner seg godt til dynking. Smaker som appelsin, mango og ananas passer til det meste.
Ikke dynk marsipankaker for mye, da kan kaken synke sammen når du legger på marsipanen. Bruk mel, og ikke melis, når du kjevler ut marsipanen. Det gjør at den ikke blir så klissete å jobbe med. Pass på at kaken hele tiden er jevn og rett.


Tips til glasering av sjokoladekaker:
Lager du f.eks en moussekake som kan fryses må du helle over en ev.glasur mens kaken er frossen. La kaken stå på en liten kakering el.l. når du glasere den slik at alt det overflødige renner av. Bruk en stor stekespade(palett) eller baksiden av en brødkniv og dra forsiktig over overflaten slik at den blir helt jevn og glatt. Løft kaken raskt over på fatet den skal stå på og la den tine i kjøleskapet.
En enkel sjokoladeglasur lager du av 2 dl fløte og 200 g sjokolade.
Finhakk sjokoladen og ha den i en liten bolle. Kok opp fløten og hell den varm over sjokoladen. Rør med en slikkepot slik at du ikke får luftbobler i glasuren. Glasuren må brukes før den blir kald og altfor tykk. Blir den for kald kan du varme den forsiktig over vannbad.

Bær og frukt :
Bær eller frukt som skal brukes til pynt bør være av topp kvalitet.
Pensle oppskåret frukt med et tynt lag gele. Det hindre frukten ifra å tørke inn i kantene. Bruk f.eks. eplegele som du smelter og pensler på frukten eller bærene. Lag kaken dagen føre slik at den får satt seg. Dekk hele kaken med et tynt lag krem og la den stå natten over. Legg på marsipanlokk eller pynt med krem og frukt et par timer før servering. Krem som skal sprøytes bør være stiv pisket.
Bruk en engangs plastsprøtepose og velg riktig spiss (tyll).

Kremsprøyte:
Brett ned kantene på sprøyteposen når du fyller den. Slå kantene opp, glatt den til og snurr toppen rundt slik at det ikke blir lekkasje fra toppen. Hold toppen av posen mellom peke-og tommelfinger, mens du presser på posen med de andre fingrene på samme hånd. Før posen ved å holde på spissen med den andre hånden. Pass på at det ikke er luft i posen. Press ned mot spissen, akkurat som på en tannpastatube.

Skrift
Til skrift bruker du tykk melisglasur eller smeltet sjokolade. Lag kremmerhus av matpapir eller bakepapir. Klipp hull etter ønske, begynn med et litet ett og prøv deg frem. Hold alltid kremmerhuset minst en cm. over den flaten du skal dekorere. Arbeid raskt. Ikke la kremmerhuset ligge med glasuren i, da tettes spissen.Forslag til pynt:
-Marsipanroser, blomster og blader

-Appelsinskall i tynne strimler. Kok dem møre i sukkerlake.

-Kremtopp med f.eks et halvt jordbær eller halve valnøtter.

-Hjemmelaget sjokoladespon eller annen sjokoladepynt

-Kandiserte eller sukkrede fioler

-Spiselige blomster

-Friske blader av sitronmalisse eller mynte

-Grovhakkede pistasier

-Kokosmasse

-krokan

-Kakao og melisdryss, bruk gjerne sjablonger

Kokke Lise lager maikake 1

Kokke Lise lager maikake 2

Kulturstrøm

  • Ny teatersjef på Rosendal

    Briten Alexander Roberts (33) blir ny teatersjef på Rosendal Teater (tidligere Avant Garden). Roberts har bygget opp Reykjavik Dance Festival og er nå klar for Trondheim.

  • Tre CNN-journalister løslatt

    I USA er tre journalister løslatt etter å ha blitt pågrepet under en live-sending, mens de rapporterte opptøyene i Minneapolis. Det melder CNN. Myndighetene i delstaten sier de beklager.