NRK Meny
Normal

Inn i eliten

Mahala Rai Bandas nye cd bekrefter deres plass i eliten blant romaband i dag. Den bør også gjøre dem verdensberømte.

Mahal Rai Banda: Ghetto Blasters

Velkommen til Romania og to landsbyer jeg ikke aner om jeg uttaler riktig. Det er nemlig slik at den beste og mest berømte romamusikken fra Romania kan deles opp mellom to forskjellige landsbyer.

Geografitime

Fra Clejani, i det sørvestlige hjørne av landet, kommer de store fiolinistene, cimbalomspillerne og trekkspillerne, og ikke minst det første store gjennombruddet for Balkanmusikken på 1990-tallet, fabelaktige Taraf de Haïdouks.

I nordøst, i Zeke Prajini, spiller de blåseinstrumenter, og berømmelsen til Fanfare Ciocarlia er verdensomspennende. Mahala Rai Banda er satt sammen av musikere fra begge disse byene, og blir ikke dette deres store gjennombrudd, er det noe riv ruskende galt et sted.

Supergruppe

Det var filolinisten Aurel Ionita som opprinnelig samlet denne supergruppen av musikere fra de to landsbyer. Dette skjedde naturligvis i Bukarest, og navnet hentet han fra slumbyene som omkranser storbyene, og som huser romafolket over hele Romania, og hele Balkan: mahalaen.

Drømmen var å skape et musikkollektiv som behersket hele romafolkets musikalske univers, og ikke bare i Romania. Heller ikke bare Balkan. Selv om roten til all musikk her ligger i den unike tonen av rumenske roma, har Mahala Rai Banda ingen problemer med å hente inn en reggaerytme eller en rumba catalana fra Barcelona. Romafolket, det vil fare.

Tre dager til ende

Det er vanskelig å bli annet enn imponert. En ting er det høye nivå på spillinga, hele veien, eller også en energi og en attityde som stilner all protest og fjerner all tvil.

Mahala Rai Banda er lyden av et romabryllup i all sin tredagers velde, fra brudeparet ankommer festen til det siste glasset rakija deles av brudens og brudgommens litt slitne fedre mandag morgen.

Dette er musikk som både har djupe røtter og reiser ut i verden med åpent sinn. Mahala Rai Bandas andre cd er et sjumilssteg i deres utvikling, og etablerer dem i den absolutte eliten blant i romaband og balkanmusikere i dag.

Tittelen sier egentlig alt: Ghetto Blasters!

Mahala Rai Banda: “Ghetto Blasters”
Asphalt Tango Records
CD-ATR 2509

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz