Hopp til innhold

Inn i eliten

Mahala Rai Bandas nye cd bekrefter deres plass i eliten blant romaband i dag. Den bør også gjøre dem verdensberømte.

Mahal Rai Banda: Ghetto Blasters

Velkommen til Romania og to landsbyer jeg ikke aner om jeg uttaler riktig. Det er nemlig slik at den beste og mest berømte romamusikken fra Romania kan deles opp mellom to forskjellige landsbyer.

Geografitime

Fra Clejani, i det sørvestlige hjørne av landet, kommer de store fiolinistene, cimbalomspillerne og trekkspillerne, og ikke minst det første store gjennombruddet for Balkanmusikken på 1990-tallet, fabelaktige Taraf de Haïdouks.

I nordøst, i Zeke Prajini, spiller de blåseinstrumenter, og berømmelsen til Fanfare Ciocarlia er verdensomspennende. Mahala Rai Banda er satt sammen av musikere fra begge disse byene, og blir ikke dette deres store gjennombrudd, er det noe riv ruskende galt et sted.

Supergruppe

Det var filolinisten Aurel Ionita som opprinnelig samlet denne supergruppen av musikere fra de to landsbyer. Dette skjedde naturligvis i Bukarest, og navnet hentet han fra slumbyene som omkranser storbyene, og som huser romafolket over hele Romania, og hele Balkan: mahalaen.

Drømmen var å skape et musikkollektiv som behersket hele romafolkets musikalske univers, og ikke bare i Romania. Heller ikke bare Balkan. Selv om roten til all musikk her ligger i den unike tonen av rumenske roma, har Mahala Rai Banda ingen problemer med å hente inn en reggaerytme eller en rumba catalana fra Barcelona. Romafolket, det vil fare.

Tre dager til ende

Det er vanskelig å bli annet enn imponert. En ting er det høye nivå på spillinga, hele veien, eller også en energi og en attityde som stilner all protest og fjerner all tvil.

Mahala Rai Banda er lyden av et romabryllup i all sin tredagers velde, fra brudeparet ankommer festen til det siste glasset rakija deles av brudens og brudgommens litt slitne fedre mandag morgen.

Dette er musikk som både har djupe røtter og reiser ut i verden med åpent sinn. Mahala Rai Bandas andre cd er et sjumilssteg i deres utvikling, og etablerer dem i den absolutte eliten blant i romaband og balkanmusikere i dag.

Tittelen sier egentlig alt: Ghetto Blasters!

Mahala Rai Banda: “Ghetto Blasters”
Asphalt Tango Records
CD-ATR 2509

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK