Inn i eliten

Mahala Rai Bandas nye cd bekrefter deres plass i eliten blant romaband i dag. Den bør også gjøre dem verdensberømte.

Mahal Rai Banda: Ghetto Blasters

Velkommen til Romania og to landsbyer jeg ikke aner om jeg uttaler riktig. Det er nemlig slik at den beste og mest berømte romamusikken fra Romania kan deles opp mellom to forskjellige landsbyer.

Geografitime

Fra Clejani, i det sørvestlige hjørne av landet, kommer de store fiolinistene, cimbalomspillerne og trekkspillerne, og ikke minst det første store gjennombruddet for Balkanmusikken på 1990-tallet, fabelaktige Taraf de Haïdouks.

I nordøst, i Zeke Prajini, spiller de blåseinstrumenter, og berømmelsen til Fanfare Ciocarlia er verdensomspennende. Mahala Rai Banda er satt sammen av musikere fra begge disse byene, og blir ikke dette deres store gjennombrudd, er det noe riv ruskende galt et sted.

Supergruppe

Det var filolinisten Aurel Ionita som opprinnelig samlet denne supergruppen av musikere fra de to landsbyer. Dette skjedde naturligvis i Bukarest, og navnet hentet han fra slumbyene som omkranser storbyene, og som huser romafolket over hele Romania, og hele Balkan: mahalaen.

Drømmen var å skape et musikkollektiv som behersket hele romafolkets musikalske univers, og ikke bare i Romania. Heller ikke bare Balkan. Selv om roten til all musikk her ligger i den unike tonen av rumenske roma, har Mahala Rai Banda ingen problemer med å hente inn en reggaerytme eller en rumba catalana fra Barcelona. Romafolket, det vil fare.

Tre dager til ende

Det er vanskelig å bli annet enn imponert. En ting er det høye nivå på spillinga, hele veien, eller også en energi og en attityde som stilner all protest og fjerner all tvil.

Mahala Rai Banda er lyden av et romabryllup i all sin tredagers velde, fra brudeparet ankommer festen til det siste glasset rakija deles av brudens og brudgommens litt slitne fedre mandag morgen.

Dette er musikk som både har djupe røtter og reiser ut i verden med åpent sinn. Mahala Rai Bandas andre cd er et sjumilssteg i deres utvikling, og etablerer dem i den absolutte eliten blant i romaband og balkanmusikere i dag.

Tittelen sier egentlig alt: Ghetto Blasters!

Mahala Rai Banda: “Ghetto Blasters”
Asphalt Tango Records
CD-ATR 2509

Kulturstrøm

 • Utreder samiske navn

  Regjeringen utreder nå offisielle samisk navn og offisielt kvensk navn på Norge. – Forslagene til offisielle navn og retningslinjer for bruken av dem, vil på vanlig måte sendes på offentlig høring. Regjeringen vil deretter ta stilling til om saken skal fremmes for Stortinget, skriver Kommunaldepartementet i et brev.

 • Tekster Ibsen for turistene

  Nationaltheatret skal tilby engelsk teksting av Ibsen-forestillingene Lille Eyolf og Hærmennene på Helgeland før og etter sommerferien. Teatersjef Hanne Tømta sier de hart fått gode tilbakemeldinger på tekstingende har gjort i forbindelse med Ibsenfestivalen, og at de derfor har bestemt seg for å utvide tilbudet.

   Pia Tjelta og Kåre Conradi i rollene som Rita og Alfred Allmers i Lille Eyolf.
  Foto: Marte Garmann / Nationaltheatret
 • Bokåret 2019 inviterer til lesetime

  I dag inviteres alle i Norge til å sette av timen mellom 19-20 til å lese en bok. Enten for seg selv eller høyt for andre. Bokåret 2019 feirer boka og lesing i anledning at det er 500 år siden Norges første trykte bøker og at Norge er hovedland på bokmessa i Frankfurt. Interesserte kan melde seg på i gruppa på Facebook.