NRK Meny
Normal

Debuterer med Nesbø-film

«Spiderman»-skuespiller Tobey Maguire skal regissere Jo Nesbøs «Blod på snø».

USA-ENTERTAINMENT/ Cast member Tobey Maguire poses at the premiere of the film "Pawn Sacrifice," in Los Angeles

Tobey Maguire er mest kjent som «Spiderman». Nå gjør han sin debut som filmregissør - med utgangspunkt i Jo Nesbøs bok.

Foto: DANNY MOLOSHOK / Reuters

Skuespilleren har sikret seg rettighetene sammen med kollega Lawrence Grey, melder bransjenettstedet Deadline.

Ifølge det samme nettstedet skal Nesbø være med på å skrive manuset.

Tobey Maguire er for mange mest kjent som Peter Parker i «Spiderman» og for sine roller i «The Great Gatsby» og «Siderhusreglene». «Blod på snø» blir den første filmen den 41 år gamle skuespilleren har regi på.

SPAIN-SPIDERMAN II-MAGUIRE-DUNST

Tobey Maguire gjorde stor suksess som Peter Parker og hans alter ego, «Spiderman». Her sammen med Kirsten Dunst, som spilte kjæresten hans i filmene.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP

Leiemorder i Oslo

«Blod på snø» handler om den unge leiemorderen Olav Johansen, som handler på oppdrag fra den ene av Oslos to store prostitusjons- og heroinbaroner.

Olav er både en langhåret og skjeggete mann, som ikke sliter med å likvidere folk. Han er også en følsom og vár fyr, med vaklende selvtillit som forelsker seg i den halte og døvstumme jenta han redder ut av prostitusjonen.

«Blod på snø» er langt fra å være Jo Nesbøs beste bok, skrev NRKs litteraturanmelder Leif Ekle da boka kom ut for ganske nøyaktig to år siden.

Se intervju med Jo Nesbø da boka ble lansert:

Under alter-egoet Tom Johansen gir Jo Nesbø ut to nye bøker. Se Dagsrevyens reportasje.

Jo Nesbø skriver om hovedpersonen Olav Johansen under alter-egoet Tom Johansen i «Blod på snø». Se Dagsrevyens reportasje.

Omstridt innspilling

Nyheten om «Blod på snø» kommer mens innspillingen av Nesbøs «Snømannen» nærmer seg slutten. De norske opptakene til filmen ble gjort mellom januar og april 2016 i Oslo, Bergen og Rjukan-området. TIl våren kommer filmproduksjonen tilbake til Norge for å gjøre restopptak.

Og her har det vært mye bråk: NRK jobbet i lengre tid med forskjellige saker om arbeidsforholdene til de ansatte på produksjonen. Norske ansatte jobbet til de stupte, fortalte at de ble kjeftet ut og at de følte seg kneblet.

– Jeg gråt for ingenting, fortalte en filmarbeider NRK snakket med.

NRK har prøvd å komme i kontakt med Nesbø selv og managementet hans, uten å lykkes.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP